Τέλεια περάσαμε χθες στην παρέλαση. Πραγματικά, πιο τέλεια δεν γινόταν. Πεζικά, εύζωνοι, βατραχάνθρωποι, νοσοκόμες, προϊσταμένες, αεροπλάνα, ελικόπτερα, άρματα –όλα παρήλασαν από μπροστά μας και όλα ήταν υπέροχα. Αφού μέχρι και δάκρυα είδα να αναβλύζουν από τα μάτια των παλαιοτέρων, που συνωστίζονταν στην Πλατεία Συντάγματος.

Από την εποχή της χούντας είχαν να δουν τέτοια μεγαλεία. Μας (τους, δηλαδή) τα χάλασε λιγάκι ο καιρός που έβρεχε συνέχεια, αλλά εντάξει καινούργιοι είναι θα στρώσουν, αφού μάθουν. Ας πούμε ο χουντοπαπαδόπουλος που ήταν παλιά καραβάνα σε αυτά, διοργάνωνε τα γλέντια μεσοκαλόκαιρο στο Παναθηναϊκό Στάδιο και χόρευε τσάμικο χωρίς τον φόβο της βροχής, με όλο τον θίασο από κοντά –πατακούς και ασλανίδηδες, ζωιτάκηδες και μακαρέζους.

Εδώ, χθες, ούτε ο Καμμένος ούτε η Αυτής Υψηλότης Ρένα, που είχαν και τη θαυμάσια έμπνευση με το τέλος της παρέλασης να χορέψουν οι μάζες από ενθουσιασμό (που έχουμε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ), χόρεψαν. Ο Καμμένος ισχυρίστηκε στον πρωτοχορευτή που τον κάλεσε, ότι κάτι τον πονάει (το πόδι του, το χέρι του, το μάτι του –δεν έχει σημασία). Η δε Αυτής Υψηλότης την έκανε με ελαφρά πηδηματάκια, μη και τη βουτήξει κανείς ξελιγωμένος και τη χώσει (κυριολεκτικά και μεταφορικά) στον χορό. Για τον Τσίπρα, δεν το συζητάω, πρώτος έφυγε.

Εν είδει υστερογράφου, πάντως, θέλω να επισημάνω τα ακόλουθα, για χθες:

– Πράγματι καταργήθηκαν τα κάγκελα. Αλλά επανήλθαν τα συρματόσχοινα. Και χιλιάδες αστυνομικοί, με στολές και πολιτικά παντού. Μα γιατί; Αφού απολαμβάνουν την αγάπη του λαού, έτσι δεν λένε;

– Τσάμικο με την μπάντα του Ναυτικού δεν γίνεται. Το τσάμικο θέλει κλαρίνο, λαούτο, βιολί και κυρίως πάθος –ως βέρος Ηπειρώτης έχω έναν λόγο παραπάνω να κάνω τη σχετική επισήμανση, νομίζω.

– Η Αυτής Υψηλότης Ρένα είναι, το λιγότερο, τυχερή που δεν υπάρχει στην Ελλάδα fashion police! «Λευκό μαντό, υπό βροχήν, δεν το φοράει κοπέλα μου ούτε η τελευταία βλαχάρα» (μου είπαν να σου μεταφέρω).

Χρόνια πολλά βρε, και του χρόνου!

Κατρούγκαλος (1)

Δεν είδα πουθενά Κατρούγκαλο χθες στο Σύνταγμα και προς στιγμήν σκέφθηκα ότι εκπροσωπεί την κυβέρνηση σε επαρχιακή πόλη –σε κάποιον «φιλικό» δήμο φυσικά, σε δήμο με τίποτε ομάδες απολυμένων σε τοπικό επίπεδο, τέτοια.

Ο εκπρόσωπος Γαβριήλ στον οποίο απευθύνθηκα, μου ανέφερε ότι δεν τον έστειλαν πουθενά, «μπορεί όμως να πήγε κάπου ιδιωτικά».

Αλλά στην ερώτηση «θα κάνετε κάτι μετά και τις νέες αποκαλύψεις;» (τα 22 συμφωνητικά που είχαν κατατεθεί στον ΔΣΑ μετά την υπουργοποίηση του αδελφού μας Γιώργου) μου απάντησε αρνητικά προσθέτοντας ότι «για μας το θέμα έχει κλείσει».

Τον έκλεισα κι εγώ, διότι το παλικάρι ήταν σε ταβερνείο και έτρωγε μπακαλιάρο σκορδαλιά (υποθέτω) και δεν ήθελα να τον αποσπάσω από το παραδοσιακό γεύμα της ημέρας.

Απευθύνθηκα σε άλλον κυβερνητικό παράγοντα (δεν τον κατονομάζω για ευνόητους λόγους): μου είπε ότι η τύχη του αδελφού Κατρούγκαλου κρίθηκε την περασμένη Κυριακή όταν ο Τσίπρας αποφάσισε να τον «στείλει» αδιάβαστο, αλλά άλλαξε στάση απέναντί του, διότι οι γύρω (αχ αυτοί οι γύρω, πάντα την ίδια δουλειά κάνουν) τον έπεισαν πως «αν τον διώξεις σήμερα (παραμονή της επίσκεψης στο Βερολίνο) θα χάσουμε όλο το επικοινωνιακό όφελος από τη συνάντηση με τη Μέρκελ. Θα την επισκιάσει η αποπομπή Κατρούγκαλου».

«Τόσο απλά» μου είπε ο άνθρωπός μου, σώθηκε ο αδελφός Γιώργος, ο οποίος νομίζω ότι δεν πρέπει να φανεί αγενής. Μια ανθοδέσμη στη φράου Ανγκελα –που τον έσωσε με τον τρόπο της –την οφείλει.

