Ο Ομιλος Ερετών είναι αποδεδειγμένα το αρχαιότερο ελληνικό σωματείο. Ιδρύθηκε το 1885 και, όπως περιγράφει και ο τίτλος του, σε υπέροχα ελληνικά επισημαίνω, ασχολείται με την κωπηλασία. Δηλαδή, πας ο άσχετος με το… κουπί, εγγράφεσαι σε κάποιο τμήμα (έχει και ενηλίκων) και μαθαίνεις να κάνεις κωπηλασία. Μόνος σου ή με παρέα.

Θυμήθηκα την ύπαρξή του μετά τις χθεσινές επαφές του προέδρου Αλέξη με δύο πολιτικούς αρχηγούς, τον Σταύρο (Θεοδωράκη) και τη Φώφη (Γεννηματά), και τη wanna be αρχηγό της Δεξιάς Ντόρα (Μπακογιάννη) και τα όσα συνέλεξα ότι τους είπε σχετικά με τη διαχείριση της κρίσης το αριστερό μου αγόρι.

Ομολογώ ότι νιώθω σχεδόν «φρικαρισμένος» με όσα πληροφορήθηκα. Και επειδή διαβλέπω ότι αυτή η ιστορία δεν θα τελειώσει καθόλου καλά για κανέναν, και πολύ περισσότερο για τον πρόεδρο Αλέξη και τους συν αυτώ, σπεύδω παρ’ όλα αυτά να προσφέρω τις καλές μου υπηρεσίες: τα τηλέφωνα επικοινωνίας, και όχι μόνο, με τον Ομιλο Ερετών! Είναι το210-4521.424 (τηλ.+φαξ), τηλέφωνο στα λεμβαρχεία210-4521.665. e-mail:omilosereton@yahoo.gr

Εκτιμώ ότι θα τα χρειαστούν. Εκείνη την κρίσιμη ώρα, την «ώρα μηδέν», άντε να βρεις τον Καμμένο να σου στείλει… ελικόπτερα!

Αισιοδοξίας το ανάγνωσμα

Αναφορικά τώρα με το τι τους είπε –και των τριών –είναι ανακοινώσιμα μερικά μόνο απ’ όσα ο πρόεδρος Αλέξης εκστόμισε. Θα περιοριστώ να αναφέρω την… αισιοδοξία του (πώς; Από πού; Αγνωστο…) ότι στο τέλος οι δανειστές θα καμφθούν, και «παραδομένοι» θα αποφασίσουν τη χρηματοδότηση της χώρας, όπως και το κούρεμα του χρέους της.

Τους είπε ακόμη, και ας έσπευσε αργότερα να το μαζέψει η κυβέρνηση, ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία ώς τις 30 Ιουνίου, οπότε λήγει το Μνημόνιο, και δεν ανοίξει η στρόφιγγα της χρηματοδότησης, δεν θα πληρώσουμε τη δόση-πακέτο προς το ΔουΝουΤου.

–Θα χρεοκοπήσουμε, δηλαδή, του επισημάνθηκε.

Μπα, δεν το πιστεύω, τους απάντησε.

Πόθεν αυτή η αισιοδοξία απέφυγε επιμελώς να τους το αναλύσει. Αλλά και οι τρεις έφυγαν από το Μαξίμου περισσότερο ανήσυχοι απ’ ό,τι όταν εισέρχονταν σε αυτό…

Αντιπολιτευτικό μεγαλείο

Και ενώ η χώρα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, ο το πάλαι φίλος μου Αντώνης «έσκιζα τα Μνημόνια ένα ένα» Σαμαράς, κάνει του αλλουνού μούτρα. Πώς κάνουν τα δεκαπεντάχρονα στο σχολείο «α, δεν σου μιλάω γιατί στο διαγώνισμα μου έκρυβες την κόλλα σου»; Ε, έτσι ακριβώς. Και δεν φτάνει που δεν ζητάει να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό να δούμε πού διάολο πάει το πράγμα, χθες έβαλε χέρι και στην Ντόρα που αποφάσισε να ζητήσει συνάντηση με τον Τσίπρα.

Η Ντόρα, όπως είχε υποχρέωση, του τηλεφώνησε για να τον ενημερώσει για το τι διημείφθη στη συνάντησή της με τον πρόεδρο Αλέξη. Και τι της είπε, ρε παιδιά, το άτομο;

–Επρεπε να με είχες ενημερώσει από χθες, Ντόρα…

Εδώ δεν μιλάμε καιρό τώρα, του απάντησε εκείνη. Επίσης δεν είναι καιρός για μνημόσυνα. Ασε τα μεταξύ μας. Η χώρα κινδυνεύει. Και σε πήρα να σου πω τι μου είπε.

Δεν θέλω να κάνω σχόλια, αλλά από τη στάση που δείχνει ο καθένας την κρίσιμη στιγμή κρίνεται και η μεγαλοσύνη του. Ο «έσκιζα τα Μνημόνια» κ.λπ. Σαμαράς, πέντε μήνες μετά τις εκλογές, ακόμη να χωνέψει ότι έχασε. Ελεος πια…

Μια διάταξη αξίας… 25 εκατ. ευρώ

Μέχρι να έρθει όμως η ώρα της κρίσεως τα παλικάρια φροντίζουν να τραβούν «φωτογραφίες». Νομοθετικού περιεχομένου. Με αντίκρισμα. Οπως αυτή που αφορούσε τη… δωρεά 25 εκατ. ευρώ σε δύο επιχειρηματικούς ομίλους (έχω και τα ονόματα αν κάποιος, περίεργος, ενδιαφέρεται…). Σημειώνω απλώς ότι εντελώς, μα εντελώς συμπτωματικά, οι επιχειρηματικοί αυτοί όμιλοι συγκαταλέγονται στους καλούς φίλους του ΣΥΡΙΖΑ, του προέδρου Αλέξη και του περιβάλλοντός του συμπεριλαμβανομένων.

