Μαζικές πωλήσεις πολεμικού υλικού δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, που παραπέμπουν σε «ξεπούλημα», διαπραγματευόταν με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας ο επιχειρηματίας Βασίλης Παπαδόπουλος, όπως προκύπτει από νέο αποκαλυπτικό έγγραφο της αλληλογραφίας του με το Πεντάγωνο.

Με επείγον ενημερωτικό που παρουσιάζουν «ΤΑ ΝΕΑ» ο εν λόγω μεσολαβητής ζητούσε τον περασμένο Μάρτιο (17/3/2017) για εξαγωγή στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας μέσω της εταιρείας από το Κιλκίς Ολυμπιακή Βιομηχανία ΑΕ σειρά όπλων και πυρομαχικών, τα οποία υπερακοντίζουν σε άλλα επίπεδα την αγοραπωλησία βλημάτων αξίας 66 εκατ. ευρώ που προέβλεπε το συμφωνητικό το οποίο υπέγραψε ο ίδιος με την αρμόδια Γενική Διεύθυνση του ΥΕΘΑ τον περασμένο Ιούνιο και προβάλλεται ως «διακρατική συμφωνία» με τους Σαουδάραβες.
Είναι αξιοσημείωτο ότι το έγγραφο κοινοποιείται από τον Παπαδόπουλο και στο γραφείο γενικού διευθυντή του υπουργού Εθνικής Αμυνας, πτεράρχου ε.α. Θεολόγου Συμεωνίδη «για άμεση ενημέρωση υπουργού Εθνικής Αμυνας κ. Πάνου Καμμένου», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται. Μέσω αυτής της αλληλογραφίας, ο μεσολαβητής προειδοποιεί με «ναυάγιο» στην αγορά αεροπορικών βομβών MK82 των 500 λιβρών εάν δεν γίνουν συζητήσεις για την προμήθεια πυρομαχικών 105mm, 50.000 G3 τυφέκια, πυρομαχικά πυροβόλων 30mm (400.000 τεμάχια) και 90mm (40.000 τεμάχια), 6.000 πολυβόλα FN/FL κ.ά.

Το μέγεθος της προμήθειας πολεμικού υλικού, όπως τουλάχιστον προκύπτει από αυτή την αλληλογραφία, είναι προφανές ότι ανάγει σε άλλα επίπεδα τις διασυνδέσεις του επιχειρηματία στο Πεντάγωνο και γεννά νέα ερωτήματα για τον ρόλο του.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΣΑΝ. Την ίδια στιγμή, εξάλλου, νέες διαστάσεις λαμβάνει η υπόθεση της «διακρατικής συμφωνίας» που υπεγράφη από το ΥΕΘΑ με τον Παπαδόπουλο ως εκπρόσωπο των Σαουδαράβων ύστερα από αποκαλυπτικά έγγραφα που κατέθεσε στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος και καταγράφουν τις προειδοποιήσεις πέντε αξιωματικών για την άγνοια και τις εντάσεις του Ριάντ. Το σχετικό έγγραφο που αναφέρεται στην επίμαχη προμήθεια 300.000 βλημάτων 105mm επικεντρώνεται στο τηλεγράφημα του προξένου Ηλία Κλουβάτου που αποκάλυψαν τη περασμένη Παρασκευή «ΤΑ ΝΕΑ», ενώ σύμφωνα με δεύτερο έγγραφο που κατατέθηκε στη Βουλή φαίνεται πως ο φερόμενος ως μεσάζοντας έως την παραμονή της υπογραφής της συμφωνίας, δηλαδή την 12η Ιουνίου 2017, δεν είχε εξασφαλίσει τη σχετική εξουσιοδότηση από τη Σαουδική Αραβία. «Εκκρεμεί ο καθορισμός του εξουσιοδοτημένου αξιωματούχου του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας που θα παρίσταται ή θα υπογράψει τη διακρατική συμφωνία της αξιοποίησης του στρατιωτικού εξοπλισμού» αναφέρεται χαρακτηριστικά. Με βάση τις αναφορές του Ανδρέα Λοβέρδου, ο Β. Παπαδόπουλος είχε εξασφαλίσει εξουσιοδότηση διαπραγμάτευσης της συμφωνίας κι όχι πληρεξουσιότητα για την υπογραφή της συμφωνίας.

