Στις 11 Απριλίου 2013 έγινε στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων μια εκδήλωση με θέμα «Η Γεωπολιτική της Ρωσίας». Ο ομιλητής, ένας «διεθνούς εμβέλειας θεωρητικός» όπως αναφερόταν στην πρόσκληση, έκανε μια ιστορική αναδρομή, τόνισε πως με την εκλογή του Πούτιν ξεκίνησε μια νέα και ελπιδοφόρα περίοδος για τη Ρωσία και υπογράμμισε τη σημασία της Ελλάδας και της Κύπρου για τα ρωσικά συμφέροντα. «Για να έχουμε μια φιλικά διακείμενη Ευρώπη», τόνισε, «χρειαζόμαστε φίλους εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αν μάλιστα είναι ορθόδοξοι, τόσο το καλύτερο».

Ο ομιλητής εκείνος λεγόταν Αλεξάντερ Ντούγκιν. Καθηγητής Κοινωνιολογίας και Γεωπολιτικής του Πανεπιστημίου Λομονόσοφ, είναι ένας ακραίος εθνικιστής και φανατικός υποστηρικτής του εθνικομπολσεβικισμού, τον οποίο χαρακτηρίζει σε ένα βιβλίο του «σοσιαλισμό χωρίς τον υλισμό, τον αθεϊσμό, τον προοδευτισμό και τον μοντερνισμό». Είναι επίσης ο εμπνευστής της «Ευρωσιατικής Ενωσης», στην οποία ελπίζει μια ημέρα να ενταχθούν ορισμένες κοινωνίες της Ανατολικής Ευρώπης, αλλά και η… ορθόδοξη Ελλάδα. Η Ουκρανία είναι γι’ αυτόν ένα ψευδοκράτος. «Δεν υπήρξε ποτέ μια ουκρανική εθνότητα, ένα ουκρανικό έθνος, ένας ουκρανικός πολιτισμός» έγραψε τον περασμένο Φεβρουάριο στην ιστοσελίδα του Evrazia.org. «Ολα αυτά είναι απλώς δυτικά ρωσικά εδάφη». Ενα μέρος της Ναβαρασίγια, της Νέας Ρωσίας.

Κι επειδή η Ναβαρασίγια δεν θα είναι σταθερή όσο κατοικείται από Ουκρανούς, ο Ντούγκιν έχει τη λύση. «Η Ουκρανία πρέπει να εκκαθαριστεί από τους ηλίθιους» έγραψε προ ημερών στον λογαριασμό του στο twitter, ζητώντας στη συνέχεια τη «γενοκτονία της φυλής των μπάσταρδων».

Δεν είναι περίεργο ότι ο άνθρωπος αυτός εμπνέει τον Μιχαλολιάκο, που τον επικαλέστηκε σε ένα άρθρο του για την Ουκρανία. Η εκτίμηση μάλιστα είναι αμοιβαία: επτά μήνες μετά την ομιλία του στην Αθήνα, ο Ντούγκιν έστειλε επιστολή στον αρχηγό της Χρυσής Αυγής με την οποία τον συνέχαιρε για τις γεωπολιτικές του προσεγγίσεις και του ζητούσε να ανοίξει ένας δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ της ΧΑ και του think tank που έχει ιδρύσει στη Μόσχα.

Ισως να είναι λίγο πιο περίεργο ότι ο Ντούγκιν όχι μόνο δεν κινείται στο σκοτεινό περιθώριο της ρωσικής πολιτικής ζωής, αλλά επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την πολιτική του Βλαντίμιρ Πούτιν. Η Ρωσική Ακαδημία Επιστημών ανακοίνωσε πρόσφατα ότι το φθινόπωρο θα εκδώσει την ιστορία της Ναβαρασίγια, που χρονολογείται από την εποχή της Αικατερίνης της Μεγάλης. Στη Μόσχα κυκλοφορούν ήδη διάφοροι χάρτες, μερικοί από τους οποίους τοποθετούν τη Ναβαρασίγια κατά μήκος της ακτής, ώστε να συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία και την Υπερδνειστερία.

Ενδιαφέρουν κανέναν όλα αυτά; Τους Ευρωπαίους ασφαλώς, που ανησυχούν για το πού θα φτάσει ο ρωσικός επεκτατισμός. Αλλά και στην Αθήνα θα γίνει αύριο μια πορεία διαμαρτυρίας. Ο προορισμός είναι η… ουκρανική πρεσβεία. Κι ανάμεσα στα συνθήματα διαβάζουμε: «Κάτω το καθεστώς του Κιέβου και τα φασιστικά τάγματα εφόδου». «Ηττα των σχεδιασμών ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ».

Είμαστε μυστήριος λαός.