Αυτή η χρονιά θα είναι μία από τις πιο ζεστές της Ιστορίας. Την τελευταία δεκαετία οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και η συγκέντρωση στην ατμόσφαιρα διοξειδίου του άνθρακα έχουν αυξηθεί με ταχείς ρυθμούς, φτάνοντας σε επίπεδα που είναι κατά 15% υψηλότερα από το 1990.

Το στοίχημα είναι μεγάλο για την επερχόμενη σύνοδο κλιματικής αλλαγής του ΟΗΕ στο Παρίσι που θα μπορούσε να διαμορφώσει στρατηγικές για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050.

Ο αριθμός των ειδικών –περιλαμβανομένων και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, του ΟΟΣΑ και της Παγκόσμιας Τράπεζας –που συμφωνούν ότι δεν μπορεί να υπάρχει σχέδιο προστασίας του κλίματος χωρίς ένα αποτελεσματικό σύστημα τιμολόγησης των εκπομπών άνθρακα αυξάνεται συνεχώς.

Το πρώτο βήμα για να υπάρξει συμφωνία στην αντιμετώπιση της πρόκλησης αυτής είναι να ξεκινήσει συζήτηση με τη βοήθεια ακαδημαϊκής έρευνας και επιστημονικών στοιχείων, με στόχο να καθοριστεί μια επιθυμητή παγκόσμια τιμή στις εκπομπές άνθρακα. Επίσης να προσδιοριστεί το πώς θα καθορίζονται και οι μελλοντικές τιμές με βάση τις ανάγκες.

Οι ηγέτες της ΕΕ συχνά υπερηφανεύονται για τις προσπάθειες που κάνουν να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή. Μπορεί να έχουν δίκιο. Ομως η ΕΕ έχει μέχρι τώρα ξεχωρίσει στην προσπάθεια αυτή επειδή ο υπόλοιπος κόσμος έχει μείνει πίσω και όχι επειδή έχει εκπονηθεί μια πραγματικά αποτελεσματική στρατηγική για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Η τιμή των εκπομπών άνθρακα ουσιαστικά σχετίζεται με την ποιότητα ζωής όλων των ανθρώπων στον πλανήτη. Εάν η Ευρώπη θέλει να ηγηθεί της προσπάθειας αυτής θα πρέπει να φέρει το θέμα της εναρμονισμένης τιμολόγησης των εκπομπών του άνθρακα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων του Παρισιού.

Ο Στεφάν Ντιόν είναι μέλος της Βουλής των Κοινοτήτων του Καναδά και πρώην υπουργός Περιβάλλοντος της χώρας. Ο Ελουά Λοράν είναι επικεφαλής οικονομολόγος στο OFCE/Sciences Po και διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