Οταν ένας από τους βασικούς αρθρογράφους της εφημερίδας του Σίτι «ψηφίζει» ριζοσπαστική Αριστερά, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάτι τρέχει. Ή με αυτόν ή με τη ριζοσπαστική Αριστερά. Ή και με τους δύο.

Ο Βόλφγκανγκ Μινχάου γράφει στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» ότι τα μόνα κόμματα που υποστηρίζουν την ορθή λύση για το χρέος της Ευρώπης είναι το ισπανικό Ποδέμος, το γερμανικό Ντι Λίνκε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ποια είναι αυτή η λύση την οποία –όπως λέει –φοβούνται να υιοθετήσουν τα κεντροαριστερά κόμματα όταν βρίσκονται στην κυβέρνηση; Οι δημόσιες επενδύσεις και η αναδιάρθρωση του χρέους, που εκτός από παράταση του χρόνου αποπληρωμής και μείωση των επιτοκίων περιλαμβάνει και κούρεμα. Κάτι τέτοιο βέβαια –συνεχίζει –μπορεί να συγκρούεται με τη συμμετοχή στην ευρωζώνη. Οπως λέει όμως ένα στέλεχος του οικονομικού επιτελείου του Ποδέμος, «το κόμμα δεν θα επιμείνει στη συμμετοχή με οποιοδήποτε κόστος». Η, για να θυμηθούμε μια παλιότερη ατάκα του Αλέξη Τσίπρα, «το ευρώ δεν είναι φετίχ».

Τον Απρίλιο του 2010, ο Μινχάου στοιχημάτισε δημοσίως ότι η Ελλάδα μέσα στα επόμενα χρόνια θα χρεοκοπούσε, μάλλον μόλις αποκτούσε πρωτογενές πλεόνασμα. Εκτοτε έγραψε επανειλημμένα για τη βεβαιότητα του Grexit. Τον περασμένο Απρίλιο αναφώνησε ότι η Ελλάδα καταρρέει κι ότι η μόνη της ελπίδα είναι να γυρίσει στη δραχμή και να την υποτιμήσει αμέσως. Μήπως λοιπόν βρήκε σήμερα το εργαλείο μέσω του οποίου θα εκπληρωθεί επιτέλους η τρελή του επιθυμία;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αναδιάρθρωση του χρέους είναι μια πολύ ωραία ιδέα. Η Κεντροαριστερά το ξέρει. Οι περισσότεροι κεϊνσιανοί οικονομολόγοι συμφωνούν. Το κακό είναι ότι δεν συμφωνεί το Βερολίνο, που ετοιμάζεται να γιορτάσει το 2015 με μηδενικό έλλειμμα και αρνείται οποιαδήποτε υπαναχώρηση στην πολιτική της λιτότητας. Με δεδομένο ότι η Γαλλία δεν βρίσκεται στις καλύτερες στιγμές της και η Ιταλία παίζει το δικό της παιχνίδι, αναρωτιέται κανείς με ποιους συμμάχους θα μπορούσε σήμερα μια χώρα σαν την Ελλάδα να δώσει τη μάχη για τη μεγάλη ανατροπή. Μια ανατροπή που, αντίθετα με τις προβλέψεις του Μινχάου, δεν θα οδηγήσει και σε μια ηρωική έξοδο.