Είναι πραγματικά εντυπωσιακή η στενοχώρια, και η οργή, διαφόρων τύπων, δεξιών και αριστερών, για το γεγονός ότι δεν βγήκε πρώτη η Λεπέν. Και για όσους συμμερίζονται τις ιδέες της, αυτά τα συναισθήματα είναι δικαιολογημένα. Για εκείνους όμως που δηλώνουν αριστεροί και ελπίζουν να εκλεγεί η ακροδεξιά υποψήφια πρόεδρος της Γαλλίας ώστε να «ταρακουνηθεί» η Ευρώπη και να τιμωρηθούν οι «νεοφιλελεύθεροι» ηγέτες της, χρειάζεται μάλλον ψυχαναλυτής. Η, έστω, κάποιου τύπου επανεκπαιδευτής.

Ο Μακρόν δεν τους έκανε το χατίρι. Κι έτσι έβγαλαν τα φτυάρια. Είναι πρώην τραπεζίτης. Είναι πρώην υπουργός του αποτυχημένου Ολάντ. Είναι απολίτικος. Εχει σκοτεινούς χρηματοδότες. Και το χειρότερο απ’ όλα: έχει παντρευτεί μια γυναίκα 24 χρόνια μεγαλύτερή του. Καλά, ποιον κοροϊδεύει; Διεστραμμένος είναι και κοιμάται με τη γριά; Ή χρησιμοποιεί αυτή τη σχέση ως βιτρίνα για να κρύψει την ομοφυλοφιλία του;

Στα ελληνικά social media, που ανακάλυψαν εσχάτως το «σκάνδαλο», διαβάζεις ό,τι μπορείς να φανταστείς. Το πιο «προοδευτικό» είναι ότι, OK, μπορείς να ερωτευτείς μια γυναίκα τόσο μεγαλύτερή σου, αλλά όχι και να την παντρευτείς, υπάρχουν και όρια! Στην υπόλοιπη Ευρώπη, πάλι, η συζήτηση αυτή έχει εξαντληθεί. Σ’ ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε στις αρχές Μαρτίου με τίτλο «Οι Μακρόν», οι συγγραφείς μιλούν για ένα ταιριαστό και φιλόδοξο ζευγάρι. Η «Μπιμπί» είναι τα μάτια και τα αφτιά του «Μανού». Διαβάζει τους λόγους του, συγκεντρώνει τα άρθρα που γράφονται γι’ αυτόν, υποδέχεται τους δημοσιογράφους που θέλουν να του πάρουν συνέντευξη και τον συνοδεύει παντού.

«Το να είσαι παντρεμένη με έναν πολιτικό δεν είναι εύκολη υπόθεση. Πρέπει να μην ξεκουράζεσαι ποτέ και να παραμένεις σιωπηλή», έλεγε πέρυσι η Μπριζίτ Τρονιέ στο «Paris Match». Ουπς! Ωστε σας φιμώνει, κυρία μου, ο σύζυγός σας; Πού είναι η προσωπικότητά σας; Πού είναι τα δικαιώματά σας; Δεν έχετε ακούσει τίποτα για την ισότητα των δύο φύλων;

Λοιπόν, για να τελειώνουμε. Ο Μακρόν, και ο κάθε Μακρόν, μπορεί να κάνει ό,τι θέλει στο κρεβάτι του. Μπορεί να ερωτευτεί τη δασκάλα του και να την πείσει να χωρίσει και να τον παντρευτεί. Μπορεί να την παίρνει μαζί του όπου πηγαίνει. Αυτό που δεν μπορεί να κάνει από τη στιγμή που αναλαμβάνει ένα δημόσιο αξίωμα είναι να την πληρώνει μυστικά με κρατικούς πόρους, όπως έκανε ο Φιγιόν. Δεν μπορεί επίσης να την κρύβει, ένας πρόεδρος είναι αναγκασμένος να αποδεχθεί το ενδιαφέρον των πολιτών για την ιδιωτική του ζωή.

Ο Μακρόν το ξέρει. Και στην επινίκια ομιλία του δεν δίστασε να ανεβεί στο βήμα με την Μπριζίτ. Εκείνη ήταν φυσικά χαρούμενη, αλλά ταυτόχρονα και αμήχανη, δεν ήξερε πού να σταθεί, πώς να χαιρετήσει, κι αυτό την έκανε ανθρώπινη. Ο πρώην τραπεζίτης και η πρώην καθηγήτρια Γαλλικών ήταν ένα ζευγάρι τρυφερό, ανέμελο, πειστικό.