Οι εκλογικοί κύκλοι συνοδεύονται συχνά από στασιμότητα. Κάποιες φορές όμως οι κάλπες λειτουργούν ως επιταχυντής. Αυτό ακριβώς συμβαίνει σήμερα στην Ευρώπη με τις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στη Γαλλία όπου σάρωσε ο τυφώνας Μακρόν και αυτές που πρόκειται να πραγματοποιηθούν σε τρεις μήνες στη Γερμανία όπου αναμένεται να επανεκλεγεί η Ανγκελα Μέρκελ.

Τόσο ο γάλλος πρόεδρος με τη συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα σε μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες όσο και η γερμανίδα καγκελάριος με τις πολλές δηλώσεις της το τελευταίο διάστημα καθιστούν σαφές ότι η Ευρώπη θα μπει πολύ σύντομα σε μια νέα εποχή. Οτι η Ενωση του 21ου αιώνα θα οικοδομηθεί πάνω σε μια νέα δυναμική, η οποία θα της επιτρέψει να αντεπεξέλθει στις νέες προκλήσεις όχι φοβικά και διασπασμένα αλλά με πνεύμα συνοχής και αλληλεγγύης. «Η Ευρώπη» σημείωσε χαρακτηριστικά ο γάλλος πρόεδρος «δεν είναι σουπερμάρκετ αλλά το κοινό μας πεπρωμένο».

Ο κίνδυνος για τη χώρα μας δεν είναι να βρεθεί στην ουρά αυτού του νέου ξεκινήματος, αλλά να είναι εντελώς απούσα. Η αδυναμία της κυβέρνησης να αντιληφθεί το πνεύμα της εποχής, η λάθος ανάγνωση των συσχετισμών και μια μυωπική πολιτική που εκφράστηκε ακόμη και με την ευχή να νικήσει η Ακρα Δεξιά για να προκληθεί δήθεν κάποιο σοκ στην Ευρώπη, δείχνουν ότι αυτός ο κίνδυνος είναι υπαρκτός. Σοκ μπορεί να υπάρξει. Αλλά αν υπάρξει, θα είναι αυτό της απουσίας μας.