Το Διεθνές Απολυτήριο, γνωστό και με τα αρχικά ΙΒ από τις λέξεις International Baccalaureate, θεωρείται το πιο αναγνωρισμένο διεθνώς απολυτήριο για την εισαγωγή σε διεθνή πανεπιστήμια χωρίς τη συμμετοχή σε άλλες εξετάσεις.

Πρόκειται για έναν διεθνή τίτλο σπουδών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που προσφέρει στους μαθητές ένα επιπλέον ατού: τους δίνει το εισιτήριο για να μπουν στα καλύτερα και πιο γνωστά πανεπιστήμια του εξωτερικού. Χαρακτηριστικό είναι πως τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα των ΗΠΑ δίνουν επιπλέον μονάδες σε όσους μαθητές έχουν ΙΒ με υψηλή βαθμολογία. Εντούτοις, το Διεθνές Απολυτήριο δεν παρέχει πρόσβαση στα ελληνικά ΑΕΙ.

Σήμερα 13 ιδιωτικά σχολεία στη χώρα μας υλοποιούν προγράμματα του Διεθνούς Απολυτηρίου. Στο εξωτερικό πάντως τα προγράμματα του ΙΒ προσφέρονται και σε αρκετά δημόσια σχολεία. Το πρόγραμμα International Baccalaureate ξεκίνησε να εφαρμόζεται στα τέλη της δεκαετίας του ’60. Στόχος του ήταν να προσφέρει διεθνή παιδεία που θα αναγνωρίζεται από πανεπιστήμια και ακαδημαϊκά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο. Ετσι, το διεθνές αυτό πρόγραμμα σιγά σιγά άρχισε να υιοθετείται από πολλά διεθνή εθνικά σχολεία.

Ο Εκπαιδευτικός Οργανισμός του Διεθνούς Απολυτηρίου προσφέρει σήμερα τέσσερα διαφορετικά προγράμματα σπουδών για παιδιά ηλικίας 3-19 ετών. Tα τέσσερα προγράμματά του υλοποιούνται σε 3.968 σχολεία σε 141 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο. Οπως τονίζει ο Οργανισμός, τα προγράμματα διεθνούς εκπαίδευσης που προσφέρει αναπτύσσουν τις διανοητικές, προσωπικές, συναισθηματικές και κοινωνικές δεξιότητες που χρειάζονται οι μαθητές προκειμένου να ζήσουν, να μάθουν και να εργαστούν σε έναν κόσμο που παγκοσμιοποιείται με ταχύτατους ρυθμούς.

Τα σχολεία τα οποία συνεργάζονται με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό του Διεθνούς Απολυτηρίου –που έχει έδρα τη Γενεύη της Ελβετίας –πρέπει να πληρούν μια σειρά από αυστηρές ακαδημαϊκές προϋποθέσεις που έχει θέσει. Μόνο αν είναι εγκεκριμένα μπορούν να υλοποιήσουν ένα από τα προγράμματά του. Υπολογίζεται ότι τα προγράμματα του ΙΒ παρακολουθούν σήμερα περίπου 1.010.000 μαθητές.

To IB στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα το πρώτο πρόγραμμα IB διδάχθηκε το 1976

13 σχολεία στην Ελλάδα προσφέρουν προγράμματα ΙΒ

Το πρόγραμμα Primary Years προσφέρεται από δύο σχολεία

Το πρόγραμμα Middle Years προσφέρεται από δύο σχολεία

Το πρόγραμμα Diploma προσφέρεται από 13 σχολεία