Κρίμα. Οχι, αλήθεια κρίμα. Που το αριστερό μου αγόρι Αλέξης έφαγε τα νιάτα του στις καταλήψεις του Πολυκλαδικού Αμπελοκήπων και δεν ακολούθησε καριέρα αθλητή. Θα μεσουρανούσε στη γυμναστική. Στο μονόζυγο, στη δοκό και στις ασκήσεις εδάφους.

Θα τον έκανε τον Ιωάννη Μελισσανίδη να τρώει τη σκόνη του. Διότι αποδεικνύεται ότι ακόμη και τώρα στα 40 του, μια ευλυγισία τη διαθέτει. Αν μάλιστα ισχύουν αυτά που μου μετέφερε χθες κορυφαίος πολιτικός παράγων, ειλικρινά έτοιμος είμαι να πέσω στο έδαφος («στα τέσσερα, στα τέσσερα εσείς…» που φώναζε τόσο προφητικά ο Καμμένος προ δεκαημέρου στη Βουλή) και να προσκυνήσω.

Τι πληροφορήθηκα; Οτι ο πρόεδρος Αλέξης σε μια σπάνια επίδειξη του ταλέντου του και στο καλλιτεχνικό πατινάζ εναλλάσσει τις τελευταίες ώρες το τετραπλό τόλουπ με το τριπλό άξελ και την πιρουέτα «Μπίλμαν» (περισσότερες πληροφορίες στον αγαπημένο μου Αλέξη Κωστάλα)! Ο εστί μεθερμηνευόμενον ότι δεν προτίθεται να παρουσιάσει καμία συμφωνία προς ψήφιση στη Βουλή, προκειμένου να αποφύγει την καταψήφισή της από αριθμό βουλευτών, καταψήφιση η οποία θα έθετε εν κινδύνω τη δεδηλωμένη.

Αντ’ αυτής, της συμφωνίας δηλαδή, θα εμφανίσει κάποια στιγμή προς ψήφιση στη Βουλή μεμονωμένους εφαρμοστικούς, της συμφωνίας, νόμους, και με τον τρόπο αυτό –πιστεύει ότι –οι δανειστές εταίροι θα ανοίξουν τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης. Με τον τρόπο αυτό, μου είπε ο άνθρωπός μου, η κυβέρνηση θα κερδίσει το κρίσιμο δίμηνο έως το τέλος Αυγούστου, ώστε μετά να μπορεί να διαπραγματευθεί με τους δανειστές χωρίς πίεση και χωρίς το άγχος της πληρωμής δόσεων.

Ο κορυφαίος πολιτικός παράγων μού ανέφερε ακόμη ότι «του κάνουν καλό του Τσίπρα οι διαφοροποιήσεις των βουλευτών –ακόμη και οι απειλές Καμμένου ότι θα ρίξει την κυβέρνηση για τον ΦΠΑ –διότι αυτό θα είναι το όπλο του αύριο στις Βρυξέλλες». Προτίθεται δηλαδή να δηλώσει στους δανειστές ότι δεν μπορώ να πάω τη συμφωνία, ως συμφωνία στη Βουλή, γιατί θα με ρίξουν, και δεν θέλετε να με ρίξουν…

Εγώ, πάλι, που αυτό το αποκωδικοποίησα ως μια εξελιγμένη μορφή εκβιασμού εις βάρος των δανειστών, απευθύνθηκα και σε άλλον κορυφαίο πολιτικό παράγοντα, με γνώσεις συνταγματικού και άλλων δικαίων, να ρωτήσω «αν ο Τσίπρας μπορεί να μην εμφανίσει τη συμφωνία στη Βουλή».

–Δεν μπορεί να το κάνει από τη στιγμή που οι δανειστές απαιτούν να ψηφιστεί η συμφωνία πρώτα από την ελληνική Βουλή. Η κυρία Μέρκελ ήταν σαφής προχθές στις δηλώσεις της. Ενας μόνο τρόπος υπάρχει να αποφασίσουν να του δώσουν μια παράταση του προγράμματος, έστω δίμηνης διάρκειας, συνοδευόμενη από αύξηση της χρηματοδότησης μέσω του ELA, και με τα χρήματα των καταθετών, να πληρώσουν τις δόσεις προς το ΔΝΤ και τους δανειστές. Αλλά το βρίσκω εντελώς ακραίο…

Στη συνέχεια, μου ανέφερε κάτι που δεν είχα προσέξει, είναι η αλήθεια: ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται έως την 1η Ιουλίου να ψηφίσει συμπληρωματικό προϋπολογισμό, ο οποίος θα περιλαμβάνει τα μέτρα της συμφωνίας που αφορούν το 2015. «Πότε θα προλάβει;» διερωτήθηκε ο παράγων.

–Πού να ξέρω; απάντησα. Και σήκωσα τους ώμους, αλλά εκείνος δεν με είδε –στο τηλέφωνο, μιλήσαμε…

Διαμαρτυρία

Με ζητούμενο λοιπόν το αν οι δανειστές μασήσουν αύριο μπροστά στο αξεπέραστο, όπως αποδεικνύεται, ταλέντο στις κυβιστήσεις (το ωραιοποιημένο αρχαιοπρεπές της κωλοτούμπας…) του προέδρου Τσίπρα, αναφέρω απλώς ότι το αριστερό μου αγόρι έλιωσε χθες στις συναντήσεις με διαφόρους εν Αθήναις προκειμένου «να πιάσει κλίμα», όπως μου δήλωσε στέλεχος του Μεγάρου Μαξίμου.

