Καμπανάκι

Ωραίαααα, βγάλαμε Πρόεδρο της Βουλής, εκλέξαμε και αντιπροέδρους, κοσμήτορες, γραμματείς (φαρισαίους όχι, από αυτούς να, ένα μάτσο), άντε τώρα να κάνουμε και καμιά δουλειά. Από τη νύχτα της 28ης Ιουνίου, οπότε το αριστερό μου αγόρι Αλέξης είχε την έμπνευση να προκηρύξει το δημοψήφισμα – φιάσκο για τις 5 Ιουλίου, έχει να λειτουργήσει κατ’ ελάχιστον αυτό το έρμο το κράτος. Κλείσαμε πια τρεις μήνες και μία εβδομάδα στο γνωστό «σε κουβέντα να βρισκόμαστε». Ακόμη και κυριούλες της γειτονιάς να ήταν οι τύποι θα είχαν βαρεθεί τα ίδια και τα ίδια. Ως εκ τούτου, τι να κάνω ο άνθρωπος, αφού το αποφεύγουν οι ίδιοι, κηρύσσω εγώ την έναρξη του συνεδρίου… «ώρα για δουλειά».

Το επισημαίνω, διότι δεν τους βλέπω ζεστούς: χθες το βράδυ έγινε λέει μια συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), αλλά πέραν αυτού ουδέν. Να δω πότε θα προλάβουν να ψηφίσουν τα 48 προαπαιτούμενα και πότε θα εξειδικεύσουν τα υπόλοιπα μέτρα, εκτός Μνημονίου (εκτός Μνημονίου, παρακαλώ!..) που ζήτησε χθες η Κομισιόν…

Σε ό,τι αφορά δε τη συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ, αυτή φαίνεται ότι συγκλήθηκε μόνο και μόνο για να μας ενημερώσει ότι αποφάσισε να εξαιρέσει από τον ΦΠΑ 23% τα… ιδιωτικά νηπιαγωγεία!!!

Ευτυχώς που δεν είμαι λαϊκιστής, αναφέρω απλώς. Γιατί αν ήμουν θα επισήμαινα μόνο το εξής απλό: ότι από την απόφαση θα ωφεληθούν πολλοί γονείς, σίγουρα. Θα ωφεληθεί όμως μεταξύ αυτών των πολλών και ένας που ονομάζεται Αλέξης Τσίπρας, γονέας παιδιού το οποίο πηγαίνει σε ένα από τα ακριβότερα, για να μην πω το ακριβότερο νηπιαγωγείο της χώρας.

Επειδή δε η απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ λέει ότι θα μελετηθεί περαιτέρω η επιβολή του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, θέλω να ελπίζω ότι το χθεσινό μέτρο δεν θα συμπληρωθεί με την απαλλαγή και των ιδιωτικών δημοτικών σχολείων, ώστε ο γονέας Αλέξης Τσίπρας να έχει κάνει δύο στα δύο.

Θέλω να ελπίζω. Γιατί καιροφυλακτούν πραγματικοί λαϊκιστές, και αυτοί δεν αστειεύονται, ε;

Κάλπη όπως ταμείο

Παρεμπιπτόντως οφείλω να αναφέρω, έπειτα από παράκληση φίλων μου εκ Ρόδου, ότι κλαυθμός και οδυρμός επικρατεί στο νησί εξαιτίας της επιβολής του ΦΠΑ 23% από 1ης Οκτωβρίου.

Τις τρεις πρώτες ημέρες ισχύος του νέου μέτρου, δεν υπήρξε επαγγελματίας στο νησί που να μην το ένιωσε, μου ανέφεραν οι φίλοι μου. Εις εξ αυτών, ο ακαταμάχητος Ζαχαριάδης, μου ζήτησε να υπενθυμίσω προεκλογική δέσμευση του Τσίπρα σε ομιλία του στη Ρόδο, παραμονές των εκλογών του Ιανουαρίου του 2015, ότι δεν επρόκειτο να αυξηθεί ο ΦΠΑ.

Το υπενθυμίζω με την προσθήκη ότι στις πρόσφατες προ 15ημέρου εκλογές, οι Δωδεκανήσιοι έδωσαν στον ΣΥΡΙΖΑ 34,5% έναντι 28,1% της Νέας Δημοκρατίας. Και ότι λυπάμαι, η κάλπη είναι όπως και το ταμείο –μετά την απομάκρυνση ουδέν λάθος αναγνωρίζεται…

Καιρός ήταν

Οφείλω εξαρχής να δηλώσω την καλή αρχή που έγινε με την εκλογή του Νίκου Βούτση στη θέση του Προέδρου της Βουλής –θα ηρεμήσει εκ των πραγμάτων η Βουλή από το θυελλώδες 8μηνο της προεδρίας της προέδρου Ζωής. Πληροφορήθηκα ότι ένα από τα πρώτα πράγματα που θα κάνει ο νέος Πρόεδρος (όταν ολοκληρώσει το ξεσκόνισμα της καρέκλας της προέδρου Ζωής –να φύγει η essence της…) θα είναι να επιφέρει βελτιώσεις στον Κανονισμό της Βουλής.

