Μετά από μία μαραθώνια συνεδρίαση διάρκειας οκτώ ωρών, τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜΑΡ ζήτησαν ομοφώνως από τον Φώτη Κουβέλη να μην επιμείνει στην παραίτησή από την ηγεσία του κόμματός, μετά το αρνητικό αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση αναφέρονται τα εξής:

«Συνεδρίασαν σήμερα η Εκτελεστική Επιτροπή της Δημοκρατικής Αριστεράς και η Κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, προκειμένου να αποτιμήσουν το εκλογικό αποτέλεσμα στις Ευρωεκλογές και στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, συζητήθηκαν τα αίτια της εκλογικής ήττας και διατυπώθηκαν θέσεις για το μέλλον του κόμματος, οι οποίες θα συζητηθούν αναλυτικά στην Κεντρική Επιτροπή που θα πραγματοποιηθεί το επόμενο Σαββατοκύριακο.

»Σχετικά με την υποβολή παραίτησης από τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φ. Κουβέλη, υπογραμμίσθηκε ότι αυτή δεν βρίσκει σύμφωνη την Εκτελεστική Επιτροπή και την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜΑΡ».

Απόντες ήταν ωστόσο από τη συνεδρίαση οι Γρηγόρης Ψαριανός και Βασίλης Οικονόμου, οι οποίοι είχαν δηλώσει τις προηγούμενες μέρες ότι πιθανόν δεν θα παρίσταντο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Φώτης Κουβέλης στη σύντομη εισήγησή του αναφέρθηκε στο ζήτημα της παραίτησής του, τονίζοντας ότι δεν προχώρησε στην κίνηση αυτή από την Κυριακή το βράδυ, επειδή θέλησε να διασφαλίσει τη συντεταγμένη πορεία της ΔΗΜΑΡ και υπενθύμισε ότι με τη δήλωσή του το βράδυ των εκλογών παρέπεμπε στα αρμόδια όργανα του κόμματος.

Έτσι ζήτησε να συγκληθεί, το επόμενο Σαββατοκύριακο 7 και 8 Ιουνίου, η Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ για να συζητήσει την παραίτησή του, να αποτιμήσει τις αιτίες του εκλογικού αποτελέσματος και να προσδιορίσει από εδώ και στο εξής τον προσανατολισμό και κυρίως τις συμμαχίες του κόμματος.

Με αυτά τα δεδομένα, η σύγκληση του διαρκούς συνεδρίου θεωρείται δεδομένη μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Κατά τις ίδιες πηγές, τοποθετήθηκαν στελέχη και βουλευτές, που απέδωσαν το αρνητικό αποτέλεσμα στο «θολό» πολιτικό μήνυμα που εξέπεμψε η ΔΗΜΑΡ.

«Το ούτε με την κυβέρνηση, ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, στέρησε από τη ΔΗΜΑΡ το να διατυπώσει καθαρό μήνυμα και οι ψηφοφόροι το προσπέρασαν» ειπώθηκε χαρακτηριστικά από ηγετικό στέλεχος του κόμματος.

Ως ένα ακόμη σημείο για τη μεγάλη ήττα της ΔΗΜΑΡ αναφέρθηκε και η υποβάθμιση του ευρωπαϊκού χαρακτήρα του κόμματος, συστατικό στοιχείο της συγκρότησής του.

Το δε τρίτο σημείο αφορά στην εμφανή έλλειψη συνεκτικότητας στο εσωτερικό του κόμματος, με συνέπεια να μην εμφανίζει ενιαία εικόνα.

Στο μεταξύ, με πολιτική εκδήλωση, την ερχόμενη Τετάρτη, στο Γκάζι, και ομιλία-παρέμβαση του μέχρι πρότινος Νο2 στην Αγίου Κωνσταντίνου, Σπύρου Λυκούδη, θα τοποθετηθεί η μειοψηφία της ΔΗΜΑΡ στο ερώτημα τι θέση έχει το κόμμα στον ευρύτερο Κεντροαριστερό χώρο.

Η εκδήλωση αυτή θα πραγματοποιηθεί λίγες ημέρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, τα μέλη της οποίας θα αποφασίσουν αν θα αποδεχθούν ή όχι την παραίτηση του Φώτη Κουβέλη.

Την Πέμπτη ο Φώτης Κουβέλης υποστήριξε, μιλώντας στον Real FM, πως αν τα όργανα του κόμματος θεωρούν ότι έχει όλες τις ευθύνες να κάνουν δεκτή την παραίτησή του.

Ωστόσο οι εντάσεις και οι διαφωνίες στελεχών συνεχίστηκαν με ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές παρεμβάσεις.

Ο πρώην γραμματέας της ΔΗΜΑΡ, Σπ. Λυκούδης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, είπε πως ο Φ. Κουβέλης δεν έχει παραιτηθεί, αλλά έχει υποβάλει την παραίτησή του στην Κεντρική Επιτροπή, και σημείωσε πως «η ΔΗΜΑΡ βάδιζε προς τις εκλογές χωρίς σχέδιο και στίγμα, με αποτέλεσμα τη συντριβή της».

Επίσης, επανέλαβε ότι επιβάλλεται αλλαγή πολιτικής και συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στις διεργασίες της κεντροαριστεράς.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής Γιάννης Πανούσης εξέφρασε την άποψη ότι δεν πρόκειται για τέχνασμα του Φ. Κουβέλη και τόνισε:

«Το ήθος, η συνέπεια, η σοβαρότητα δεν επιτρέπει να βάλουμε στο μυαλό μας υποθέσεις με πολιτικά τρικ: ότι το έκανε για να του πει η Κεντρική Επιτροπή -την οποία ελέγχει πλήρως- ‘όχι μην φύγεις’. Εγώ θεωρώ ότι έκλεισε ένας κύκλος, ότι ο άλλος κύκλος είναι μεγαλύτερος, είτε είναι πρόεδρος μιας μεγάλης κεντροαριστεράς είτε Πρόεδρος της Δημοκρατίας.»

Ο βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός με δήλωσή του υποστηρίζει ότι διαστρεβλώθηκαν οι δηλώσεις του τις τελευταίες μέρες που του χρεώνουν την παραίτηση του Φ. Κουβέλη.

«Από το βράδυ των εκλογών της Κυριακής 25 Μαΐου μέχρι και σήμερα, ποτέ και πουθενά δεν ζήτησα την παραίτηση του Φώτη Κουβέλη. Μίλησα για ανάληψη από τον πρόεδρο της ευθύνης για τις πολιτικές επιλογές που έριξαν τη ΔΗΜΑΡ του 6% στα βράχια του 1,2%. Το θέμα δεν είναι αλλαγή ηγεσίας, αλλά αλλαγή πολιτικής. Είναι χρέος μας τώρα να συμβάλλουμε χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς ηγεμονισμούς στη συγκρότηση της κεντροαριστεράς» σημειώνει ο κ. Ψαριανός και δηλώνει αδιάφορος στα όσα ακούγονται περί διαδοχής στην ηγεσία της ΔΗΜΑΡ και πιθανής υπουργοποίησής του.

Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, Θόδωρος Μαργαρίτης, ζήτησε ψυχραιμία και νηφαλιότητα και να πέσουν οι τόνοι ώστε να γίνει μια ενωτική συζήτηση για την ανασύνταξη των δυνάμεων της Δημοκρατικής Αριστεράς και σοβαρή αυτοκριτική για τα σφάλματα που έγιναν, ενώ τόνισε ότι χρειάζεται η χώρα μια κεντροαριστερά.