«Πρέπει να αγαπήσουμε τον δημιουργό για να αγαπήσουμε το έργο του και αντίστροφα». Το προσωπικό μότο του Βασίλη Τσαμπρόπουλου είναι η βάση ενός νέου εγχειρήματος υπό τον τίτλο «Focus on» που ρίχνει κάθε φορά φως στην προσωπικότητα ενός δημιουργού. Η εκκίνηση δίνεται την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου με την εκτέλεση της «Συμφωνίας αρ. 40 σε σολ ελάσσονα, Κ550» του Μότσαρτ στη σκηνή του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός –κατ’ εξαίρεση αφού ο κύκλος των εκδηλώσεων «Focus on Μότσαρτ» φιλοξείται στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

«Στόχος της ιδέας είναι συμπαρουσιάσει επί σκηνής με τρόπο πρωτότυπο και δημιουργικό τον λόγο και τη μουσική» λέει ο ιθύνων νους του εγχειρήματος Βασίλης Τσαμπρόπουλος, ο οποίος θα διευθύνει και το κοντσέρτο. «Ο λόγος όμως όχι μέσα από τη στερεότυπη μορφή του, όπως η ανάγνωση κάποιων κειμένων. Αλλά ο λόγος στην πιο ενδιαφέρουσα και συνθετική μορφή του: αυτή της ελεύθερης συνομιλίας». Με αφορμή ένα έργο ενός μεγάλου συνθέτη θα σκιαγραφείται η προσωπικότητά του με τις προσεγγίσεις ανθρώπων από διαφορετικούς χώρους –της δημοσιογραφίας, της πολιτικής, της επιστήμης. Απρόβλεπτοι καλεσμένοι οι οποίοι δεν είναι απαραίτητο να έχουν κανένα κρίκο με την κλασική μουσική. «Με αφορμή αυτή τη συνάντηση οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να διατυπώσουν τους προβληματισμούς τους στις υπάρχουσες συνθήκες, κατά τις οποίες οι οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις μάς ξεπερνούν». Στη συζήτηση του πρώτου μέρους μετέχουν οι Θανάσης Δρίτσας, καρδιολόγος στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, Νικόλας Κληρονόμος, ζωγράφος, Νότης Μαυρουδής, τραγουδοποιός, συγγραφέας, ραδιοφωνικός παραγωγός.

Στο δεύτερο μέρος της βραδιάς η Μητροπολιτική Συμφωνική Ορχήστρα Αθηνών θα ερμηνεύσει τη συμφωνία του Μότσαρτ υπό τη διεύθυνση του Βασίλη Τσαμπρόπουλου. Πρόκειται για ένα από τα πλέον δημοφιλή έργα του αυστριακού συνθέτη, το οποίο ολοκλήρωσε το 1788, τρία χρόνια πριν από τον θάνατό του, σε μια εποχή που βίωνε πολύ δύσκολες συνθήκες ζωής, με χρέη, απογοητεύσεις και τραγικά χτυπήματα της μοίρας. Για τη συμφωνία αυτή ο Ρόμπερτ Σούμαν σημείωσε ότι πρόκειται για ένα έργο που διαθέτει «ελληνική ανάλαφρη χάρη».

ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η επόμενη εκδήλωση –με τίτλο «Focus on Ραχμάνινοφ» –έχει οριστεί για τις 9 Φεβρουαρίου, οπότε θα ακουστεί η «Συμφωνία αρ. 1 σε ρε ελάσσονα, έργο 13». Σειρά έχει στις 2 Μαρτίου το «Focus on Λιστ» όπου προγραμματίζεται το «Κοντσέρο για πιάνο και ορχήστρα αρ. 1 σε μι ύφεση μείζονα» του κορυφαίου ούγγρου συνθέτη (σολίστ θα είναι ο Τσαμπρόπουλος). Στις 26 Απριλίου ακολουθεί το «Focus on Σούμαν» με τη «Συμφωνία αρ. 1 σε σι ύφεση μείζονα, έργο 38» (την επονομαζόμενη «Της άνοιξης») και στις 11 Μαΐου το «Focus on Μουσόργκσκι» και το έργο του «Πίνακες από μια έκθεση» (ή «Εικόνες από μια έκθεση»). Τα ονόματα των καλεσμένων για το πρώτο μέρος των εκδηλώσεων –με τις ελεύθερες συνομιλίες –θα ανακοινώνονται κάθε φορά πριν από τη συναυλία. Μέχρι τώρα πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συμμετάσχουν σε διαφορετικές ημερομηνίες ο αρχιτέκτων Δημήτρης Αντωνακάκης, ο συνθέτης και καθηγητής Σύνθεσης στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Μουσουργών Θόδωρος Αντωνίου, η πιανίστρια Ντιάνα Βρανούση, ο κριτικός θεάτρου Κώστας Γεωργουσόπουλος, ο μουσικολόγος Μάρκος Δραγούμης, καθώς και οι Γιώργος Νταλάρας, Ελλη Πασπαλά κ.ά.

INFO:

«Focus on Μότσαρτ» την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός (Πλ. Αγίου Γεωργίου Καρύτση, τηλ. 210-3221.917), στις 21.00.