Τι είδους βελτιώσεις θα είναι αυτές, δεν κατέστη δυνατόν να πληροφορηθώ (ο άνθρωπος τελούσε ακόμη υπό το κράτος της έντονης συγκίνησης που παρέλαβε καθήκοντα από την πρόεδρο Ζωή –δεν είναι λίγο…), αλλά θα μάθω. Διότι δεν πρόκειται φυσικά για την αλλαγή στον τρόπο εκλογής των αντιπροέδρων της Βουλής, που έγινε το μπλέξιμο με εκείνο τον χρυσαυγίτη «υποψήφιο». Οχι. Μιλάμε για ουσιαστικές αλλαγές, τις οποίες προφανώς έχει ανάγκη η Βουλή, να γίνει πιο ουσιαστική.

Επίσης θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πόσες από τις επιτροπές της προέδρου Ζωής θα διατηρήσει. Οπως για παράδειγμα μία που συγκρότησε πριν από κάνα μήνα υπό τον έως τώρα γραμματέα της Βουλής Γιώργο Θαλάσση (όχι το «παιδί-φάντασμα», άλλος είναι αυτός, άνθρωπος της Ζωής), για να προαγάγει λέει τις σχέσεις του ελληνικού Κοινοβουλίου με άλλα κοινοβούλια. Αγνοώ αν οι σχέσεις αυτές παρουσίαζαν κάποια υστέρηση ώστε να χρειάζεται μια ειδική επιτροπή ανθρώπων της προέδρου Ζωής, να τους δώσει μία ώθηση. Επίσης αγνοώ αν οι απαρτίζοντες την επιτροπή το έκαναν αυτό «για τη φουκαριάρα τη μάνα τους» ή έναντι κάποιας αμοιβής.

Υποθέτω ότι ο Πρόεδρος Νίκος (Βούτσης) κάποια στιγμή θα ενημερώσει για τα σχετικά πεπραγμένα και τις αποφάσεις της προέδρου Ζωής. Δεν πρέπει;

(Λ.χ., πώς είναι δυνατόν η Επιτροπή Ζωής για το Χρέος να διαθέτει σήμερα 12 γραφεία σε κτίρια της Βουλής; Αυτή, η Επιτροπή, υποτίθεται ότι ολοκλήρωσε το έργο της. Τι τα θέλει τα γραφεία; Και ειδικότερα τι τα θέλει τόσα γραφεία…)

Μετάθεση

Στο μεταξύ, θέλω να εκφράσω τη διαμαρτυρία μου για τουλάχιστον μία επιλογή του προέδρου Αλέξη. Αντικατέστησε τον συμπατριώτη μου, εξ Ιωαννίνων, ψυχίατρο το επάγγελμα, Χρήστο Μαντά από γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και όρισε στη θέση του μια κυρία Αφροδίτη Θεοπεφτάτου (τι όνομα!..) από την Κεφαλονιά, πολιτικό μηχανικό.

Αφήνω κατά μέρος το γεγονός ότι η παρουσία ενός ψυχιάτρου ήταν απολύτως απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία της ΚΟ και στέκομαι σε αυτό καθαυτό το γεγονός. Ο άνθρωπός μου στο Μέγαρο Μαξίμου με ενημέρωσε ότι ο εν λόγω Μαντάς (όχι και ότι χάνει η Βενετιά βελόνι, που λένε και στην πατρίδα μας) χρεώνεται εξ ολοκλήρου το γεγονός ότι αρκετές φορές πιάστηκε στον ύπνο σε ό,τι αφορά το εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

«Ηταν φορές που γίνονταν πράγματα στην ΚΟ, που τα μαθαίναμε από τις εφημερίδες» μου είπε ο δικός μου.

Εμένα με πισώπλατο κάρφωμα μου ακούγεται αυτό, αλλά δεν το σχολιάζω περαιτέρω. Αλλωστε ο πρόεδρος Αλέξης δεν το σούταρε εντελώς το αστέρι αυτό από τα Γιάννινα: το έχρισε κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο. Λίγο είναι;

Αχταρμάς

Ακόμη, παρακολουθώ και εγώ με (προσποιητό) ενδιαφέρον –γιατί στην πραγματικότητα δεκάρα δεν δίνω για τη Δεξιά και ποιος θα την προεδρεύει του λοιπού –τα όσα συμβαίνουν στη Νέα Δημοκρατία.

Μετά το επιεικώς κακό θέατρο σκιών που παίχθηκε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου με την υποψηφιότητα Αδωνη, την οποία απέρριψαν αρχικά οι τυπολάτρες κομματικοί παράγοντες του κόμματος, για να την επιτρέψουν χθες μετά το δημόσιο κράξιμο που έπεσε από παντού, έχουμε μία ακόμη απόδειξη ότι στο κόμμα αυτό δεν υπάρχει ούτε μέτρο ούτε αυτογνωσία.

Αναφέρομαι στη γνωστοποίηση του «ενδιαφέροντος» της ευειδούς κυρίας Ολγας Κεφαλογιάννη για την προεδρία, ενδιαφέρον το οποίο απέκοψε, με παρέμβασή του, προς την ενδιαφερομένη ο Καραμανλής.

Εννοείται ότι… καταγγέλλω τον Καραμανλή γι’ αυτήν την πρωτοβουλία του. Κακώς ενήργησε. Στέρησε από τους νεοδημοκράτες τη χαρά να διαπιστώσουν ότι η μόνη σταθερή αξία σε αυτήν τη χώρα είναι το… «τζάκι»! Μπορεί να σε κάνει βουλευτή, υπουργό, ακόμη και πρόεδρο του κόμματός σου ανεξαρτήτως θέσεων, απόψεων, ικανοτήτων που έχεις ή δεν έχεις. Και επιπλέον να σε πείσει ότι είσαι κάτι άλλο από αυτό που πραγματικά είσαι…