Μετά την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup ανακύπτει ένα κεντρικό ιδεολογικό ερώτημα για την κυβέρνηση της «ανεκδιήγητης Αριστεράς» (με τη «δολοφονική» διαπραγμάτευση που διενήργησε μέχρι σήμερα).

Από πού έχει την εντολή και την εξουσία να «σκλαβώνει» τη χώρα με πρωτογενή πλεονάσματα 2% μέχρι το 2060; Πράγμα που σημαίνει («με απλά ελληνικά») εξοντωτική υπερφορολόγηση, βάρβαρη περικοπή συντάξεων ή μισθών και… φτωχοποίηση ενός μεγάλου μέρους της ελληνικής κοινωνίας για περίπου σαράντα χρόνια;

Η απάντηση είναι μία: τέτοια αντιπροσωπευτική εντολή δεν έχει δοθεί ποτέ στην κυβέρνηση του απαράδεκτα θριαμβολογούντος Πρωθυπουργού κ. Τσίπρα! Ισως οι «μορφωτικά ανεπαρκείς» φωστήρες της κυβέρνησης να στηρίζονται στην περίφημη παραδοχή του μεγάλου οικονομολόγου Τζον Μέιναρντ Κέινς. Δηλαδή ότι «μακροπρόθεσμα θα είμαστε όλοι νεκροί» (in the long run we are all dead)! Και υπό αυτή την έννοια κανείς δεν γνωρίζει (ή νοιάζεται)… για το μακρινό 2060!

Ομως έτσι δεν χαράσσεται η κυβερνητική πολιτική ενός υπεύθυνου κράτους, γιατί δεν είναι δυνατό να αμαυρώνεται το μέλλον των παιδιών που σήμερα είναι 5 ή 10 χρονών από τα «εγκληματικά» λάθη της παρούσας κυβέρνησης!

Το συμπέρασμα; Υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να προκηρυχθούν εκλογές! Εάν αυτό δεν γίνει, τουλάχιστον θα πρέπει –ως κοινωνία –να έχουμε αυτογνωσία ότι μετά την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup εγκλωβιζόμαστε σε μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλής οικονομικής ανάπτυξης (ή ασφυξίας)!

Αυτό είναι το μεγάλο κατόρθωμα μιας κυβέρνησης που «κηλίδωσε» κάθε προοδευτικό όραμα!

Ο Γρηγόρης Καλφέλης είναι καθηγητής της Νομικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

(kalfelis@law.auth.gr)