Project Syndicate

Οι συναλλαγματικοί πόλεμοι μαίνονται σε όλο τον κόσμο και η Κίνα δέχεται πιέσεις. Η αξία του γουάν έχει ανατιμηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, οι εξαγωγές υστερούν και ο κίνδυνος αποπληθωρισμού αυξάνεται. Υπό τις συνθήκες αυτές πολλοί πιστεύουν ότι το πιο λογικό θα ήταν να αλλάξει η νομισματική πολιτική της Κίνας ώστε να εξασθενήσει το γουάν. Η πραγματικότητα είναι ότι καθώς η Κίνα θέλει να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές που θα διασφαλίσουν τη συνεχιζόμενη ανάπτυξή της το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται είναι μια τέτοια υποτίμηση. Η εξέλιξη αυτή θα δημιουργούσε άλλωστε σημαντικά προβλήματα και για την παγκόσμια οικονομία. Μια αλλαγή στη νομισματική πολιτική θα υπονόμευε την πρόοδο που έχει κάνει η Κίνα στον τομέα της υιοθέτησης μεταρρυθμίσεων. Το ισχυρότερο γουάν είναι σημαντικό για την επίτευξη του στόχου της Κίνας να αλλάξει μοντέλο ανάπτυξης, στρεφόμενη από τις εξαγωγές στην αύξηση της εσωτερικής κατανάλωσης.

Επίσης μια υποτίμηση του νομίσματος της Κίνας θα προκαλούσε προβλήματα με τους μεγάλους εμπορικούς εταίρους της χώρας, ιδιαίτερα τις ΗΠΑ. Τέλος, η υιοθέτηση πολιτικής αποδυνάμωσης του γουάν θα ενέτεινε ακόμη περισσότερο τον παγκόσμιο συναλλαγματικό πόλεμο.

Η στρατηγική είναι η μεγαλύτερη δύναμη της Κίνας. Οι Κινέζοι έχουν ανταποκριθεί επανειλημμένα σε απροσδόκητες εξελίξεις χωρίς να κάνουν πίσω στους μακροπρόθεσμους στρατηγικούς τους στόχους. Θα πρέπει να συνεχίσουν την παράδοση αυτή χρησιμοποιώντας το ισχυρό γουάν ως κίνητρο για να αυξηθούν οι προσπάθειες για να γίνουν μεταρρυθμίσεις και όχι ως δικαιολογία για να κάνουν πίσω. Δεν είναι καιρός τώρα να κάνει πίσω η Κίνα.

Ο Στίβεν Ρόουτς είναι πρώην πρόεδρος της Morgan Stanley Asia και επικεφαλής οικονομολόγος της εταιρείας, υφηγητής στο Jackson Institute of Global Affairs του Πανεπιστημίου του Γέιλ και λέκτορας στο Γέιλ. Εχει γράψει το βιβλίο «Unbalanced: The Codependancy of America and China».