Η αναβολή της συνεδρίασης της επιτροπής Αλιβιζάτου, που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα, κατάφερε δύο πράγματα: από τη μια ελευθέρωσε τον πυκνό χρόνο μέσα στον οποίο η επιτροπή και οι υποψήφιοι πρέπει να αποφασίσουν για την εξ αποστάσεως ψηφοφορία, κατευνάζοντας τα πνεύματα, και από την άλλη έδωσε στους εμπλεκομένους να καταλάβουν πως, αν αργήσουν λίγο ακόμα, ίσως δεν προλάβουν ούτε καν την ηλεκτρονική διασύνδεση των παραδοσιακών καλπών –ένα στοιχείο της διαδικασίας που έχει συμφωνηθεί από όλες τις πλευρές.

Η πρόταση από την εταιρεία παροχής δεν έχει φτάσει ακόμα στα χέρια του Αλιβιζάτου και έτσι η όποια συζήτηση για την εξ αποστάσεως ψηφοφορία θα απέβαινε εξίσου άκαρπη με τις προηγούμενες. Μετά την αναπάντεχη καθυστέρηση κατάθεσης της προσφοράς από μεριάς της εταιρείας, μέλη της επιτροπής εξέφρασαν φόβους πως το αίτημα που στάλθηκε πρέπει να διαχωριστεί από το αντίστοιχο της ηλεκτρονικής διασύνδεσης, καθώς οι μέρες όσο πάνε λιγοστεύουν και το σύστημα από μόνο του είναι κοστοβόρο και χρονοβόρο. «Χάσαμε πολύτιμο χρόνο» αναφέρουν και από τη Χαριλάου Τρικούπη, που θεωρούν υψίστης σημασίας τη διασύνδεση, έτσι ώστε να αποφευχθούν οι πιθανότητες διπλοψηφίας.

Η γενική αίσθηση είναι ότι το ηλεκτρονικό σύστημα είναι απαραίτητο για να μην μπορεί κανείς να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα και αποτελεί μια επιπλέον δικλίδα ασφαλείας έτσι ώστε ακόμα και οι πιο καχύποπτοι να αποδεχτούν την τελική έκβαση της ψηφοφορίας. Η σημαντική δημοσκοπική μέτρηση που δείχνει τη δυνητική δυναμική του Νέου Φορέα ώθησε και τη Φώφη Γεννηματά σε μια ενωτική δήλωση, στην οποία ανέφερε ότι ευθύνη όλων είναι «να ανταποκριθούν στην απαίτηση των πολιτών, να ενισχύσουν τη δυναμική του εγχειρήματος και να πετύχουν τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή. Χωρίς μεμψιμοιρίες και δευτερεύουσες αντιπαραθέσεις».

Παρότι αρκετές λεπτομέρειες επί της διαδικασίας είναι ακόμη ανοιχτές –εκτός από την εξ αποστάσεως, συζητιούνται ακόμα τα δύο μητρώα φίλων και μελών, καθώς και ο ακριβής αριθμός των ντιμπέιτ -, οι υποψήφιοι έχουν ακόμα ένα σαρανταοκτάωρο για να προσκομίσουν τις 1.000 υπογραφές στήριξης, οι οποίες πρέπει να προέρχονται από τουλάχιστον επτά διαφορετικές περιφέρειες. Η Φώφη Γεννηματά και ο Γιάννης Ραγκούσης έχουν ήδη καταθέσει τις δικές τους, ενώ οι Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Καμίνης, Νίκος Ανδρουλάκης και Γιάννης Μανιάτης, παρότι δεν έχουν στείλει ακόμη τα έγγραφα, έχουν υπερβεί τον αριθμό. Την Παρασκευή η προθεσμία λήγει και αρχίζει επισήμως η προεκλογική περίοδος, που θα διαρκέσει μέχρι τον πρώτο γύρο, την Κυριακή 5 Νοεμβρίου.

ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ. Η Φώφη Γεννηματά επισκέπτεται σήμερα το Ιλιον, όπου θα συναντηθεί με στελέχη της Αυτοδιοίκησης, ενώ την Πέμπτη θα βρεθεί στην Ανατολική Αττική για την κινητοποίηση των πολιτικών φίλων της. Την Κυριακή, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα ταξιδέψει στην Ηλεία –μια περιοχή που, αν και παραδοσιακά κεντροαριστερή, είχε τα τελευταία χρόνια δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Νίκος Ανδρουλάκης βρίσκεται στο Κιλκίς, όπου το απόγευμα θα πραγματοποιήσει ομιλία στο τοπικό Επιμελητήριο. Ο Γιάννης Ραγκούσης θα μιλήσει καλεσμένος στην εκδήλωση που διοργανώνει η Ενωση Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας –εκεί, ο υποψήφιος που έχει προβάλει ως πυλώνα της πολιτικής του το «αντιδεξιό» μέτωπο ενάντια στον Κυριάκο Μητσοτάκη θα βρεθεί στο ίδιο πάνελ με τον Κώστα Μπακογιάννη. Ο Γιώργος Καμίνης μεταβαίνει στη Μεσσηνία, στην οποία θα κάνει περιοδεία, για να καταλήξει το απόγευμα στην Καλαμάτα, όπου θα πραγματοποιήσει την πρώτη του ανοιχτή συγκέντρωση.