Η Ζωή έφυγε. Αλλά δεν έπαιξε την τελευταία πράξη στην τελετή παραλαβής – παράδοσης της Προεδρίας της Βουλής. Εκεί είπε την τελευταία της λέξη.

Σύμφωνα με την τελευταία απόφαση που έλαβε –έστω και ως υπηρεσιακή Πρόεδρος του Κοινοβουλίου χωρίς αρμοδιότητες –προχθές, Σάββατο, διέθεσε στην Επιτροπή Αλήθειας έξι γραφεία στο κτίριο της Βουλής επί της οδού Μητροπόλεως (606, 607, 702-703, 705 και 710).

Ουσιαστικά, με αυτό τον τρόπο επιχείρησε να τα «αντικαταστήσει» με τα έξι που χρησιμοποιήθηκαν από την Επιτροπή στο βουλευτήριο την προηγούμενη βουλευτική περίοδο (14, 16, 18, 22, 122 και 123). Ακόμα και αν δεν είναι βέβαιο ότι η συγκεκριμένη Επιτροπή θα εξακολουθήσει να υπάρχει.

…και πήρε και το μισό του Τσίπρα

Επιπλέον διέθεσε στον εαυτό της το μισό γραφείο που είχε ο Αλέξης Τσίπρας στο κτίριο της οδού Μητροπόλεως. Αυτό είναι χωρισμένο στα δύο και το παραχώρησε –ετσιθελικά –στον εαυτό της.

Αποφάσισε δηλαδή «τη διάθεση του γραφείου 706 του κτιρίου της Βουλής επί της οδού Μητροπόλεως στην απερχόμενη Πρόεδρο της Βουλής εν αναμονή της εκδόσεως αποφάσεως του νέου Προέδρου της Βουλής, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού της Βουλής, προκειμένου να πληρούνται οι προϋποθέσεις λειτουργίας γραφείου πρ. Προέδρου της Βουλής».

Η Κωνσταντοπούλου χθες το βράδυ σχολίασε για το θέμα, μέσω facebook: «Οχι, δεν διατέθηκαν 12 γραφεία στην Επιτροπή Αλήθειας ούτε 3 γραφεία στην τ. πρόεδρο. Ή κάποιοι δεν ξέρουν αριθμητική ή είναι πολλά τα λεφτά. Εκτός αν αυτοί που βάφτισαν το κρέας ψάρι τώρα πολλαπλασιάζουν τα… γραφεία. Μάλλον είναι το νέο θαύμα της μνημονιακής θρησκείας».

Αρνητικός απολογισμός

Ο νέος (Πρόεδρος) έρχεται, η παλιά φεύγει. Τι λέγεται στη Βουλή, όμως, για την τέως; Κακίες και πικρίες. Οπως δηλαδή ότι η Κωνσταντοπούλου θέλησε να κάνει πολλά στο Κοινοβούλιο, να αλλάξει ακόμα και τα διοικητικά – οικονομικά του, αλλά τελικά δεν κατάφερε σχεδόν τίποτε αφού τα πήρε όλα πάνω της και δεν εμπιστεύθηκε κανέναν.

Οι παροικούντες το Κοινοβούλιο, γεμάτοι άσχημες εμπειρίες, προχώρησαν χθες σε έναν μικρό απολογισμό, παρατηρώντας ότι η θητεία της Ζωής διακρίθηκε από φοβερό συγκεντρωτισμό αφού ήθελε να έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο σε κάθε εσωτερικό ζήτημα.

Αυτό όμως ήταν κάτι που, όπως υπογραμμίζεται, αντικειμενικά δεν μπορούσε να κάνει. Επισημαίνουν μάλιστα πως παρότι εκχώρησε με απόφασή της πολλές αρμοδιότητες στον γενικό γραμματέα της Βουλής Γιώργο Θαλάσση τον οποίο εκείνη επέλεξε, ήταν κοινό μυστικό ότι εκείνος δεν μπορούσε να πάρει καμιά πρωτοβουλία ή απόφαση εάν δεν είχε την έγκρισή της –έγκριση που, όπως λέγεται, πολύ συχνά δεν ελάμβανε ποτέ ελλείψει χρόνου.

