Την Τετάρτη θα ξανασυνταντηθούν στο Μέγαρο Μαξίμου οι τρεις αρχηγοί των κομμάτων της συγκυβέρνησης, προκειμένου – όπως είπε μετά τη συνάντηση Δευτέρας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος – η κυβέρνηση να «ερμηνεύσει σωστά» την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την ΕΡΤ.

Από εκεί και πέρα, ανοίγουν όλα τα θέματα του ανασχηματισμού, του συντονισμού του κυβερνητικού έργου, καθώς και της ενδεχόμενης συμμετοχής των κ.κ. Βενιζέλου και Κουβέλη στην κυβέρνηση.

«Η συζήτηση θα συνεχιστεί την Τετάρτη», τόνισε ο Βαγγέλης Βενιζέλος μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

«Βασικό θέμα», είπε, «είναι η κυβέρνηση να λειτουργεί ως μια πραγματική κυβέρνηση συνεργασίας και όχι ως μονοκομματική που απλά ανέχεται τους άλλους».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, «οι κυβερνητικοί εταίροι πρέπει να λύσουν τα προβλήματα δημοκρατίας και συνταγματικής τάξης με αφορμή την ΕΡΤ».

«Είμαστε υπέρ της ριζικής μεταρρύθμισης αλλά με βάση το θεσμικό πλαίσιο από τη Βουλή», τόνισε.

«Δεν μπορεί καμία κυβέρνηση να λειτουργεί σε αντίθεση με την κοινοβουλευτική διαδικασία. Η απόφαση του ΣτΕ λέει αυτό που είπαμε εξ αρχής.

»Καμία κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να αναστείλει τη λειτουργία του συντάγματος και να διακόψει τις εκπομπές της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και να μαυρίσει την οθόνη του καναλιού της Βουλής.

»Να διακόψει την επικοινωνία με τον απόδημο ελληνισμό. Επίσης η απόφαση του ΣτΕ επιτάσσει να ληφθούν όλα τα μέτρα ώστε να επαναληφθούν οι εκπομπές του δημόσιου φορέα με νόμιμο τρόπο που είναι πάρα πολύ συγκεκριμένος. Αυτά θα τα συζητήσουμε και πάλι την Τετάρτη».

«Πρέπει να ερμηνεύσουμε σωστά την απόφαση του Συμβουλίου. Ο κ. Σαμαράς φάνηκε να αποδέχεται αυτά που έχουμε πει.

»Επείγει η ανάγκη επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας, της αξιολόγησης προσώπων, δηλαδή ο ανασχηματισμός και η διαμόρφωση σχήματος συντονισμού των αποφάσεων που λαμβάνουμε οι πολιτικοί αρχηγοί. Με αφορμή την ΕΡΤ πρέπει να λύσουμε τα ζητήματα δημοκρατίας και θεσμών.

»Ο λαός δεν θέλει εκλογές, θέλει μεταρρυθμίσεις και θέλει να ξέρει ότι η κυβέρνηση του τον καθοδηγεί σωστά. Η ΕΡΤ πρέπει να ανοίξει είτε με υπουργική απόφαση είτε με νόμο γιατί δεν μπορεί να συσταθεί άλλος φορέας. Το κλίμα είναι φορτισμένο επειδή υπάρχει πραγματικό πρόβλημα. Δεν το δημιουργήσαμε εμείς όμως. Πρώτα θα υπάρξει σχέδιο, νόμος, συμφωνία και μετά η εφαρμογή του νέου οργανισμού», κατέληξε.

Κουβέλης: «Η ΔΗΜΑΡ είναιεπισπεύδουσα δύναμη των μεταρρυθμίσεων»

«Η απόφαση του ΣτΕ επιτάσσει να λειτουργήσουν άμεσα όλες οι συχνότητες της ΕΡΤ», τόνισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

«Η ίδια η απόφαση αμφισβητεί και υποστηρίζει ότι δεν έπρεπε να διακοπεί η λειτουργία της ΕΡΤ. Κατά συνέπεια αναμένουμε χωρίς άλλη καθυστέρηση όλες οι συχνότητες να βγουν στον αέρα, να λειτουργήσουν πραγματικά. Μία λειτουργία που ανταποκρίνεται στο ρόλο του εθνικού φορέα» δήλωσε και συμπλήρωσε:

«Είναι δικαίωμα του Ελληνα πολίτη στη μόρφωση, τον πολιτισμό και την πολιτική ενημέρωση.

»Η απόφαση συντάσσεται με εκείνο το οποίο έχουμε πει, ότι κανείς δεν έχει δικαίωμα να κλείνει την εθνική ραδιοτηλεόραση και να βγάζει μαύρο στην οθόνη.

»Θεωρώ ότι με βάση και την απόφαση αυτή οφείλει ο Πρωθυπουργός να θέσει αμέσως σε κίνηση συνολικά τη λειτουργία της ΕΡΤ και από και πέρα, οι αναδιαρθρώσεις, ο εξορθολογισμός να δρομολογηθούν.

»Το ζήτημα της ΕΡΤ ήταν πάρα πολύ σημαντικό και ανέδειξε το γεγονός ότι κανείς δεν δικαιούται στο πλαίσιο τρικομματικής κυβέρνησης να λειτουργεί με μονομέρεια

»Και ήταν μονομέρεια από την πλευρά του κ. Σαμαρά να προωθήσει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η οποία μάλιστα δεν υπογράφεται από τέσσερις υπουργούς.