Στο πλαίσιο αυτό αναφέρω ότι συναντήθηκε –αλλά δεν είδα καμιά ανακοίνωση πουθενά. Γιατί άραγε; –με τον εταίρο του στην κυβέρνηση τον πρόεδρο Πάνο, με τον οποίο προφανώς συζήτησαν τις ενστάσεις του τελευταίου για την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά.

–Πρόεδρε, μόνο ο ΦΠΑ; Και για εκείνη την περικοπή 200 εκατ. στα Εξοπλιστικά, που αναφέρεται στη συμφωνία, τίποτε; Ενα θέμα που αγγίζει τόσο, μα τόσο βαθιά ένα σωρό κόσμο;

Διαμαρτύρομαι…

Προβλήματα

Αν με ρωτούσε κάποιος «ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του Τσίπρα, ο Καμμένος ή ο Λαφαζάνης;» θα απαντούσα με τον γνωστό αυθορμητισμό που με διακρίνει… η Πρόεδρος Ζωή!

Μιάμιση ώρα την είδε προχθές ο Πρόεδρος Προκόπης, και προφανώς όλη εκείνη την ώρα δεν του ανέλυε το βλακώδες συμπέρασμα της Επιτροπής Αλήθειας για το Χρέος, ότι αυτό είναι παράνομο, επαχθές και ως εκ τούτου δεν πρέπει να αποπληρωθεί. Χωρίς να διαθέτω το κληρονομικό χάρισμα για να μαντέψω τι ειπώθηκε στη συνάντηση του, και της, Προέδρου, έχω την αίσθηση ότι ο Πρόεδρος θα προσπάθησε να την πείσει να μην κάνει όσα τα με… αεροτομές μυαλά της σκέφτονται!

Αντιθέτως, ο Παναγιώτης, φίλος μου, Λαφαζάνης, είναι θεσμικός και δεν τον φοβάμαι! Τουλάχιστον αυτό έχω καταλάβει από τους δικούς του, με τους οποίους συνομίλησα χθες. Με τον ίδιο δεν τα κατάφερα. Οταν του τηλεφώνησα, έμπαινε στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ για να παρουσιάσει το (τόσο επίκαιρο…) βιβλίο «Αριστερά, κυβέρνηση και κράτος» του συναδέλφου μου Πέτρου Παπακωνσταντίνου. Μίλησα όμως με Στάθη Λεουτσάκο, ο οποίος μου έδωσε και την είδηση ότι η Πολιτική Γραμματεία που ήταν να συνεδριάσει χθες υπό τον πρόεδρο Αλέξη, θα συνεδριάσει σήμερα.

–Εσείς πότε θα μαζευτείτε; τον ρώτησα.

–Ποιοι εμείς;

–Της Αριστερής Πλατφόρμας.

–Δεν το έχουμε οριστικοποιήσει ακόμη. Κάτσε να δούμε πρώτα πώς θα πάει σήμερα το πράγμα στο Eurogroup…

Κάθομαι!

Συνέχεια στα βάσανα

Ενημερώνω σχετικά, πάντως, τον πρόεδρο Αλέξη ότι ο Στάθης (Λεουτσάκος) στη σημερινή συνεδρίαση της ΠΓ θα ζητήσει την άμεση σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να υπάρξει επίσημη ενημέρωση των μελών του οργάνου για το τι συμφωνείται στις Βρυξέλλες.

Και θα συνοδεύσει το αίτημα από μια μικρή τοποθέτηση για την αρχική θέση της Αριστερής Πλατφόρμας απέναντι στις εξελίξεις…

Οχου βάσανα για τον πρόεδρο…

Τραγικό

Ολοκληρώνοντας και για σήμερα (το «ολοκληρώνω» είναι το ρήμα των ημερών στα aggressive τηλεοπτικά panels που διοργανώνουν κατ’ αυτάς τα κανάλια) θέλω να απευθυνθώ στη συλλογική μνήμη, η οποία πέρασε στο ντούκου τη χθεσινή επέτειο των 19 χρόνων από την ημέρα που ο Θεός Ανδρέας εγκατέλειψε τα εγκόσμια. Και θα αναφερθώ στο θλιβερό θέαμα να παρίστανται στο μνημόσυνο του Αείμνηστου δέκα άτομα όλα κι όλα.

Με ενημέρωσαν ότι ένα αντίστοιχης «μαζικότητας» μνημόσυνο έκανε την Κυριακή η οικογένεια Παπανδρέου. Το δε επίσημο ΠΑΣΟΚ θυμήθηκε τον ιδρυτή του με μια δήλωση της προέδρου Φώφης Γεννηματά.

Γιατί τα λέω όλα αυτά; Για να αντιδιαστείλω αυτή τη θλιβερή εικόνα με το τι κάνει κάθε χρόνο το Ιδρυμα Καραμανλή για την επέτειο του θανάτου του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Και να ζητήσω του χρόνου να μην ξανασυμβεί αυτό το ξεφτιλίκι. Ελεος πια, ούτε νεκρό δεν τον αφήνουν να ησυχάσει τον άνθρωπο. Και δεν του ταιριάζει ούτε την αξίζει αυτή τη μεταχείριση…