Ιερώνυμος για θρησκευτικά: Αρχή διαλόγου με το Υπουργείο η υποχρεωτικότητα του μαθήματος

  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/03/2016 12:52 |
Ιερώνυμος για θρησκευτικά: Αρχή διαλόγου με το Υπουργείο η υποχρεωτικότητα του μαθήματος
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος (Φωτό: ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Αρχή και η βάση κάθε διαλόγου με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για τη διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών στα σχολεία είναι η υποχρεωτικότητα του μαθήματος, η τήρηση των ωρών διδασκαλίας και ο ορθόδοξος χαρακτήρας τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κατά την εισήγησή του στην έκτακτη Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας τη Εκκλησίας της Ελλάδος.

Το μάθημα των θρησκευτικών είναι ένα από τα βασικά θέματα που θα απασχολήσουν τους μητροπολίτες στην έκτακτη Σύνοδο που ξεκίνησε το πρωί της Τρίτης. Όπως ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος «θα εξετάσουμε το ζήτημα του μαθήματος των θρησκευτικών. Κρίσιμο και σημαντικό θέμα για το ήθος των παιδιών μας, την εσωτερική τους καλλιέργεια και την γνώση του πλούτου της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας. Πολλά έχουν διατυπωθεί για το μέλλον του μαθήματος». Και πρόσθεσε: «Φρονώ ότι πρέπει να ξεκαθαρίσουμε την υποχρεωτικότητα του μαθήματος, την τήρηση των ωρών διδασκαλίας στο τρέχον πρόγραμμα και τον Ορθόδοξο χαρακτήρα του. Όλα τα άλλα μπορούν και πρέπει να συζητηθούν, δεδομένων των νέων προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε, τα τρία όμως παραπάνω σημεία πρέπει να είναι η αρχή και η βάση κάθε διαλόγου με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων».

Εισήγηση για το θέμα είναι προγραμματισμένο να κάνει ο μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος. Σημειώνεται ότι το περασμένο φθινόπωρο το θέμα των θρησκευτικών ήταν η αιτία της πρώτης σύγκρουσης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με την Εκκλησία. 


20
Φίλιππος
29/05/2017 22:29
Δύο λόγια για όλους αυτούς τους κυρίους και περισσότερο στον κύριο Θ.Δ. ότι οι περισσότεροι Έλληνες είναι Χριστιανοί. Καμία λογική διότι η Έλληνας θα είσαι με ήθος, αντίληψη, συνείδηση Έλληνική και απόψεις που τις αποκτά ο άνθρωπος μελετόντας τους θαυμάσιους Έλληνες σοφούς. Ο Ησίοδος μας γράφει στην Κοσμογονία τα στοιχεία της Γέννησις αυτού του κόσμου, Χάος,Γή,Έρως, αυτά δεν μας λέγουν όλοι οι επιστήμονες σήμερα ; Αν η Ελλάδα φημήζεται σήμερα είναι γιά τον ορθολογισμό των Ελλήνων και όχι των μαυροφορεμένων ανθελλήνων που έχουν το θράσος να μας λένε ότι οι πριν Χριστού Ελληνες ήσαν σκοταδικοί και ήλθε ο Χριστός και έφερε το φως.!!!!!!!!!.
η πολης κοιμαται
11/03/2016 07:51
Φυσικα οι αθεοι κομμουνιστες ειναι αυτοι που βαζουν μεσα στην χωρα φασιστες μουσουλμανους για να υπονομευσουν την εκκλησια των ελληνων. Οι μουσουλμανοι που στις χωρες τους πεταν τους αθεοθς απο τις ταρατσες και τοθς κλεινουν φυλακες..τετοια ζωυφια ειναι τα κομμουνια
Κώστας Θωμάς
12/03/2016 00:58
η πολης κοιμαται, Νέο φρούτο και άνοστο, επειδή δείχνεις να μην καταλαβαίνεις τι γράφω, και πώς να καταλαβαίνεις άλλωστε; Μην απαντάς στα δικά μου σχόλια καθώς θα σε αγνοήσω συστηματικά
tsalaperdas
11/03/2016 00:15
Telika aftoi oi tragoiden exoun.....to theo tous!..aman pia!
