Είναι το μόνιμο ζητούμενο, το ιερό δισκοπότηρο στην κεφαλή της ΕΕ. Ισορροπίες ανάμεσα σε Δεξιά και Αριστερά, Βορρά και Νότο, Ανατολή και Δύση, άνδρες και γυναίκες, σκληρή και λιγότερο σκληρή στάση απέναντι στη Ρωσία. Επιτεύχθηκαν, το βράδυ του Σαββάτου, με την επιλογή του πολωνού κεντροδεξιού πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη θέση του Χέρμαν βαν Ρομπάι, και της ιταλίδας κεντροαριστερής υπουργού Εξωτερικών Φεντερίκα Μογκερίνι για το αξίωμα-σιδηρόδρομο της ύπατης εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ενωσηςγια θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας στη θέση της Κάθριν Αστον. Η νέα ηγεσία της ΕΕ, που συμπληρώνεται από τον Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ στη θέση του προέδρου της Κομισιόν, φέρει εμφανώς τη σφραγίδα της «μητέρας της λιτότητας» Ανγκελα Μέρκελ –αλλά και του «σημαιοφόρου τής ανάπτυξης» Ματέο Ρέντσι. Ισορροπίες.

Πέντε στήλες έπιανε χθες ο πρωτοσέλιδος τίτλος στην ιταλική εφημερίδα «Λα Στάμπα»: «Ευρώπη, ο πρώτος γύρος στον Ρέντσι». «Η Γερμανία επιβάλλει το κάστινγκ της στην κεφαλή της ΕΕ» σχολίαζε την ίδια ώρα στη «Λιμπερασιόν» ο ανταποκριτής της γαλλικής εφημερίδας στις Βρυξέλλες Ζαν Κατρμέρ. Θα μπορούσε κανείς να πει πως ισχύουν και τα δύο. Ή πως η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Με τον αέρα της εντυπωσιακής νίκης που πέτυχε στις ευρωεκλογές του Μαΐου και θέλοντας να αναβαθμίσει το στάτους της Ιταλίας στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή, ο Ρέντσι άρχισε να προωθεί ήδη από τον Ιούλιο την υποψηφιότητα της Μογκερίνι και δεν έκανε πίσω στιγμή, αγνοώντας τις γκρίνιες πως η 41χρονη στην οποία ανέθεσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο στερείται και εμπειρίας, και χαρίσματος, και του θάρρους του λόγου της, και τηρεί υπερβολικά ήπια στάση έναντι της Ρωσίας όσον αφορά την Ουκρανία –με τους διαμαρτυρόμενους να επισημαίνουν, όλο νόημα, ότι η Ιταλία είναι από τους μεγαλύτερους πελάτες της Μόσχας όσον αφορά το φυσικό αέριο. Γνωρίζοντας, όπως επισημαίνει η «Μοντ», πως όλα αποτελούν αντικείμενο συναλλαγής και διαπραγμάτευσης στο μεγάλο παζάρι των Βρυξελλών, ο ιταλός πρωθυπουργός αντάλλαξε τη στήριξη στην υποψήφιά του με τη δική του στήριξη στον Πολωνό Ντόναλντ Τουσκ για την προεδρία του Συμβουλίου και «όταν χρειαστεί, στον Γάλλο Πιερ Μοσκοβισί για τη θέση του ευρωπαίου επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων». Στο σημερινό του τεύχος, το γερμανικό περιοδικό «Ντερ Σπίγκελ» υποστηρίζει πως η γερμανίδα καγκελάριος αποφάσισε να δεχθεί τον διορισμό του Μοσκοβισί, που προωθεί επίμονα η κυβέρνηση Ολάντ αλλά αρνούνταν εξίσου επίμονα μέχρι τώρα το Βερολίνο με το επιχείρημα ότι το Παρίσι δυσκολεύεται να συμμορφωθεί προς τους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες.

ΟΙ ΟΡΟΙ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ. Η Μέρκελ όμως έχει, σύμφωνα πάντα με το περιοδικό, έναν όρο: να επιτηρείται ο Γάλλος από έναν «ειδικό στην αυστηρή δημοσιονομική πολιτική από τη Βόρεια Ευρώπη», ο οποίος θα αναλάβει αντιπρόεδρος με την Κομισιόν, τίτλο που θα φέρει από την 1η Νοεμβρίου και η Μογκερίνι. Επικρατέστερος υποψήφιος για τον ρόλο αυτόν φέρεται να είναι ο Φινλανδός Γιούρκι Κατάινεν.

Η Μέρκελ φέρεται επίσης να έχει εξασφαλίσει τον διορισμό μιας Γερμανίδας στη θέση του Γάλλου Πιερ Βιμόν στην κεφαλή της Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, της «ένοπλης πτέρυγας» του υπουργείου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Και να επέβαλε λίγο – πολύ τον Ντόναλντ Τουσκ ως αντικαταστάτη του Βαν Ρομπάι, πεπεισμένη ότι, δέκα χρόνια μετά τη διεύρυνση, έπρεπε να δοθεί για πρώτη φορά ένα πόστο ευθύνης στα «νέα» κράτη – μέλη. Σε κάθε περίπτωση, η τριάδα Γιούνκερ – Τουσκ – Μογκερίνι είναι έτοιμη να αντικαταστήσει την τριάδα Μπαρόζο – Ρομπάι – Αστον. Οπως σχολίασε ο πάντα καυστικός Ζαν Κατρμέρ, «δεν ξέρουμε ακόμα αν πρόκειται για dream team, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η νέα ομάδα θα πρέπει να προσπαθήσει πολύ για να τα πάει χειρότερα από την απερχόμενη».