Oταν έχασε η Χίλαρι, κι ας πήρε σχεδόν τρία εκατομμύρια ψήφους παραπάνω, κλάψαμε όλοι της Γης οι δημοκράτες, με πρώτους φυσικά τους Αμερικανούς. Oταν μας αποχαιρέτησε ο Ομπάμα, κλάψαμε ξανά. Αλλά τώρα τελείωσε. Απόψε στις επτά ο Ντόναλντ Τραμπ ορκίζεται 45ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών στην πιο ακριβή τελετή ορκωμοσίας της Ιστορίας: 190 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται ότι θα στοιχίσει αυτός ο «γύρος του θριάμβου» που άρχισε την περασμένη Δευτέρα. Πάνω από οκτακόσιες χιλιάδες άνθρωποι αναμένονται στην Ουάσιγκτον, ανάμεσά τους και δύο από την Ελλάδα, ένας τραγουδιστής και ένας δήμαρχος. Μεγάλες στιγμές.

Την ίδια ώρα, εκατομμύρια άλλοι θα προσπαθούν να συγκρατήσουν την οργή τους. Και πρώτα απ’ όλα οι γυναίκες, αυτά τα «αισθητικά ευχάριστα αντικείμενα» όπως τις έχει αποκαλέσει ο Τραμπ, που ετοιμάζονται να διαδηλώσουν μαζικά αύριο σε όλο τον κόσμο εναντίον του σεξισμού και της σεξουαλικής βίας. Δεν θα είναι μόνες. Στις 1.461 εφιαλτικές ημέρες που θα κρατήσει η θητεία του νέου προέδρου, είναι ακόμη αποφασισμένοι να αντισταθούν με όλους τους τρόπους οι νέοι, οι οικολόγοι, οι συνδικαλιστές, οι μαύροι, οι Λατίνοι, όλοι αυτοί που ο νέος πρόεδρος θεωρεί ανθρώπους δεύτερης κατηγορίας. Μαζί με τους προοδευτικούς Αμερικανούς όλων των χρωμάτων και όλων των θρησκειών, φυσικά, που θέλουν να προστατεύσουν τις κατακτήσεις της ομπαμικής εποχής.

Οι ευρωπαίοι δημοκράτες θα είναι ψυχικά μαζί τους. Αλλά έχουν μια διαφορετική αποστολή: να αξιοποιήσουν αυτή την ευκαιρία για να ξεπεράσουν τις διαφορές τους και να κτίσουν μια δυναμική και ισχυρή Ενωση. Είναι ζήτημα επιβίωσης.