geo
09/03/2016 23:15
Να γίνει ένα κίνημα διαχορισμου κράτους - εκκλησίας ! Να μην έχουν οι παπάδες σφραγίδες του κράτους ! Η ελληνική σημαία δεν διακοσμητικό εκκλησίας ! Να φορολογηθούν για τα παντα! Σ ένα νεκροταφείο ένας παπας κάνει μέσο όρο δέκα τρισάγιά χ 5€ το λιγότερο 50.- χ 30 μέρες 1'500.- το μήνα καθαρά κ αφορολόγητα... Πόσους παπάδες έχει η Ελλάδα ; Γιατι σπουδάζετε τόσα χρονια και περιμένετε διορισμό σαν δάσκαλοι, γιατροί κλπ ; Σε ανεπτυγμένες χώρες υπάρχει χώρος στη φορολογική σου δήλωση να πληρώσεις για την θρησκεία που θελεις, και αν θελεις, στην Ελλάδα ούτε σε ρωτάνε αλλα συντηρούν μια άρρωστη κατάσταση που πολλοί μεταξύ μας δεν την θέλουν. Το παρελθόν ειναι η ιστορία να μην την ξεχνάμε αλλα πρέπει να βλέπουμε μπροστά και δυστιχως η εκκλησία έχει μείνει πολυ πίσω.
η πολης κοιμαται
11/03/2016 07:57
Οχι πιο πισω απο εσας που πιστευτε ακομα σε δικτατοριες τετραετιας και φωτισμενου ηγετες
Κώστας Θωμάς
10/03/2016 04:10
Αμην, αν μου το επιτρέπει ο Θ.Δ
Θ.Δ.
09/03/2016 11:25
Ας τεθεί το θέμα σε Δημοψήφισμα και τότε θα δούμε "πόσα απίδια πιάνει ο σάκος"!!! Μόνο το ύφος των σχολίων των προηγούμενων σχολιαστών, δείχνει και την ποιότητα των σχολίων και των επιχειρημάτων τους! Γράφουν λες και αγνοούν ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων είναι Χριστιανοί και μάλιστα σε ποσοστά που ξεπερνούν το 75%!!! Η Ελληνική Εκκλησία μπορεί να έχει κάνει λάθη και να έχει και προβλήματα στη λειτουργία της, αυτό όμως δεν αναιρεί το θρησκευτικό συναίσθημα των Ελλήνων που πιστεύουν στο Χριστό!!! Ο καθένας είναι ελεύθερος να πιστεύει ότι θέλει, όμως είναι παράλογο μια ελάχιστη μειοψηφία του 10% να θέλει να επιβάλλει, "νομοθετικά", επειδή νομίζει ότι έχει την "εξουσία", τις απόψεις της, στην συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού Λαού που είναι Χριστιανοί!!!
Α.Σ.
09/03/2016 21:26
Τα ατομικά δικαιώματα δεν μπορεί να αποτελούν αντικείμενο δημοψηφίσματος. Σαφώς, στη δημοκρατία, τηρείται η αρχή της πλειοψηφίας, αλλά ταυτοχρόνως με το σεβασμό των ατομικών δικαιωμάτων. Η ένταξη σε μια θρησκεία δεν μπορεί να αποτελεί υποχρέωση του ατόμου, γιατί άπτεται ιδεών και συνειδησιακών επιλογών και συνεπώς δεν μπορεί να είναι αντικείμενο υποχρεωτικής εφαρμογής. Εφόσον η Εκκλησία θέλει το μάθημα των Θρησκευτικών να είναι κατήχηση στην Ορθόδοξη Χριστιανική θρησκεία, αυτό μόνο σε εθελοντική βάση μπορεί να γίνει. Άλλωστε, εάν η Εκκλησία εμφορείτο από φιλελεύθερες απόψεις, δεν θα ήθελε την υποχρεωτική κατήχηση από την παιδική ηλικία, αλλά θα προωθούσε την συνειδητή επιλογή από ενήλικες. Μην αντιστρέφετε, λοιπόν, τα πράγματα, διότι κανείς δεν επιβάλλει στους Χριστιανούς Ορθόδοξους να απαρνηθούν τη θρησκεία τους, αντιθέτως μέχρι τις αλλαγές που έγιναν μετά την μεταπολίτευση, η θρησκεία αυτή επιβαλλόταν στους Έλληνες πολίτες σε όλα τα επίπεδα, βάπτιση, γάμος, κηδεία, όρκος κ.λ.π. Εάν λοιπόν βλέπετε την ελευθερία ως απειλή, απλώς επιβεβαιώνεται η άποψη ότι η θρησκεία προωθεί την έλλειψη της ελευθερίας.
ADM
09/03/2016 21:23
ISWS GRAMMENOI XRISTIANOI NA EINAI TO 75% ALLA XRISTIANOUS OPWS TOUS 8ELEI H EKKLHSIA SOU DHLADH ASXETOUS APLHROFORHTOUS DEISIDAIMONES PISTEVE KAI MH EREUNA TO POSOSTO EINAI ARKETA XAMHLO KAI KA8HMERINWS 8A ELATTWNETAI MEXRI POU 8A EKSAFANSTEI OPWS EKSAFANISTHKAN TOSES ALLES 8EOKRATIES,H OR8ODOKSOS EKKLHSIA EINAI TELEIWMENH DIOTI EKMETALEUETAI TOUS PISTOUS SE SHMEIO POU ENAS LOGIKOS MORFWMENOS KAI PLHROFORHMENOS AN8RWPOS KAI SE MERIKA XRONIA 8A EINAI POLLOI ETSI DIOTI OI AMA8EIS 8A EINAI MOUVARISMENOI EIS TON PARADEISO PLEON 8A TO 8EWREI YOTIMHTIKO NA ANHKEI SE AUTH THN ORGANWSH THS PSEFTIAS KAI APATHS
Κώστας Θωμάς
09/03/2016 20:05
Αν πιστεύεις ότι τα σχόλια στερούνται ποιότητας έπρεπε να σκεφτείς ότι η ποιότητα των σχόλιων είναι ανάλογη με τη ποιότητα της παιδείας; Της παιδείας που θέλεις εσύ, οι μαθητές να ακούνε για φίδια που μιλούν και πεθαμένους που αναστηθήκαν. Εγώ όμως βλέπω στα σχόλια σοφία, σκέψη, πατριωτισμό, και δημοκρατία, όλα αυτά είναι ξένα για σένα και δεν θα προχωρήσω. Το όποιο ποσοστό των ελλήνων που θέλει την πνευματική ελευθερία είναι μεγαλύτερο του ενός που επέβαλε το χριστιανισμό και δεν ήταν καν έλληνας αλλά ρωμαίος αυτοκράτορας. Ο χριστιανισμός ζει γιατί σας έδωσε όπλα που χρησιμοποιείτε κατά των ελλήνων που ακόμα κρατάτε υπόδουλο το 75% όπως ισχυρίζεσαι. Έξω από τα σχολεία η ρωμαϊκή ορθόδοξη εκκλησία.
η πολης κοιμαται
11/03/2016 07:55
Καταστρεφεις την ελλαδα με την πολιτικη σου δεν εισαι καλυτερος απο τελευταιο ναζιστικο απολειφαδι λοθ περασε απο την ελλαδα στην κατοχη..σκεψου μονο τι κακο κανεις στην εθνικη υποθεση εσυ που το παιζεις ελληνας..μαλλον κανενας πληρωμενος κοπριτης εισαι
Επισήμανση
09/03/2016 16:46
Τέτοιες απόψεις είναι αν τι άλλο η απόδειξη, ότι η Ελλάδα είναι στα σύνορα μεταξύ θεοκρατικών και μη θεοκρατικών κρατών. Ανατολικά και νότια της Ελλάδας έχουμε τα σκοταδιστικά κράτη, βόρεια της Ελλάδας αυτούς που κάτι έμαθαν από τους αρχαίους Έλληνες.
Θ.Δ,
09/03/2016 22:12
Δεν παραθέτεις όμως το παραμικρό λογικό αντεπιχείρημα! Μιλάς για πράγματα που δεν γνωρίζεις... Έτσι στις βόρειες Χώρες Σουηδία και Νορβηγία το μάθημα των Θρησκευτικών είναι ΥΠΟΧΡΕΟΤΙΚΟ!!! Στις χώρες Δανία, Αυστρία, Μ.Βρετανία και Ιρλανδία το μάθημα είναι υποχρεωτικό με δικαίωμα απαλλαγής όπως ισχύει σήμερα και στην Ελλάδα!!! Στις χώρες Βέλγιο, Φινλανδία, Γερμανία, Ισπανία, Πορτογαλία και Λουξεμβούργο το μάθημα είναι υποχρεωτικό - εναλλακτικό με το μάθημα της Ηθικής. Στην Ιταλία και την Ολλανδία το μάθημα είναι προαιρετικό και μόνο στη Γαλλία δεν διδάσκονται τα Θρησκευτικά στα Δημόσια σχολεία... Αυτά για να μην γράφονται ανοησίες!!!
Επισήμανση
10/03/2016 07:15
Μα υποστηρίζεις αγαπητέ αυτό που έγραψα! Σε πόσες ευρωπαϊκές χώρες είναι υποχρεωτική η διδασκαλία των Θρησκευτικών; Αντίθετα ανατολικά και νότια της Ελλάδας είναι υποχρεωτική η διδασκαλία. Οι χώρες αυτές δεν έχουν πάρει κάτι από τους αρχαίους Έλληνες σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους. Διαφωνείς ότι οι ανατολικά και νότια της Ελλάδας κείμενες χώρες είναι θεοκρατικές; Σε πόσες ευρωπαϊκές χώρες θα τολμούσε κάποιος να επιβάλλει την υποχρεωτική διδασκαλία των Θρησκευτικών; Και να ζητήσει και Δημοψήφισμα για παραβίαση ανθρώπινων Δικαιωμάτων όπως κάνεις εσύ;
Κωστας Θωμάς
08/03/2016 17:46
Τα ελληνόπουλα να διδάσκονται θρησκειολογία και όχι θρησκευτικά ώστε να μάθουν τι είναι η θρησκεία τι είναι οι άλλες θρησκείες για να γνωρίζουν όταν είναι αυτοί οι φορολογούμενοι αν είναι σωστό να πληρώνουν το παχυλό μισθό του Τζερόνυμο και των άλλων μισελλήνων. Τζερόνυμο, θέλεις να διδάξω εγώ θρησκευτικά; έξοδος 21; ή ευτυχής είναι αυτός που έριξε το βρέφος σου στη πέτρα; έτσι για να μάθουν τα ελληνόπουλα ιουδαϊκό ήθος, Η θρησκεία δεν διδάσκει ήθος γιατί το ήθος είναι που στερείται η ίδια
gioggos
12/03/2016 18:28
Εισαι σε πληρη αγνοια που αυτη σου φερνει ασθηματα μισους και κακιας. Να το κοιταξεις.
Κώστας Θωμάς
14/03/2016 05:55
Βρε, να τον, ο giorgos, σε αποθυμήσαμε τόσες μέρες που δεν έδωσες το πάρων. Πες μας πως ήταν το Χάτζ στη Μέκκα φέτος; Έριξες κανένα χαλίκι στο σατανά και για μένα; Ναι, έχεις δίκιο η πνευματική ελευθερία είναι ασθένεια.
ADM
08/03/2016 14:59
NATA TA VAMPIR PALI ME TA UPOXREWTIKA 8RHSKEFTIKA TOUS EIS TA DHMOSIA SXOLEIA,DEN MPOROUN NA STAMATHSOUN TON PROSULHTISMO DIA THN EKSEURESH NEWN 8UMATWN EINAI MESA STO MOLUSMENO MUALO KAI AIMA THS OR8ODOKSHS VLAKEIAS POU EMEIS OI ELLHNES THN EXOUME 8RHSKEIA,TELIKA EAN H KUVERNHSH UPOKUPSEI KAI TOUS KANEI TO XATHRI NA PARAMEINOUN MESA STA SXOLEIA OI SAXLAMARES AUTES TWN APATAIWNWN OUDEMIA ELPIDA NA APALAGOUME APO DAUTOUS,KANTE KATI KALO DIA TOUS ELLHNES KAI PERIORISTE AUTA TA ADISTAKTA 8HRIA MESA STIS EKKLHSIES TOUS MONO KAI KOPSTE THN MIS8ODOSIA TOUS APO TO KRATOS WSTE TA PARASITA AUTA NA TA SUNTHROUN MONO OI MAZES TWN AGKEFALWN OPADWN TOUS
Elia sti miti su
08/03/2016 14:19
Λες βλακειες ιερε τραγοπατερα του εθνους. Δεν μπαινεις στη συνταξη ν αφησεις το λιβανισμα σε κανενα που βλεπει πιο περα απο τη μυτη του; Αν υπαρχει δηλαδη κανενας στην ιερα ελληνικη ορθοδοξη εκκλησια των πνευματικως σακατηδων!