Μια γενική παραδοχή στην πολιτική είναι ότι «τίποτε δεν μένει κρυφό». Θέμα χρόνου είναι να μαθευτεί το παρασκήνιο, για οτιδήποτε γίνεται. Υπό την έννοια αυτή, αναζήτησα χθες πληροφορίες για το τι βρίσκεται πίσω από την πρόδηλα χαριστική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, την οποία υπέγραψε ο πρόεδρος Αλέξης –αυτός που δεν θα υπέγραφε ποτέ ΠΝΠ. Χα!

Οι πηγές μου μού ανέφεραν ότι η «Αλέξης ΠΝΠ» κατέστη απαραίτητη διότι από την προηγούμενη επιχείρηση συλλογής ζεστού χρήματος, που έγινε με ρύθμιση της υπουργού Νάντιας (Βαλαβάνη) και απέφερε μόλις 100 εκατ. ευρώ αντί των 500 εκατ. αναμενομένων, δεν «μεριμνούσε» (τι ωραία λέξη) για χοντροοφειλέτες, ήτοι τους άνω του ενός εκατομμυρίου.

Τυχαίνει τώρα, σε αυτή την κατηγορία, των άνω του ενός εκατομμυρίου, να συμπεριλαμβάνεται ο αγαπημένος (Μ)ΠΑΟΚ, του οποίου πρόεδρος είναι ο κύριος Ιβάν Σαββίδης, Ρωσοπόντιος την καταγωγή αλλά με άκρες εδώ και εκεί. Ο κύριος Ιβάν είχε επιχειρήσει να διαγράψει τα περίπου 20 εκατ. των χρεών του (Μ)ΠΑΟΚ, που έκαναν την αρχική οφειλή της ομάδας να φτάνει τα 30 εκατ. ευρώ, και επί συγκυβέρνησης Σαμαρά/Βενιζέλου. Ομως η συγκυβέρνηση που έτρεμε και τον ίσκιο της, μην της πουν ότι χαρίζει εκατομμύρια σε μεγαλοοφειλέτες, δεν ικανοποίησε το αίτημα του Σαββίδη.

Μετά αυτός έκανε την κίνηση ματ: προσέλαβε δικηγόρο τον φίλο μου Αλέξανδρο (χαίρε φίλτατε) Λυκουρέζο. Ο Αλέξανδρος, επίσης με άκρες παντού, είναι αυτός που διέγνωσε ότι η «Νάντιας ρύθμιση» άφηνε απέξω τον (Μ)ΠΑΟΚ. Ειδοποίησε τον κύριο Ιβάν και εκείνος μέσα από τα λούκια που είχε ήδη ανοίξει με τον ΣΥΡΙΖΑ (πώς τα κατάφερε, τόσο γρήγορα, απορίας άξιον είναι), πέτυχε το ακατόρθωτο: Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου από την «πρώτη φορά Αριστερά» κυβέρνηση, με υπογραφή Τσίπρα για να ικανοποιηθεί το «αιτηματάκι» του.

Μαθαίνοντας αυτά τα συγκλονιστικά αναζήτησα, με ιδιαίτερη επιμονή ομολογώ, στο Διαδίκτυο κάποια γιορτή του Αγίου Ιβάν, προκειμένου να τη γνωστοποιήσω στους πολυπληθείς μεγαλοφοροφυγάδες –γιατρούς, δικηγόρους, λαθρέμπορους κάθε είδους –οι οποίοι ευεργετούνται από την «Αλέξης ΠΝΠ» για τα μάτια του Ιβάν. Δεν βρήκα τίποτε. Κάτι λήμματα για τον Ιβάν τον Τρομερό βρήκα, αλλά Αγιο Ιβάν πουθενά. Τούτων δοθέντων, εισηγούμαι/προτείνω να κηρυχθεί η 30ή Μαρτίου του «Αγίου Ιβάν» και να τη γιορτάζουν όλοι αυτοί.

Η αρχή του νήματος

Εχω την αμυδρά υποψία – μην πω και βεβαιότητα, και παρεξηγηθώ διότι δεν έχω ολοκληρώσει την έρευνα –ότι από την «Αλέξης ΠΝΠ» ευεργετούνται και δύο καλοί μου φίλοι, αγαπημένοι πελάτες της στήλης, ο Αλέξης «είμαι το ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ» Μητρόπουλος και ο Βασίλης «έχω και εγώ τώρα δικό μου κόμμα» Καπερνάρος. Ο πρώτος για εκείνη την πονεμένη ιστορία με το «χαμένο» εκατομμύριο δολάρια και ο δεύτερος από κάτι ελέγχους του ΣΔΟΕ που έφτασαν το καταλογισθέν ποσό στα σχεδόν 5 εκατ. ευρώπουλα (4,8 εκατ. για την ακρίβεια).

Θα ενημερώσω συντόμως τι ακριβώς συμβαίνει διότι πιστεύω ότι πρώτος εγώ οφείλω να μετάσχω στη χαρά των φίλων μου. Από εδώ δεν ξεκίνησαν όλα;

Αποκάλυψη τώρα

Πάντως, αν η couleur localE κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει μόνο να φαίνεται τίμια, αλλά και να είναι, νομίζω ότι έχει υποχρέωση να ενημερώσει τη Βουλή, και δι’ αυτής τον ελληνικό λαό, ποιοι είναι εκείνοι που ωφελούνται από την «Αλέξης ΠΝΠ».