»Αυτό έδειχνε προχωρώντας στην ενέργεια αγνοώντας ότι κυβέρνηση στηρίζεται και σε άλλα δύο κόμματα

»Με το ζήτημα της ΕΡΤ είναι προφανές ότι ήρθαν στην επιφάνεια και συζητήθηκαν όλα τα ζητήματα που αφορούν στην πραγματική κατάσταση που υπάρχει και την ανάγκη συνλειτουργίας των τριών κομμάτων στην κυβέρνηση που στηρίζουν.

»Επιμένουμε ότι η ΕΡΤ πρέπει να λειτουργήσει σε λίγη ώρα και από εκεί και πέρα τα ζητήματα των μεταρρυθμίσεων πρέπει να αντιμετωπιστούν.

»Η ΔΗΜΑΡ όχι μόνο δεν είναι αντίθετη με τις μεταρρυθμίσεις αλλά η επισπεύδουσα δύναμη.

»Αλλο όμως οι μεταρρυθμίσεις και άλλο η επιλογή να κλείσει η ΕΡΤ

»Η συζήτηση θα συνεχιστεί την επόμενη Τετάρτη το απόγευμα

»Ο πρωθυπουργός έχει στα χέρια του την απόφαση. Αυτή πρέπει να εφαρμοστεί και να εφαρμοστούν τα ζητήματα που έχουν σχέση με τα ζητήματα που έχουν σχέση με τη συνλειτουργία τη κυβέρνησης».

Στουρνάρας: «Την Τετάρτη ελπίζουμε να υπάρχει σύγκλιση απόψεων»

Λακωνικός παρουσιάστηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών.

Ο κ. Στουρνάρας επί της ουσίας αρκέστηκε στην ερμηνεία της κυβέρνησης σχετικά με την απόφαση της προσωρινής διαταγής του ΣτΕ.

«Με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επικυρώνεται η κατάργηση της ΕΡΤ και του διοικητικού της συμβουλίου. Η προσωρινή διαταγή του ΣτΕ λέει πως το υπουργείο Οικονομικών και η αρμόδιος υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ διατάσσονται να εκπέμπψουν πρόγραμμα από δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα μέχρι τη σύσταση και τη δημιουργία του νέου ραδιοτηλεοπτικού φορέα», είπε και συνέχισε: «Για την κυβέρνηση μείζον θέμα είναι η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Την Τετάρτη ελπίζουμε να υπάρχει σύγκλιση απόψεων».

Οι δηλώσεις του κ. Στουρνάρα ουσιαστικά επιβεβαιώνει αυτό που έλεγαν νωρίτερα από το Μαξίμου. Δηλαδή, πως «το ΣτΕ δεν αναστέλλει το κλείσιμο της ΕΡΤ. Αναστέλλει το «μαύρο». ΕΡΤ τέλος, μαύρο τέλος κ βλέπουμε».

Συμβιβαστική πρόταση από τον Σαμαρά

Νωρίτερα, στην αρχήτης συνάντησης των πολιτικών αρχηγώνο Αντώνης Σαμαράςπαρουσίασε στον Βαγγέλη Βενιζέλο και στον Φώτη Κουβέλησυμβιβαστική πρόταση εννέα σημείων για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ και την εύρυθμη λειτουργία της κυβέρνησης.

Η βελτιωμένη πρόταση του πρωθυπουργού προέβλεπε την άμεση επαναλειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης μέσω ενός μεταβατικού σταδίου.

Ειδικότερα, η πρόταση εννέα σημείων του Αντώνη Σαμαράς ήταν:

1. Σύσταση διακομματικής προσωρινής διοικούσας επιτροπής, με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, που θα αναλάβει τη μετάβαση στον νέο φορέα

2. Η διοικούσα επιτροπή αναλαμβάνει να προσλάβει προσωρινά δημοσιογράφους και τεχνικό προσωπικό για την άμεση εκπομπή ενημερωτικού χαρακτήρα προγράμματος, με θητεία μέχρι να συγκροτηθούν τα όργανα του νέου ραδιοτηλεοπτικού φορέα

3. Αμεση κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τη σύσταση της νέας δημόσιας ραδιοτηλεόρασης

4. Συζήτηση για το περιεχόμενο, τους στόχους, τις επιδιώξεις, τον προσανατολισμό και τον αριθμό των εργαζομένων του νέου φορέα

5. Συνεργασία με το BBC ή με άλλους διεθνείς συμβούλους για την χάραξη της στρατηγικής και την κατάρτιση του οργανογράμματος της νέας ραδιοτηλεόρασης

6. Αμεσος ορισμός αρμόδιου υφυπουργού τον οποίον θα υποδείξουν οι κυβερνητικοί εταίροι, με αποκλειστική αρμοδιότητα την προώθηση και παρακολούθηση του παραπάνω σχεδίου. Οι αρμοδιότητες του υφυπουργού δεν θα συγχέονται με τις αρμοδιότητες του Σίμου Κεδίκογλου, ο οποίος παραμένει υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος

7. Συζήτηση για τον ανασχηματισμό, ο οποίος θα γίνει αμέσως μετά το συνέδριο της ΝΔ (28-30 Ιουνίου)

8. Επικαιροποίηση της πολιτικής συμφωνίας των τριών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού

9. Συζήτηση για τον καλύτερο συντονισμό του κυβερνητικού σχήματος