Το λυκόφως του θεού. Οχι της τετραλογίας του Ρίχαρντ Βάγκνερ «Το δαχτυλίδι των Νιμπελούνγκεν», αλλά του ποδοσφαιρικού δράματος του Λιονέλ Μέσι «Ενας βασιλιάς χωρίς στέμμα». Από τα επιφανή μέλη της δυναστείας των Ποδοσφαιρικών Αγγέλων, ο Αργεντινός καλείται να γράψει σε 90 λεπτά το πιο σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία του στην Αλμπισελέστε.

Η Αργεντινή υποδέχεται τα ξημερώματα Παρασκευής ώρα Ελλάδας (20.30 τοπική, απόψε) στο στάδιο Μπομπονέρα της Μπόκα Τζούνιορς το Περού, σε έναν αγώνα που αντιμετωπίζεται από τους Ινκας σαν τελικός Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Αν ο Μέσι δεν καταφέρει να οδηγήσει την Αλμπισελέστε στη νίκη, οι πιθανότητες πρόκρισης στα τελικά του Μουντιάλ της Ρωσίας θα ελαχιστοποιηθούν ή ακόμα και θα εκμηδενιστούν, ανάλογα με τα αποτελέσματα των άλλων αγώνων.

Μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει για το αυθεντικότερο ταλέντο του ποδοσφαίρου της σύγχρονης εποχής την πιο μαύρη σελίδα της καριέρας του.

Ο Μέσι, που ηττήθηκε σε τρεις τελικούς με την Αργεντινή, δύο στο Κόπα Αμέρικα με τη Χιλή και στο Παγκόσμιο Κύπελλο με τη Γερμανία, θα γίνει συνώνυμο της αποτυχίας για τους Αργεντινούς.

Το Περού διεκδικεί την πρώτη του συμμετοχή σε Μουντιάλ ύστερα από 36 χρόνια και η Αργεντινή κινδυνεύει να απουσιάσει από το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό ραντεβού για πρώτη φορά από το 1970.

Τα κομμάτια της ιστορίας που θα εκτυλιχθεί στο θρυλικό γήπεδο της Μπόκα έχουν όλα τα στοιχεία του δράματος. Προπονητής των Ινκας είναι Αργεντινός, ο Ρικάρντο Γκαρέκα.

Ασχημες αναμνήσεις

Την τελευταία φορά που οι δύο ομάδες είχαν βρεθεί σε ανάλογη θέση, το 1969, το Περού απέσπασε ισοπαλία 2-2 από την Αργεντινή στο Μπομπονέρα(!), παίρνοντας την πρόκριση για το Μουντιάλ του 1970, αφήνοντας στα κρύα του λουτρού την Αλμπισελέστε. Η επιλογή του Μπομπονέρα από τους Αργεντινούς έχει σκοπό να τρομοκρατήσει τους Περουβιανούς. Η παλιά δόξα της Αλμπισελέστε Ερνάν Κρέσπο αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα του γηπέδου της Μπόκα, αλλά παραδέχεται πως πράγματι τρέμει την ώρα του αγώνα.

Οι Ινκας έχουν κάνει ειδική προετοιμασία για το ματς. Εχουν ξεκινήσει προπονήσεις από την προηγούμενη εβδομάδα, μετά τη συμφωνία με την ομοσπονδία να διακόψει το πρωτάθλημα.

Για να αποτραπούν δυσάρεστες εξελίξεις, οι Περουβιανοί πήραν μαζί τους στο Μπουένος Αϊρες δικό τους νερό και φαγητό αλλά και ειδικές συσκευές που θα τους προστατεύουν από πιθανή κατασκοπεία. Στον αντίποδα, οι Αργεντινοί θα έχουν κάνει μόλις τρεις προπονήσεις, ο Ντιμπάλα θα είναι απών γιατί δήλωσε πως παίζει στην ίδια θέση με τον Μέσι και ο αντικαταστάτης του, ο Αγουέρο, τραυματίστηκε σε τροχαίο ατύχημα.

Ολοι οι Αργεντινοί πλέον προσεύχονται ο Λιονέλ Μέσι να κάνει το θαύμα του…