Μήπως η Αμερική οδεύει προς έναν νέο εμφύλιο; Αυτό το ερώτημα απασχολεί όλο και περισσότερους στις ΗΠΑ από την περασμένη εβδομάδα έπειτα από τα βίαια επεισόδια ανάμεσα σε ακροδεξιούς και αντιφασίστες στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια. Το περασμένο Σάββατο εκατοντάδες ακροδεξιοί, νεοναζί και μέλη της Κου Κλουξ Κλαν από πολλές περιοχές των ΗΠΑ συγκεντρώθηκαν στο Σάρλοτσβιλ σε μια διαδήλωση με τίτλο «Ενώστε τη Δεξιά» και συνθήματα υπέρ της λευκής φυλής «Αίμα και γη» και «Δεν θα μας αντικαταστήσετε».

Αμεσα απάντησαν με αντιδιαδήλωση αριστερές και αντιφασιστικές οργανώσεις στην οποία συμμετείχε πλήθος κόσμου δημοκρατικών πολιτών. Ακολούθησαν επεισόδια και ένας νεοναζιστής έπεσε με το αυτοκίνητό του πάνω στους συγκεντρωμένους αντιφασίστες με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της μια 33χρονη γυναίκα, η Χέδερ Χάγερ, και να τραυματισθούν 19 άτομα. Ο 20χρονος οδηγός Τζέιμς Αλεξ Φιλντς είναι θαυμαστής του Χίτλερ και των ναζιστικών απόψεων. Το πιο ανησυχητικό όμως είναι το γεγονός πως ο πρόεδρος Τραμπ ουσιαστικά δικαίωσε τους ακροδεξιούς, πολλοί των οποίων είναι ψηφοφόροι του.

Πώς φθάσαμε ώς εδώ, αναρωτήθηκε την επομένη των επεισοδίων ο κυβερνήτης της Βιρτζίνια Τέρι Μακόλιφ. Ομως το πιο καίριο ερώτημα μετά το Σάρλοτσβιλ –και μετά τα βίαια ρατσιστικά επεισόδια στο Φέργκιουσον, το Τσάρλστον, το Ντάλας, το Σεν Πολ, τη Βαλτιμόρη, το Μπατόν Ρουζ και την Αλεξάντρια –είναι προς τα πού οδεύουν οι ΗΠΑ.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι οι κίνδυνοι για την αμερικανική δημοκρατία είναι πολύ μεγαλύτεροι από τα συλλογικά επεισόδια βίας. «Η Ακρα Δεξιά σημείωσε πέρσι τις μεγαλύτερες πολιτικές της επιτυχίες εδώ και μισόν αιώνα», αναφέρεται στην έκθεση του Southern Poverty Law Center που απαριθμεί 900 οργανώσεις νεοναζί και ρατσιστών αυτή τη στιγμή στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οπως εξηγεί στον «New Yorker» ο Κιθ Μάινς, πρώην μέλος των ειδικών δυνάμεων και νυν στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που επί 16 χρόνια παρακολουθεί από κοντά εμφυλίους στο Αφγανιστάν, στην Κολομβία, στο Σαλβαδόρ, στο Ιράκ, στη Σομαλία και στο Σουδάν, «τα σημάδια που τόσα χρόνια έβλεπα στο εξωτερικό είναι πλέον ορατά στις ΗΠΑ».

Τον Μάρτιο, ο Μάινς ήταν ένας από τους ειδικούς από τους οποίους το «Foreign Policy» ζήτησε να αξιολογήσουν τους κινδύνους ενός δεύτερου εμφυλίου στην Αμερική. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν πιθανότητες 65% για εμφύλιο πόλεμο μέσα στα επόμενα 10 με 15 χρόνια. Ο μέσος όρος των αναλυτών για μια τέτοια πιθανότητα ήταν 35%. Ολα αυτά πέντε μήνες πριν εκδηλωθούν τα γεγονότα του Σάρλοτσβιλ.

«Λέμε συνέχεια ότι αυτά δεν συμβαίνουν εδώ, όμως να που συμβαίνουν», υποστηρίζει ο Μάινς. Ο πρόεδρος Τραμπ «χρησιμοποιεί τη βία για να έχει πολιτικά οφέλη και να δικαιολογήσει το πολιτικό bullying που κάνει διαρκώς. Και αυτό επηρεάζει τους πολίτες. Είναι σαν να ζούμε στο 1859 –όλοι είναι θυμωμένοι με κάτι και όλοι έχουν όπλα» προσθέτει.

Ομόφωνη ήταν η καταδίκη των αμερικανών νεοναζί από τη διεθνή κοινότητα. Η καγκελάριος Μέρκελ εξέφρασε τη θλίψη της για τον θάνατο της νεαρής γυναίκας.

«Οι σκηνές που είδαμε στην πορεία των εξτρεμιστών της Ακροδεξιάς ήταν αποκρουστικές», ανέφερε ο εκπρόσωπός της. «Επέδειξαν ρατσισμό, αντισημιτισμό και μίσο στις πλέον απαράδεκτες μορφές τους».Τον ρατσισμό και το μίσος καταδίκασε και η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερίζα Μέι ενώ παρεμφερή δήλωση έκανε και ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.