Να υποβαθμίσει τη σημασία της επιτυχημένης έκδοσης του πενταετούς ομολόγου από την Ελλάδα ύστερα από τέσσερα χρόνια αποκλεισμού από τις κεφαλαιαγορές επιχείρησε και την Πέμπτη ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον υπεύθυνο Οικονομικών του κόμματος Ευκλείδη Τσακαλώτο να σημειώνει μεταξύ άλλων πως «η έξοδος στις αγορές δεν απαντά στο πώς θα ξεφύγουμε από την παγίδα χρέους», με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Παναγιώτη Λαφαζάνη να καταγγέλλει – με δηλώσεις του στον ΒΗΜΑ FM 99,5 – ότι «πληρώσαμε πανάκριβα επιτόκια για ένα δάνειο που εξυπηρετεί προεκλογικούς στόχους» και με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Σκουρλέτη να κάνει λόγο για «προεκλογικό πυροτέχνημα».

«Τα πράγματα δεν χωρίζονται πάντα στο καλό και το κακό, και χαρακτηρίζονται πάντοτε από πολιτικές σκοπιμότητες» είπε ο Παν. Σκουρλέτης και προσέθεσε: «Ουσιαστικά έχουμε μια έξοδο στις αγορές, η οποία δεν είναι συνολική. Δεν έχουμε μια επαναφορά της χώρας σ’ αυτού του είδους τον δανεισμό, και γίνεται μόνο για συμβολισμό και κάτω από δύσκολες συνθήκες. Πρώτον, διότι βρίσκει τη χώρα σε μια κατάσταση όπου όλοι οι ποιοτικοί δείκτες για την οικονομία είναι πολύ χειρότεροι από αυτούς το 2010, όταν μας έβγαλαν από τις αγορές, και δεύτερον, διότι εξυπηρετεί προεκλογικές σκοπιμότητες. Τόσο για την κ. Μέρκελ, η οποία θα ισχυριστεί -προς την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη- ότι δεν θα δανείσει άλλο τους Έλληνες, όσο και για τον κ. Σαμαρά, ο οποίος θα προσπαθήσει να μας πείσει ότι τα πράγματα δεν είναι όπως ήταν και ότι η Ελλάδα μπορεί να στηριχθεί στα πόδια της. Αλλά σας λέω ότι η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους, το ΑΕΠ, το χρέος…».

Είπε, επίσης πως είναι οξύμωρο το γεγονός ότι «και παραμένουμε στο μνημόνιο και πηγαίνουμε και πιο βαθιά σεαυτό, με πολύ δυσβάστακτους όρους για την κοινωνία και ιδίως τον κόσμο της εργασία» και ταυτόχρονα δανειζόμαστε με επιτόκια πολύ ακριβά σε σχέση με αυτά που υπάρχουν στη διεθνή αγορά».

«Και Μνημόνιο έχουμε και ακριβά πληρώνουμε. Άρα, έχουμε μια κίνηση που εξυπηρετεί μόνο την προπαγάνδα της κυρίας Μέρκελ. Το ίδιο έκανε και στην Πορτογαλία και στην Ιρλανδία. Πληρώνουμε τους φόρους της…» προσέθεσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, βουλευτής και υπεύθυνος Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε για «επικοινωνιακές ενέργειες με «κοντά ποδάρια»».

«Η έξοδος στις αγορές, με δεδομένο ότι το χρέος παραμένει μη βιώσιμο, απαντά στα πολιτικά και επικοινωνιακά προβλήματα της κυβέρνησης» τόνισε και συνέχισε: «Ερχεται να στηρίξει μόνο το νέο “success story”, καθώς μέχρι πριν λίγες μέρες ο Υπ. Οικονομικών διαβεβαίωνε ότι η χρηματοδότηση του κράτους είναι εξασφαλισμένη για τους επόμενους δώδεκα μήνες.

» Η έξοδος στις αγορές, όμως, δεν απαντά στο πρόβλημα ότι δανειζόμαστε για να αποπληρώσουμε παλιά χρέη και όχι για την ανάπτυξη και το πώς θα ξεφύγουμε από την παγίδα χρέους.

» Δεν απαντά στο πρόβλημα ότι αντί να μεταφέρονται πόροι από τις πλούσιες στις φτωχότερες χώρες, με την υφιστάμενη πολιτική και για τα επόμενα πολλά χρόνια, η Ελλάδα κι ο υπόλοιπος Νότος θα μεταφέρουν κεφάλαια στις χώρες του Βορρά.

» Δεν απαντά στο πρόβλημα ότι τα δάνεια που παίρνουμε, είτε θεσμικά είτε από τις αγορές, έρχονται να στηρίξουν την πολιτική της διάλυσης του κοινωνικού κράτους, της απορρύθμισης, των ιδιωτικοποιήσεων και της εσωτερικής υποτίμησης.

» Είναι, έτσι, προφανές ότι η μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας δεν πρόκειται να δει καμία βελτίωση στη σκληρή πραγματικότητα που βιώνει. Χωρίς μια ριζική αλλαγή από την πορεία που έχει χαραχτεί μέσω του Μνημονίου, αυτές οι επικοινωνιακές ενέργειες έχουν «κοντά ποδάρια»».

Τέλος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, σε ραδιοφωνική του παρέμβαση στον ΒΗΜΑ FM είπε:

«Αν είναι καλυμμένες οι δανειακές μας ανάγκες για το επόμενο 12μηνο, παίρνουμε ένα ποσό με επιτόκιο που θα χρησιμοποιηθεί από εμάς μετά από ένα χρόνο και στο μεταξύ θα το έχουμε πληρώσει πανάκριβα, διότι ένα επιτόκιο κοντά στο 5% είναι πανάκριβο, ασύμφορο για μια χώρα. Δεν χρειάζεται να πληρώνουμε ένα επιτόκιο 5%, το οποίο στα 2,5 δις είναι 125 εκατ. και είναι και τα λεφτά που θα δώσουμε στις μεσολαβούσες τράπεζες για την έξοδο στις αγορές. Θα τα γλιτώναμε και είναι σημαντικά ποσά για μια χώρα όπως η Ελλάδα. Αν χρειαστεί μια χώρα να βγει στις αγορές, θα πρέπει να το κρίνει με βάση το συμφέρον της και την προοπτική της και εν πάση περιπτώσει όχι με προεκλογικά κριτήρια ή αντιπερισπασμών, αλλά με το δημόσιο συμφέρον. Θα πληρώσουμε αυτή τη στιγμή πολύ ακριβά επιτόκια ενός χρόνου και θα επιβαρυνθεί ο Έλληνας φορολογούμενος χωρίς να υπάρχει ανάγκη να δανειοδοτηθούμε. Όταν έχεις καλυμμένες τις δανειοδοτικές σου ανάγκες, δεν σπεύδεις να πάρεις δάνειο για να κάνεις προεκλογική επικοινωνιακή προπαγάνδα, διότι αυτό θα ζημιώσει τον απλό φορολογούμενο που θα πληρώσει αυτά τα πανάκριβα επιτόκια»