Το κόλπο στήθηκε κάτω από τη μύτη του ακέραιου, θα τον χαρακτηρίσω, Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος την προώθησε υπό μορφήν διάταξης στο συζητούμενο «μίνι» φορολογικό νομοσχέδιο, και ήταν της τάξεως η τάδε παράγραφος του δείνα άρθρου του νόμου Χ’, όπως τροποποιήθηκε από την παράγραφο Ψ’ του άρθρου Ν’, του νόμου ΤΒΧΜ’, και υπό τις γενικές διατάξεις του άρθρου Δ’ του νόμου ΠΡΣΤ’, απαλλάσσει από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης τις εταιρείες του άρθρου τάδε, του νόμου δείνα –και πάει λέγοντας από την αρχή. Ετσι που να μη βγάζει άκρη κανείς, και πολύ περισσότερο οι πενήντα ή εκατό νεοεκλεγέντες βλάχοι της Βουλής, πλην φυσικά των μεμυημένων οι οποίοι περίμεναν πώς και πώς τον «μποναμά» των 25 εκατομμυρίων.

Η δουλειά χάλασε την Κυριακή το βράδυ, όταν κάποιοι φρόντισαν να ανοίξουν τα μάτια του υπουργού Λαφαζάνη ότι εδώ, αρχηγέ, κάποιος κονομάει –πράγμα όμως που εγώ δεν το πιστεύω (ως προς την κονόμα…)!

Τι πιστεύω; Οτι πολύ απλά η διάταξη είναι της κατηγορίας ΑΟ (Ανταποδοτικά Οφέλη). Προωθήθηκε δηλαδή «εις ανταπόδοσιν» της προεκλογικής στήριξης που παρείχαν (παντοιοτρόπως…) οι δωροδέκτες επιχειρηματίες στην «πρώτη φορά Αριστερά» κυβέρνηση.

Και επειδή γίνεται πολύς λόγος για το ποιος συνέταξε την επίμαχη διάταξη, προτείνω να παίξουμε το εξής παιχνίδι: «Εδώ η διάταξη, εκεί η διάταξη, πού είναι η διάταξη»; Μοιάζει λιγάκι με τον κλασικό… παπά (εδώ παπάς, εκεί παπάς κ.λπ.), αλλά τι να κάνω, έτσι έχουν τα πράγματα…

Κοίτα ποιος μιλάει

Αφήνω όμως τους… παπάδες (επί του παρόντος) στην ησυχία τους και έρχομαι να προσθέσω και εγώ τη φωνή μου, τη γνωστή αντιμνημονιακή μου φωνή, μαζί με όλων εκείνων που θα πάμε απόψε Σύνταγμα. Θα διαμαρτυρηθούμε για τους τυραννικούς δανειστές που αρνούνται, άκουσον άκουσον δηλαδή, να μας δανείσουν τα λεφτά τους με τον τρόπο που εμείς θέλουμε, και επιμένουν –οι άθλιοι –να θέτουν όρους.

Ενα έχω να πω: θα πάθουν την πλάκα τους απόψε όλοι αυτοί. Θα νιώσουν την καυτή μας ανάσα οι ελεεινοί, που τολμούν να έχουν και απαιτήσεις!

Φυσικά καταγγέλλω και εκείνον τον Τατσόπουλο που μας ειρωνεύτηκε χθες όλους εμάς τους αγωνιστές που θα πάμε Σύνταγμα απόψε, και είπε ότι χρειαζόμαστε ψυχανάλυση! Ψυχανάλυση χρειάζεται εκείνος που όταν του έλεγα πέρυσι τον Δεκέμβρη «ρε παιδάκι μου, γιατί δεν ψηφίζεις πρόεδρο», μου απαντούσε «α, δεν μπορώ, έχω δεσμευθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ». Δεσμευμένος, Πετράκη μου; Πάρ’ τα τώρα, να ‘χεις να πορεύεσαι…

Η «μαγειρική» των αριθμών

Τέλος, δεν μπορώ να μην εξάρω το χιούμορ της προέδρου Ζωής, η οποία είχε χθες προσκεκλημένο στην Εξεταστική για το Μνημόνιο τον κύριο Κοντοπυράκη. Ποιος είναι ο Κοντοπυράκης; Είναι… σεφ το επάγγελμα, ειδικευθείς στη μαγειρική των στατιστικών! Είναι αυτός που ως επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας παρείχε στην κυβέρνηση του απίθανου Καραμανλή στοιχεία, και εκείνη τα διοχέτευε στις Βρυξέλλες, ότι το έλλειμμα το 2009 ήταν 3,5%, 4% ή 4,5%, την ώρα που αυτό είχε εκτοξευθεί στο 15,6%. Αυτόν τον Κοντοπυράκη τον κάλεσαν στην Εξεταστική για να τους εξηγήσει, λέει, πώς «φούσκωσε» το έλλειμμα μετά το 2009. Τέτοια χιουμορίστας η Πρόεδρος, μιλάμε!..