Δεν έχει τέλος το σίριαλ της αναζήτησης νέου γραφείου από την απερχόμενη Πρόεδρο της Βουλής. Οπως όλα δείχνουν, η Ζωή Κωνσταντοπούλου αποχωρεί από το κτίριο του Κοινοβουλίου ακριβώς με τον ίδιο εκκωφαντικό τρόπο που έδρασε σε αυτό. Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από το έγγραφο που εστάλη χθες το πρωί προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ από τον γενικό γραμματέα της Βουλής Γιώργο Θαλάσση.

Τι ζητά σε αυτό; Να αδειάσουν τα επτά γραφεία του 7ου ορόφου κτιρίου που μισθώνει η Βουλή, επί της οδού Μητροπόλεως, και που έως τώρα φιλοξενούσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από την περιφέρεια. Σύμφωνα με μια γραμμή πληροφόρησης, το άδειασμα ορισμένων εξ αυτών των γραφείων ζητείται να πραγματοποιηθεί εντός του χρονικού ορίου των 48 ωρών!

Σημειώνεται πως πρόκειται και για το γραφείο του Αλέξη Τσίπρα. Αυτό δηλαδή που διατηρούσε από την περίοδο που ήταν πρόεδρος του Συνασπισμού αλλά όχι και επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (2008) καθώς δεν ήταν βουλευτής, άρα δεν μπορούσε να διατηρεί γραφείο στο Βουλευτήριο. Από το 2009 ο Τσίπρας, ως εκλεγμένος βουλευτής, μετακόμισε σε γραφείο εντός του Κοινοβουλίου και αυτό της Μητροπόλεως έμεινε στους βουλευτές του.

Τα τρία σενάρια

και οι επιθεωρήσεις

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Τα ενδεχόμενα, σύμφωνα πάντα με κοινοβουλευτικές πηγές που δεν στερούνται πληροφόρησης, είναι τρία:

– Το πρώτο, στο οποίο επιμένουν υπηρεσιακοί κύκλοι, θέλει την απελευθέρωση των συγκεκριμένων χώρων να προορίζεται αρχικά για μια συντήρηση και στη συνέχεια για να παραχωρηθεί σε άλλους βουλευτές.

– Το δεύτερο ενδεχόμενο θέλει τη Ζωή να καλοβλέπει το πρώην γραφείο

του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

– Το τρίτο σενάριο είναι συνδυασμός των δύο πρώτων. Δηλαδή, η Κωνσταντοπούλου να θέλει να τοποθετήσει στα γραφεία του 7ου ορόφου της Μητροπόλεως κάποιους βουλευτές από άλλον όροφο ή κτίριο, των οποίων τα γραφεία θα κρατήσει για την ίδια.

Σε κάθε περίπτωση, άλλες πληροφορίες ήθελαν τη Ζωή αργά το βράδυ της Τετάρτης να κάνει επιθεώρηση σε γραφεία πέριξ του Κοινοβουλίου.

Οι επιστολές και το θέατρο του παραλόγου

Κοινοβουλευτικοί παράγοντες επισημαίνουν πάντως ότι είναι η πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά χρονικά που ένα τέτοιο θέμα επιχειρείται να διευθετηθεί μέσω επιστολών. Ή, μάλλον, η δεύτερη φορά αφού μέσω επιστολών η Κωνσταντοπούλου επιχείρησε πριν από οκτώ μήνες και την έξωση από το κτίριο του Κοινοβουλίου στους τρεις πρώην πρωθυπουργούς που δεν είναι πλέον βουλευτές (Κώστας Μητσοτάκης, Κώστας Σημίτης, Γιώργος Παπανδρέου).

Η επόμενη πράξη στον «εμφυλιακών διαστάσεων» πόλεμο γραφείων είναι σίγουρα θέμα ωρών. Οπως και η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ –αν και από την Κουμουνδούρου δεν αποκλείεται να κρατήσουν χαμηλούς τόνους αφού δεν φαίνονται διατεθειμένοι να πρωταγωνιστήσουν σε αποχαιρετιστήρια θεατράκια του παραλόγου.

Μόνη της στο γραφείο

του Αλέξη

Οπως και να έχει, νομίζω ότι κυρίως για συμβολικούς λόγους η Ζωή προορίζει το πρώην γραφείο του Αλέξη για τον εαυτό της. Εκεί ήταν η έδρα του όταν δεν είχε εκλεγεί ακόμα βουλευτής, εκεί ενδεχομένως να θέλει να είναι και η δική της τώρα που απέτυχε να επανεκλεγεί. Θα ήταν άλλωστε ο μοναδικός θετικός οιωνός για την επιστροφή της.

Στον χθεσινό επίλογο πάντως από την Επιτροπή Αλήθειας, η Κωνσταντοπούλου έκλεισε τις εργασίες με δύο στίχους του Διονύση Τσακνή από το τραγούδι «Γυρίζω τις πλάτες μου στο μέλλον»: «Μένω μονάχη στο παρόν μου, να σώσω οτιδήποτε κι αν σώζεται κι ας έχω τις συνέπειες του νόμου, συνένοχη στο φόνο δεν θα με έχετε». Αυλαία…