Η Σύνοδος των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ζώνης του ευρώ που συγκαλείται σήμερα στις Βρυξέλλες έχει ιδιαίτερη πολιτική σημασία, έστω και αν δεν αναμένεται να υπάρξουν σημαντικές αποφάσεις. Και αυτό διότι συγκαλείται αποκλειστικώς και μόνο επειδή το απαίτησαν οι ηγέτες της Γαλλίας και της Ιταλίας Φρανσουά Ολάντ και Ματέο Ρέντσι, οι οποίοι θεωρούν ότι τις οικονομικές πολιτικές της Ευρώπης δεν πρέπει να τις χαράσσουν οι αγορές αλλά οι πολιτικές ηγεσίες. Η καγκελάριος Μέρκελ ουδέποτε συμπάθησε αυτού του είδους τις συναντήσεις. Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος για τον οποίο επί ενάμιση χρόνο αρνήθηκε να συναινέσει στην πραγματοποίησή της.

Σήμερα ωστόσο γνωρίζει ότι Παρίσι και Ρώμη θα ζητήσουν από κοινού να υπάρξει επιτέλους πιλότος στο αεροσκάφος της ευρωζώνης, ο οποίος ανάλογα με τους καιρούς άλλοτε θα επιταχύνει και άλλοτε θα επιβραδύνει την πορεία του. Θα ζητήσουν δηλαδή η προσήλωση των χωρών της ευρωζώνης στην αρχή της δημοσιονομικής πειθαρχίας να είναι ολιγότερο δογματική και περισσότερο πολιτική.

Παράλληλα, σημαντικός αριθμός χωρών της ευρωζώνης αναμένεται σήμερα να καταστήσει σαφές τόσο στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ όσο και στη γερμανίδα καγκελάριο ότι πρέπει σύντομα να ξεκαθαριστεί πώς, πότε και από πού θα βρεθούν τα περίπου 300 δισ. ευρώ που ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής δεσμεύθηκε ότι θα κινητοποιήσει για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη. Είναι ωστόσο επαρκή τα 300 δισ. ευρώ για να βγάλουν την Ευρώπη από τον οικονομικό μαρασμό; «Οχι» απάντησαν χθες από τις Βρυξέλλες οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών συνδικάτων, που συναντήθηκαν με τους απερχόμενους ιθύνοντες της ΕΕ Ζοζέ Μπαρόζο και Χέρμαν βαν Ρομπάι. Και αυτό διότι –όπως ανέφεραν –τα τελευταία χρόνια, συνεπεία της οικονομικής κρίσης, οι δημόσιες επενδύσεις στην Ευρώπη μειώθηκαν κατά περίπου 1.000 δισ. ευρώ, αυξάνοντας την ανεργία και επιτείνοντας την οικονομική ανέχεια.