Κατρούγκαλος (2)

Για τον Κατρούγκαλο υπάρχει ωστόσο ένα μεγάλο ζήτημα, το οποίο δύσκολα θα μπορέσει να αποφύγει η κυβέρνηση. Είναι εκείνο της νομοθετικής πρωτοβουλίας που είχε αναλάβει για την επαναφορά στο Δημόσιο απολυθέντων από κατηγορίες υπαλλήλων όπως δημοτικοί αστυνομικοί, σχολικοί φύλακες, διοικητικοί ΑΕΙ, γιατροί που έμειναν εκτός ΕΟΠΥΥ, καθαρίστριες. Τι έγινε αυτό το νομοσχέδιο; Βρίσκεται, όπως μου λένε, στη φάση της προώθησης στη Βουλή;

Διότι, αν συμβαίνει αυτό, το πρόβλημα πια δεν το έχει ο Κατρούγκαλος, το έχει κατ’ αποκοπήν ο πρόεδρος Αλέξης. Είναι δυνατόν να νομοθετεί υπουργός για κατηγορίες υπαλλήλων μεταξύ των οποίων είναι (ή έστω υπήρξαν) και πελατάκια του;

Εάν αυτό δεν είναι σκάνδαλο, τότε, νομίζω, οι όροι έχουν χάσει τη σημασία τους.

Το κυνήγι των κεφαλαίων

Η κυβέρνηση τήρησε αιδήμονα σιωπή για τη μυστική όσο και περίεργη, και πολλαπλώς επικίνδυνη διπλωματικά, επίσκεψη της υπό τον πρωτοξάδελφο Γ. Τσίπρα αντιπροσωπείας στην Τεχεράνη. Το υπουργείο Εξωτερικών ακολούθησε την ίδια τακτική (έμαθα κουτσομπολιό: ο Κοτζιάς, λέει, δεν τον γουστάρει καθόλου τον ξάδελφο Τσίπρα και επιχαίρει για την αποκάλυψή μου, διότι δεν ήταν της έγκρισής του. Χα!).

Και ήρθε το ΦΕΚ (Φύλλο Εφημερίδος της Κυβερνήσεως) «Αυγή» την Τρίτη να επιβεβαιώσει την επίσκεψη, ισχυριζόμενη ότι οι τύποι δεν πήγαν στο Ιράν προς αναζήτηση χρημάτων αλλά για άλλον λόγο, τον οποίο φυσικά δεν αναφέρει (τι να πει, αφού για χρηματοδότηση πήγαν).

Τούτων δοθέντων, ευελπιστώ ότι θα τύχουν απάντησης μία σειρά ερωτημάτων, όπως για παράδειγμα αν έχουν αναζητήσει, με τον ίδιο τρόπο, κεφάλαια και σε άλλες χώρες –για παράδειγμα σε καθεστώτα της Λατινικής Αμερικής.

Επίδομα – σκάνδαλο

Νέο σκανδαλάκι με παροχές κάτω από το τραπέζι (πίσω από την κουρτίνα, στη γωνία, δίπλα από τον φωταγωγό κ.ο.κ.) στη ΔΕΗ, για την ακρίβεια στον ΔΕΔΔΗΕ (τα αρχικά σημαίνουν Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας). Σύμφωνα με σύμβαση που έπεσε στα χέρια μου και την υπογράφει ένας κύριος Κ. Ζωντανός, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στον ΔΕΔΔΗΕ, παρέχεται σε συνδικαλιστές «επίδομα βάρδιας», ενώ αυτό είχε καταργηθεί το 2012. Επίσης παρέχεται σε εργαζομένους στον οργανισμό επίδομα επικίνδυνης εργασίας, το οποίο στην πραγματικότητα αντιστοιχεί με τις καταβολές τους στο ΙΚΑ δεδομένου ότι ασφαλίζονται –και σωστά –στην κατηγορία «βαρέα και ανθυγιεινά. Ητοι η γαλαντόμα διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ τούς τα πληρώνει όλα.

Μου είπαν ότι το επιδοματάκι στους συνδικαλιστές μπορεί και να φτάνει τα 1.000 ευρώ τον μήνα και είναι επιπλέον των αυξήσεων που είχαν λάβει προ μηνός. Τους είπα ότι δεν γίνονται αυτά σε καιρούς κρίσης. Μου είπαν «βάζεις στοίχημα;». Δεν το έβαλα και σοφά. Μου έστειλαν τη σύμβαση και τα είδα –όλα! –με τα ματάκια μου.

Ο φίλος Παναγιώτης Λαφαζάνης θα το καταπιεί και αυτό;

Ομαδικό κλάμα

Οπα, ξεσηκώθηκαν και οι Δεν Πληρώνω τα διόδια. Ολο αυτό το διάστημα είχαν μείνει με την εντύπωση, την οποία σκοπίμως και για ευνόητους λόγους τούς καλλιέργησε ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι δεν τρέχει τίποτε, αλλά τώρα που βρίσκονται αντιμέτωποι με τις αγωγές και η κυβέρνηση σφυρίζει χαρούμενους σκοπούς του βουνού και του λόγγου, σου λέει «επ, τι κάνουμε τώρα;».

Το Σάββατο έχουν οργανώσει εκδήλωση με θέμα «το σκάνδαλο (…!) των διοδίων στη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στη χώρα».

Να καλέσουν και τον Καλφαγιάννη από την ΠΟΣΠΕΡΤ να κλάψουν παρέα.