Πρωτοφανείς καθυστερήσεις

Κάπως έτσι, υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές ότι στην επτάμηνη προεδρία της προκλήθηκαν πρωτοφανείς για τα δεδομένα της Βουλής καθυστερήσεις και καταστάσεις. Παραθέτουν μάλιστα το παράδειγμα του Ιδρύματος της Βουλής. Αυτό, λένε, παρέμεινε ακέφαλο από τον Μάρτιο καθώς έληξε η θητεία τού γ.γ. του Ιδρύματος και των μελών της πενταμελούς Εκτελεστικής Επιτροπής χωρίς να ανανεωθεί ή να τοποθετηθούν καινούργια πρόσωπα.

«Το Ιδρυμα φυτοζωεί επί 7 μήνες τώρα καθώς δεν έχει καν συγκληθεί το ΔΣ του για να εγκρίνει τον Προϋπολογισμό του 2015» λέγεται χαρακτηριστικά στη Βουλή. Οι κακές γλώσσες μάλιστα προχωρούν ένα βήμα παραπέρα, υποστηρίζοντας ότι δεν το συγκάλεσε για να μη συναντηθεί με τους πρώην προέδρους της Βουλής και τους πρώην πρωθυπουργούς που είναι μέλη του ΔΣ.

Το (προσωπικό) κανάλι της Βουλής

Στην Κωνσταντοπούλου καταλογίζουν επίσης, εκτός από το θέμα των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου, και ότι μετέβαλε το κανάλι σε προσωπικό της μέσο προβολής. Μολονότι η ίδια υποστήριξε από την πρώτη στιγμή –και επανέλαβε πολλές φορές αργότερα –ότι ποτέ δεν παρενέβη στο πρόγραμμα του καναλιού.

Η άλλη πλευρά δυσκολεύεται να πιστέψει ότι χωρίς την εντολή της οι διοικούντες το κανάλι αποφάσιζαν την αποστολή πολυδάπανων συνεργείων στο εξωτερικό, όπου εκείνη πήγαινε –ακόμη και για να καλυφθεί η στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας. Μάλιστα μπορεί οι δαπάνες του καναλιού για πρόγραμμα, σύμφωνα με τον απολογισμό της Ζωής, να μειώθηκαν, αλλά, όπως έλεγε βουλευτής, «και ο Τσίπρας εάν έβγαινε 12 ώρες το 24ωρο στην ΕΡΤ θα μειώνονταν οι δαπάνες της!».

Η αλήθεια για τις δαπάνες

Στην Κωνσταντοπούλου ασκείται επίσης πολύ σκληρή κριτική για το θέμα των δαπανών. Η ίδια έχει ισχυριστεί ότι στο πρώτο εννεάμηνο του έτους περιόρισε τις δαπάνες κατά 12,5 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Κοινοβουλευτικοί παράγοντες που δεν στερούνται πληροφορίες ή εμπειρία, λένε όμως ότι αυτό είναι η μισή αλήθεια. Γιατί αν υπολογιστεί ότι λόγω των δύο εκλογών δεν καταβλήθηκαν μισθοί σε βουλευτές και επιστημονικούς συνεργάτες τον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο και ότι για τον ίδιο λόγο μειώθηκαν σημαντικά οι δαπάνες για ταξίδια, μετακινήσεις στις εκλογικές περιφέρειες, ξενοδοχεία βουλευτών επαρχίας, σταθερά και κινητά τηλέφωνα, αποζημιώσεις Επιτροπών κ.λπ., είναι αμφίβολο εάν έχει επέλθει πραγματική μείωση δαπανών.

Είναι φανερό ότι η θητεία της Κωνσταντοπούλου στη Βουλή είναι περασμένη αλλά όχι ξεχασμένη και επιβεβαιώνει τη λαϊκή σοφία πως «όπως στρώνει, κοιμάται κανείς». Η νέα ηγεσία της Βουλής αναμένεται να έχει πολλή δουλειά μπροστά της για να βάλει ξανά το νερό στο αυλάκι και να κλείσει πολλές πληγές.