Ως προς το χρονικό της υπογραφής της επίμαχης συμφωνίας, με το ίδιο έγγραφο των πέντε αξιωματικών επιβεβαιώνεται ότι την επομένη του τηλεγραφήματος του έλληνα προξένου στις 13 Ιουνίου, «ο γενικός διευθυντής ΓΔΑΕΕ βγήκε από το γραφείο του υπουργού και ζήτησε από τον διευθυντή της ΔΑΠΚΣ να τον συνοδεύσει αεροπορικώς στη Θεσσαλονίκη. Η πτήση έγινε με αεροπλάνο C-27 για την υπογραφή της Διακρατικής Συμφωνίας από τον κ. Παπαδόπουλο».

Η ΝΔ ΣΤΟΧΕΥΕΙ ΤΣΙΠΡΑ. Μέσα σε αυτό το σκηνικό, η ΝΔ κατέθεσε νέα επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, ζητώντας εξηγήσεις από τους συναρμόδιους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας και καταλογίζοντας «ένοχη σιωπή» στον Πρωθυπουργό, ενώ στην Ολομέλεια ο αντιπρόεδρος του κόμματος Αδωνις Γεωργιάδης ανέβασε ακόμη περισσότερο τους αντιπολιτευτικούς τόνους, αναφέροντας χθες το βράδυ ότι «η υπόθεση αυτή είναι για Ειδικό Δικαστήριο». Απευθυνόμενος, δε, στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, πρόσθεσε πως στηρίζουν τον υπουργό Αμυνας γιατί «είναι γλυκιά η καρέκλα της εξουσίας» και πως «εξαιτίας αυτών των σκανδάλων κανείς αριστερός στο μέλλον δεν θα τολμήσει να μιλήσει για ήθος κι εντιμότητα».

Οι ερωτώντες γαλάζιοι βουλευτές ζητούν να ενημερωθούν για το αν το ΚΥΣΕΑ είχε ενημερωθεί σχετικά με τον ρόλο του Β. Παπαδόπουλου στη διακρατική συμφωνία, «δεδομένου ότι από πουθενά δεν προκύπτει πως ήταν επίσημος εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας, γιατί κανένα από τα χαρτιά που παρουσίασε ο κ. Καμμένος δεν φέρει τις νόμιμες και προβλεπόμενες επικυρώσεις». Ακόμη ρωτούν γιατί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς δεν παρενέβη μετά τις απαξιωτικές αναφορές του υπουργού Αμυνας για τον έλληνα πρόξενο. «Πόσο ακόμη θα παρακολουθεί απαθής ο κ. Τσίπρας τις αποκαλύψεις για τον συναρχηγό του Πάνο Καμμένο και τη σκοτεινή υπόθεση στην οποία εμπλέκεται» τονίζει η ΝΔ, επισημαίνοντας ότι «οκτώ ημέρες τώρα, η σιωπή του κ. Τσίπρα για τον κ. Καμμένο δεν είναι μόνον εκκωφαντική, αλλά μοιάζει πια και ένοχη».

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΠΡΟΞΕΝΟΥ. Η επίθεση Καμμένου στον πρόξενο Κλουβάτο, εξάλλου, προκαλεί τριβές στον άξονα Πενταγώνου και νεοκλασικού της Βασ. Σοφίας όπου εδρεύει το ΥΠΕΞ και δοκιμάζει τις σχέσεις Κοτζιά και Καμμένου –που χθες βρέθηκαν μαζί στις Βρυξέλλες στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας. Με ανακοίνωσή της, η Ενωση Διπλωματικών Υπαλλήλων εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία της για την «άδικη στοχοποίηση» του έλληνα προξένου στο Ριάντ εκ μέρους του υπουργού Εθνικής Αμυνας, ο οποίος «επικρίνεται επειδή μετέδωσε ως όφειλε, στο πλαίσιο των θεσμικών του καθηκόντων, πληροφορία που του περιήλθε από τις Αρχές της χώρας διαπίστευσής του. Πέραν δε τούτου, οι δηλώσεις του ΥΕΘΑ περιείχαν ασαφείς και ατεκμηρίωτους υπαινιγμούς για την ιδιωτική ζωή του εν λόγω διπλωματικού υπαλλήλου που θίγουν την προσωπική του τιμή και την επαγγελματική του υπόληψη».

«Θέλουμε να πιστεύουμε πως ζούμε σε μία πολιτισμένη κοινωνία και σε ένα Κράτος Δικαίου όπου, ανεξαρτήτως του αξιώματός του, ουδείς έχει το δικαίωμα να προσβάλει την αξιοπρέπεια των πολιτών, πολλώ δε μάλλον όταν πρόκειται για δημόσιους λειτουργούς οι οποίοι επιτελούν ευσυνείδητα το καθήκον τους σε δύσκολες και απαιτητικές συνθήκες», καταλήγουν οι διπλωματικοί υπάλληλοι.