Μία ηρωίδα του αγώνα κατά της δικτατορίας του Πινοτσέτ στη Χιλή, η δηµοσιογράφος Μόνικα Γκονσάλες Μουχίκα, κέρδισε χθες το Παγκόσµιο Βραβείο Ελευθερίας του Τύπου UΝΕSCΟ – Γκιγέρµο Κάνο.
«Σ’ ολόκληρη την επαγγελµατική ζωή της, η Μόνικα Γκονσάλες Μουχίκα επέδειξε θάρρος ρίχνοντας φως στη σκοτεινή πλευρά της Χιλής. Ενσαρκώνει το ίδιο το πνεύµα του βραβείου. Φυλακίστηκε, βασανί στηκε, σύρθηκε ενώπιον δικαστηρίων, όµως δεν πτοήθηκε», ανακοίνωσε η επιτροπή που απονέµει το βραβείο. «Και τώρα µεταδίδει την εµπει ρία της στη νεώτερη γενιά µέσω της δουλειάς της στο Κέντρο Δηµοσιογραφίας και Ερευνας και στα εργαστήριά της, τα οποία προωθούν την ερευνητική δηµοσιογραφία σε διάφορες χώρες». Τη βράβευση της Γκονσάλες πρότεινε επιτροπή 12 επαγγελµατιών δηµοσιογράφων απ’ όλο τον κόσµο. Το βραβείο, το οποίο φέρει το όνοµα του κολοµβιανού δηµοσιογράφου Γκιγέρµο Κάνο που δολοφονήθηκε τον Δεκέµβριο του 1986 επειδή κατήγγειλε τη δράση των πανίσχυρων κολοµβιανών βαρόνων των ναρκωτικών, συνοδεύεται από χρηµατικό έπαθλο 25.000 δολαρίων. Θα της απονεµηθεί στις 3 Μαΐου, Παγκόσµια Ηµέρα της Ελευθερίας του Τύπου, που η UΝΕSCΟ θα γιορ τάσει φέτος στο Μπρισµπέιν της Αυστραλίας.

Η Γκονσάλες γεννήθηκε το 1949. Σπούδασε δηµοσιογραφία και άρχισε να εργάζεται σε εφηµερίδες και περιοδικά. Στις 11 Σεπτεµβρίου 1973 εκδηλώθηκε το αιµατηρό πραξικόπηµα του στρατηγού Πινοτσέτ και τον Δεκέµβριο της ίδιας χρονιάς η Γκονσάλες έφυγε από τη χώρα και πέρα σε τέσσερα χρόνια στην εξορία. Επέστρεψε στη Χιλή το 1978. Οι µυστικές υπηρεσίες την χαρα κτήρισαν «ανατρεπτική» και φρόντισαν να χάσει επανειληµµένης τη δουλειά της. Ως δηµοσιογράφος, ερεύνησε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωµάτων, καθώς και τις οικονοµικές ατασθαλίες του στρατηγού Πινοτσέτ και της οικο γένειάς του. Φυλακίσθηκε γι’ αυτό από το 1984 ώς το 1985 και υποβλήθηκε σε βασανιστήρια.

Μετά την αποφυλάκισή της, συνέχισε να δηµο σιεύει άρθρα και να εκδίδει βιβλία για τις κατα χρήσεις της στρατιωτικής χούντας, µε αποτέλε σµα να συλληφθεί και πάλι. Με την αποκατάσταση της Δηµοκρατίας, το 1990, εξακολούθη σε να δηµοσιογραφεί. Από το 2007 διευθύνει το Κέντρο Δηµοσιογραφίας και Ερευνας και οργα νώνει εργαστήρια ερευνητικής δηµοσιογραφίας στη Χιλή και στο εξωτερικό.

Το Βραβείο Ελευθερίας του Τύπου θεσπίστηκε το 1997 από την UΝΕSCΟ. Απονέµεται κάθε χρόνο για να τιµηθεί η δουλειά ενός προσώπου (ή οργανισµού) που υπερασπίζεται ή προάγει την ελευθερία της έκφρασης, ιδιαίτερα αν η δράση του θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του. Οι υποψήφιοι προτείνονται από τα κράτη – µέλη της UΝΕSCΟ και από περιφερειακούς ή διεθνείς οργανισµούς για την προάσπιση της ελευθερίας του Τύπου. Με το βραβείο έχουν τιµηθεί, µεταξύ άλλων, η Ρωσίδα Αννα Πολιτκόφσκαγια (2007), ο Κουβανός Ραούλ Ριβέρο (2004), η Ισραηλινή Αµίρα Χας (2003), ο Σύρος Νιζάρ Ναγιούφ (2000), η Κινέζα Γκάο Γιου (1997).