Αρχιεπίσκοπος για καύση: «Κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος να διαλέξει αυτό που θέλει αλλά αναλαμβάνει την ευθύνη»

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/01/2016 14:27 |
Αρχιεπίσκοπος για καύση: «Κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος να διαλέξει αυτό που θέλει αλλά αναλαμβάνει την ευθύνη»
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος (ΑΠΕ - ΜΠΕ)

«Ο βασικός κανόνας της Ορθοδοξίας λέει ότι κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος να διαλέξει αυτό που θέλει, αλλά αναλαμβάνει την ευθύνη γι’ αυτό που κάνει» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για το θέμα της καύσης νεκρών.

Όπως πρόσθεσε ο κ.Ιερώνυμος «άλλο είναι, αν ένας άνθρωπος το επιλέξει κι άλλο να του το φορτώσουν. Αν το ζητήσει μόνος του, γραπτώς, ότι δηλαδή επιθυμεί την καύση, είναι δική του επιλογή και δική του ευθύνη. Δεν μπορεί όμως να ζητά να είναι ολίγον ορθόδοξος, να θέλει δηλαδή την ακολουθία, αλλά να επιτρέψει να γίνει το αποτεφρωτήριο μέσα στο Κοιμητήριό μας. Όσοι, λοιπόν, θέλουν αυτήν την υπόθεση, είτε ως ιδιώτες είτε ως φορείς, ας αγοράσουν ένα κτήμα. Θα βρουν μία έκταση, θα κάνουν ένα αποτεφρωτήριο κι από κει και πέρα καθένας αποφασίζει για τον εαυτό του και αναλαμβάνει και την ευθύνη». Η Εκκλησία έχει έναν τρόπο ζωής και δεν μπορεί ο καθένας να προσθέτει ή ν' αφαιρεί, όποτε νομίζει» ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος. 

Ο κ.Ιερώνυμος ρωτήθηκε επίσης τι προτίθεται να κάνει αν επιμείνουν οι δήμαρχοι και απάντησε: «Ο δήμαρχος τη δουλειά του κι εγώ τη δική μου…».

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη η Διαρκής Ιερά Σύνοδος με απόφασή της τάχθηκε εκ νέου κατά της καύσης των νεκρών σημειώνοντας ότι είναι όμοια με τη διαδικασία της ανακύκλωσης απορριμμάτων ενώ επιτέθηκε και στους Δημάρχους που έχουν ξεκινήσει διαδικασίες δημιουργίας αποτεφρωτηρίων. 


2
Πάρις
19/01/2016 16:24
Τα νεκροταφεία είναι του Δήμου!!!! Άρα;; έχουν κάθε δικαίωμα να φτιάξουν μέσα οτι γουστάρουν!!! Δεν σου πέφτει λόγος Παππούλη. Και φυσικά όπως είπες ο καθένας έχει την ευθήνη των πράξεών του. ΆΝ αρνηθείς να "διαβάσεις-κάνεις μνημόσυνο" σε κάποιον πολίτη που θέλει να αποτεφρωθεί τότε είναι άρνηση καθήκοντος σύμφωνα με το δημοσιο-υπαλληλικό κώδικα που πρέπει να ακολουθείς....
Α.Σ.
15/01/2016 19:18
Για άλλη μια φορά, αποδεικνύεται ότι ο χωρισμός Εκκλησίας και Κράτους στην Ελλάδα έχει πολύ δρόμο μπροστά του. Τα νεκροταφεία είναι των Δήμων και όχι της Εκκλησίας και αυτό το ξέρουν όλοι. Τα κοιμητήρια δεν είναι της Εκκλησίας, γιατί η ταφή στην οποιαδήποτε μορφή της αποτελεί υποχρέωση του Κράτους. Δηλαδή, εμένα που είμαι άθεη, δεν θα μου δώσουν θέση σε νεκροταφείο, αλλά θα μου επιβάλουν ή θα μου επιτρέψουν να ταφώ σε ιδιόκτητη έκταση; Από την πλευρά μου πολύ ευχαρίστως θα θαβόμουν σε ένα αγαπημένο μου τόπο. Αλλά το Κράτος δεν επιτρέπει τη διασπορά των τάφων. Έτσι, αναγκαστικά πρέπει να ταφούμε όλοι στους συγκεκριμένους χώρους.