Ο δρ Γιάννης Ανδριανός, εκτός από συμβολικός σύνδεσμος της περιόδου του νεοκαραμανλισμού (την περίοδο της φουσκωμένης από το δημόσιο χρέος ευημερίας) με την κυβέρνηση Σαμαρά, είναι για όσους δεν το γνωρίζουν υφυπουργός Αθλητισμού. Προχθές τού ‘σκασε ένα άσχημο συμβάν. Ο Κώστας Κατσούλης, οπαδός του Εθνικού, ιστορικής ομάδας του Πειραιά που παίζει πλέον στις μικρές κατηγορίες, βρέθηκε στο επίκεντρο μιας συμπλοκής στην Κρήτη, τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι κι έπειτα από μερικές μέρες νοσηλεία πέθανε.

Ο δρ Ανδριανός θα πρέπει να σκέφτηκε πολύ πώς να αντιδράσει απέναντι στην ακραία αυτή έκφραση χουλιγκανισμού. Και αποφάσισε να κάνει ό,τι είχε μάθει να κάνει από την κυβέρνηση Καραμανλή: κάτι εντυπωσιακό. Ενα μνημόσυνο, αλλά όχι σαν τα συνηθισμένα. Πιο εντυπωσιακό, αφού θα συνδυαστεί με αναστολή μιας αγωνιστικής σε διάφορα πρωταθλήματα. Σωθήκαμε.

Επιβιώνει, και επιβιώνει χωρίς κλυδωνισμούς, ένα είδος πολιτικού που, ακόμα κι αν η χώρα βυθιστεί κάτω από τη θάλασσα, θα οργανώσει μια κρουαζιέρα μνήμης του σπουδαιότερου πολιτισμού που γέννησε η υφήλιος. Είναι ευκολότερες, όμως, οι γιορτές και οι παρελάσεις από την έμφαση στην ουσία. Η αναμέτρηση με την ουσία σημαίνει συγκρούσεις με οργανωμένες ομάδες συμφερόντων –και άμα είσαι μεσαίο πολιτικό στέλεχος, είναι καλύτερα να μη δοκιμάζεις καν από το πικρόν ποτήριον.

Θα μπορούσε να κάνει κάτι περισσότερο από ένα μνημόσυνο ο δρ Ανδριανός; Μπορούσε να κάνει κάτι πολύ απλό. Να φροντίσει να εφαρμοστεί ο νόμος 4049, ψηφισμένος ήδη από το 2012, πλην ανενεργός. Τι λέει ο νόμος αυτός; Μας το θυμίζει σε ανακοίνωσή του Το Ποτάμι:

Οι αθλητικές εγκαταστάσεις έπρεπε ήδη να έχουν τοποθετήσει κάμερες που θα είναι συνεχώς στραμμένες στους φιλάθλους. Σε περίπτωση που οι κάμερες εντοπίζουν οπαδό να λαμβάνει μέρος σε επεισόδια, υπάρχει πρόνοια να του επιβάλλεται ποινή παρουσίας στο αστυνομικό τμήμα όταν παίζει η ομάδα του (για έξι ή και δώδεκα μήνες). Επίσης, για να πολεμηθούν οι οπαδικοί στρατοί, επείγει η καταγραφή των συλλόγων των οργανωμένων οπαδών και η απαγόρευση μαζικής διακίνησης εισιτηρίων, ενώ είναι υποχρέωση των ομάδων να καθιερώσουν το ηλεκτρονικό εισιτήριο όπως στα θέατρα.

Σκουπίστε τα δάκρυα, λοιπόν, δρα Ανδριανέ, και δράστε. Αλλιώς θα κλαίτε, θα κλαίμε, όλο και συχνότερα.