Να μάθουμε επιτέλους πόσοι, ποιοι και με τι οφειλές είναι αυτοί που στοιχίζονται πίσω από τον κύριο Ιβάν. Να, ας πούμε, χθες το βράδυ άκουσα από κάποιον ότι ωφελείται και καναλάρχης με τεράστιες οφειλές προς το Δημόσιο. Αλλά εγώ, επειδή τον γνωρίζω τον άνθρωπο από πολλών ετών και ξέρω ότι τον πυρετό του δεν χαρίζει, όχι να δώσει λεφτά στο Δημόσιο, είμαι σίγουρος ότι δεν θα σπεύσει να ενταχθεί στη ρύθμιση.

Θα ενταχθούν όμως άλλοι. Αυτούς δεν πρέπει να τους γνωρίζουν τα κορόιδα που πληρώνουν αγόγγυστα τους φόρους τους; Τι σόι Αριστερά είναι αυτή ρε γαμώτο;

Ιστορίες γι’ αγρίους

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση ασχολείται με θέματα άμεσης, κατεπείγουσας θα μπορούσα να πω, προτεραιότητας για τον ελληνικό λαό, όπως για παράδειγμα η Εξεταστική Επιτροπή για το Μνημόνιο.

Από την πλευρά μου, επειδή θέλω να τελειώνει γρήγορα το έργο της η Εξεταστική, παραθέτω αποκλειστικές πληροφορίες σχετικά με το πώς φτάσαμε στο καταραμένο Μνημόνιο.

Οπως είμαι σε θέση να γνωρίζω, ένα πρωί του Οκτωβρίου του 2009 και αφού είχε γίνει πρωθυπουργός, ο Γιώργος (Παπανδρέου) ξύπνησε φρέσκος φρέσκος και εκεί που έπινε με τη σύζυγο Αντα το πράσινο (πάντα, γιατί απελευθερώνει κάτι ενώσεις –μη με ρωτάτε περισσότερα) τσάι του, είπε: «Με έβγαλαν που με έβγαλαν πρωθυπουργό με 44%, δεν τους τραβάω ένα Μνημόνιο να έχουν να πορεύονται, διότι αρκετά καλομαθημένοι είναι, και δεν τους κόβω και για πολύ fit σε αντίθεση με εμένα;».

Εν συνεχεία κάλεσε στο τηλέφωνο τη Λούκα, τον Ραγκούση, τον Παπακωνσταντίνου και τους το ανακοίνωσε, με την προσθήκη: «Οργανώνω ομαδική αυτοκτονία με Μνημόνιο και σας θέλω μαζί μου». Εκείνοι συμφώνησαν, διότι άμα ο αρχηγός λέει κάτι, οι υπόλοιποι υπακούουν. Και μετά ο Γιώργος πήρε Στρος-Καν, Γιούνκερ, Μέρκελ, Μπαρόζο, Ολι Ρεν και λοιπούς, αφού προηγουμένως είχε στείλει τα αδέρφια του να παίξουν CDS για να κονομήσει η οικογένεια (όπως λέει και ο συγκυβερνήτης Καμμένος!), και το κανόνισε.

Μετά την αυτοκτονία Γιώργου, ζήλεψαν και διάφοροι άλλοι αυτοκτονικοί τύποι όπως ο Σαμαράς, ο Βενιζέλος, ο Παπαδήμος και οι συν αυτώ και έσπευσαν να παραλάβουν τη σκυτάλη. Αφού, δε, ολοκληρώθηκαν και αυτές οι σεμνές τελετές, ήρθε στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ. Τόσο απλά.

Ειδικό Δικαστήριο, πότε με το καλό;

(Εχει τέλος η γελοιότητα; Οχι, δεν έχει.)

Βράχια και θέαμα

Για Ειδικό Δικαστήριο, βέβαια, δεν κάνει λόγο η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το Μνημόνιο, αλλά καλόν είναι να μην προτρέχουμε. Τουλάχιστον αυτό μου ανέφερε ο συμπατριώτης μου εξ Ιωαννίνων, γραμματέας της ΚΟ Χρήστος Μαντάς. «Αν προκύψουν αξιόποινες πράξεις» μου είπε, «τίποτε δεν αποκλείεται».

Θα προκύψουν, είμαι βέβαιος! Αν μάλιστα τα πράγματα στις διαπραγματεύσεις εξελιχθούν όπως φαίνεται να εξελίσσονται ή αν συμβεί κανένα ατύχημα και οδηγηθούμε στα βράχια, τι άλλο απομένει για να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της η κυβέρνηση; Διερωτώμαι. Αρτος δεν θα υπάρχει, ας έχουμε θεάματα τουλάχιστον!

Μπάχαλο ante portas

Εχω την αίσθηση ότι κάπου έχει χαθεί η μπάλα, στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Οπως ανακοινώθηκε και πιστοποίησε και το ΦΕΚ «Αυγή» χθες, διορίστηκε ο κύριος Γιώργος Βασιλειάδηςγενικός γραμματέας για τηνκαταπολέμηση της διαφθοράς, στο αρμόδιο, υπό τον κύριο Νικολούδη υπουργείο. Καλά μέχρι εδώ; Καλά, υποθέτω.

Αλλά στο άλλο υπουργείο, εκείνο της Δικαιοσύνης και κάτι υπόλοιπα, διορίστηκε γραμματέας με το ίδιο αντικείμενο και ο γνωστός και μη εξαιρετέος κύριος Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Οχι πως με κόφτει ιδιαίτερα, αλλά όσο να πεις μια αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων υπάρχει. Και ένα μπάχαλο προ των πυλών αχνοφαίνεται. Πράγμα το οποίο με στενοχωρεί ιδιαίτερα, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό.