Παγωμένος εξακολουθεί να παραμένει ο διαγωνισμός για τις 28 μελέτες του Κτηματολογίου που αφορούν την κτηματογράφηση του 42% του συνόλου των δικαιωμάτων της χώρας.

Αν η κατάσταση δεν ξεκαθαρίσει σύντομα, τότε ο στόχος να έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση το 2020 δεν πρόκειται να επιτευχθεί αφού δεν κτηματογραφούνται 16 εκατομμύρια δικαιώματα που μεταφράζονται σε 82 εκατομμύρια στρέμματα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Κτηματολογίου αποφάσισε την Τετάρτη να μην προχωρήσει στην ακύρωση και την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού και να γίνει νέα συνεδρίαση για το θέμα την ερχόμενη εβδομάδα.

Μετά από παρέμβαση εκπροσώπων από το Τεχνικό Επιμελητήριο, από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Αγρονόμων Τοπογράφων και από Μελετητικά Γραφεία αποφασίστηκε να μην παρθεί καμία απόφαση μέχρι να γίνει συνάντηση των επαγγελματιών του χώρου με τον υπουργό Περιβάλλοντος Πάνο Σκουρλέτη.

Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε το 2013 αλλά η διαδικασία μπλόκαρε από τον Δεκέμβριο του 2014. Σύμφωνα με πηγές του Κτηματολογίου σε 6 μελέτες –συμβάσεις έγιναν από τις εταιρείες που πήραν μέρος στον διαγωνισμό εκπτώσεις από 20% έως 35% ενώ για τις υπόλοιπες 22 οι εκπτώσεις ήταν της τάξεως του 1,5%.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έγινε και καταγγελία από επιχειρηματικά σχήματα που συμμετείχαν ισπανικές εταιρείες ότι στη δημοπράτηση που πραγματοποιήθηκε ξεχωριστα για τις 28 μελέτες –συμβάσεις αλλού έγιναν μεγάλες εκπτώσεις και αλλού πολύ μικρές (όπου συμμετείχαν οι Ισπανοί).

Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες από τους εκπροσώπους των επαγγελματιών, η ηγεσία του Κτηματολογίου τους είπε ότι η ακύρωση του διαγωνισμού πρέπει να γίνει επειδή δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα χρήματα (το συνολικό ποσό είναι γύρω στα 550 εκατομμύρια ευρω) και επειδή με την καθυστέρηση έχουν πέσει έξω και τα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα.

Οι επαγγελματίες υποστήριξαν ότι αν γίνει επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού, τότε, η όλη διαδικασία θα καταθυστερήσει 2-3 χρόνια με συνέπεια να «παγώσουν» περίπου 7.000 νέες θέσεις εργασίας. Και επιπλέον, ότι μπορεί να αλλάξει το χρονοδιάγραμμα εφόσον οι μελετητικές εταιρείες δέχονται να επωμιστούν το κόστος.

Πριν την αναβολή προηγήθηκε και κάλεσμα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) προς τον υπουργό Περιβάλλοντος Πάνο Σκουρλέτη και το Διοικητικό Συμβούλιο του Κτηματολογίου να μην προχωρήσουν σήμερα σε οποιαδήποτε απόφαση για τον διαγωνισμό.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ Γιώργο Στασινό δεν είναι αποδεκτή η πρακτική του αιφνιδιασμού όλων των φορέων και της αγοράς με αποφάσεις χωρίς προειδοποιήσεις και χωρίς διάλογο.

«Το Κτηματολόγιο είναι το μεγαλύτερο έργο της χώρας και πρέπει να ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγράμματος. Αποτελεί το βασικό αναπτυξιακό εργαλείο της χώρας που μέχρι σήμερα απουσιάζει», αναφέρει μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΤΕΕ.