Παράλληλη δράση για την ECO FORMULA είναι το πρότζεκτ eco formula in schools το οποίο ξεκινά ως πιλοτικό πρόγραμμα στα σχολεία της Κεφαλονιάς και φιλοδοξεί σύντομα να περάσει σε όλη την επικράτεια.

Το eco formula in schools παρουσιάστηκε στο Αργοστόλι την πρωτεύουσα του νομού και αποτελεί την σύμπραξη της ρηξικέλευθης ιδέας για την οικολογική φόρμουλα με το πρόγραμμα «Αρχιμήδης» το οποίο εφαρμόζει η εταιρεία ανακύκλωσης Ionian Recycle.

Το πρόγραμμα κινείται σε δύο παραμέτρους: από την μία διαγωνισμοί που απευθύνονται σε σχολικές ομάδες οι οποίες θα συγκροτούνται με σκοπό να συνεργάζονται ώστε να απαντούν σε διάφορα ερωτήματα που άπτονται της οικολογίας, της προστασίας του περιβάλλοντος, της οδηγικής ασφάλειας και του αθλητισμού.

Παράλληλα οι μαθητές μπορούν να συλλέγουν από το σπίτι τους καμένα έλαια τα οποία και θα αποθέτουν σε ειδικούς κάδους τους οποίους τοποθετεί στα σχολεία η Ionian Recycle. Στο τέλος της χρονιάς η συγκεκριμένη εταιρεία θα αποδώσει πετρέλαιο στα σχολεία σε αναλογική ποσότητα με τα καμένα έλαια τα οποία έχουν συγκεντρωθεί.

Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με ένα road show στο Αργοστόλι με διάφορες δράσεις όπως μαθήματα οδηγικής ασφάλειας, ποδηλατικούς γύρους και εξορμήσεις προστασίας του περιβάλλοντος.

Στην παρουσίαση η οποία διοργανώθηκε στα ΤΕΙ Ιονίων νήσων, ο Σταύρος Τραυλός γενικός διευθυντής της eco formula δήλωσε: «Ξεκινάμε από τον τόπο μας την Κεφαλλονιά το πιλοτικό πρόγραμμα eco formula in schools σε συνεργασία με την Ionian Recycle.

Σκοπός του προγράμματος είναι μέσω απλών διαγωνισμών να βοηθήσουμε τα παιδιά να κατανοήσουν την σημασία της οικολογικής συνείδησης και όχι μόνο. Θέλουμε παράλληλα να ξεκινήσουν να κάνουν παρατήρηση στον πατέρα τους επειδή δεν φορά ζώνη ακόμα και όταν οδηγεί για μία μικρή απόσταση. Θα θέλαμε στο τέλος του προγράμματος οι νέοι Έλληνες να απαγορεύουν στους γονείς τους να πετούν στον νεροχύτη τα καμμένα λάδια. Είναι σημαντικό για το Παρόν και το μέλλον να κατανοήσουν την καταστροφή που επιφέρουν στον υδροφόρα ορίζοντα, στο ίδιο το πόσιμο νερό.

Το γεγονός ότι με την συνεργασία της Ionian Recycle, εξασφαλίζουν σημαντική ποσότητα πετρελαίου για το σχολείου τους, αποτελεί κάτι επιπρόσθετο. Δυστυχώς ίσως το πλέον αναγκαίο στις ημέρες μας αλλά από την στιγμή που υπάρχει το πρόβλημα με την θέρμανση στα σχολεία, ελπίζουμε να προσφέρουμε μία μικρή ανακούφιση με δωρεάν πετρέλαιο.

Οι διαγωνισμοί θα αφορούν στην οικολογία και την προστασία του περιβάλλοντος. Τα ίδια τα παιδιά θα φωτογραφίζουν τοπία τα οποία θα θέλουν να προστατευθούν από τις αυθαιρεσίες των μεγάλων. Παράλληλα θα υπάρχει και το αγωνιστικό σκέλος. Τα παιδιά θα απαντούν σε καθαρά αθλητικά θέμα της φόρμουλα.

Στο τέλος θα γίνει ένα μεγάλο road show στην πλατεία Αργοστολίου με διάφορες δράσεις που αφορούν στην οικολογία και την τεχνολογία».

Aπό την πλευρά της εταιρείας ανακύκλωσης Ionian Recycle ο Διονύσης Κορσιάνος: υπογράμμισε: «Ξεκινάμε με το πρόγραμμα Αρχιμήδης καταρχάς να ζητήσουμε από τον κόσμο να σταματήσει να πετάει το τηγανόλαδο.

Ένα λίτρο τηγανόλαδο μολύνει ένα εκατομμύριο λίτρα νερού. Δεν το βλέπουμε διότι καταλήγει στον υδροφόρο ορίζοντα. Εμείς συλλέγουμε το συγκεκριμένο ρυπογόνο λάδι και δίνουμε πετρέλαιο στα σχολεία. Πιστεύουμε πως η συνεργασία με την Eco Formula και το πρόγραμμα της για τα σχολεία, θα κινητοποιήσει ακόμα περισσότερα παιδιά συνδυάζοντας τον αθλητισμό με την ανακύκλωση».

Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα της γενικής γραμματείας Νέας Γενιάς και ο γενικός γραμματέας Παναγιώτης Κανελλόπουλος δήλωσε: «Εκφράζω τις θερμότερες ευχές μου για την επιτυχία του προγράμματος «ECOFORMULA IN SCHOOLS» το οποίο θα υλοποιηθεί τους προσεχείς μήνες στα σχολεία της Κεφαλονιάς.

Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς καθώς αφορά την ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα περιβάλλοντος και κατ’ επέκταση βιώσιμης ανάπτυξης, οδικής ασφάλειας και οικολογικού τρόπου μεταφορών.

Ταυτόχρονα φέρνει τα παιδιά σε επαφή με μια τεχνολογική καινοτομία όπως είναι η ECOFORMULA η οποία αποτελεί έμπνευση Κεφαλονιτών συμπολιτών μας.

Ξεκινά λοιπόν η ΕCOFORMULA, από την πατρίδα της την Κεφαλονιά, ένα ταξίδι που μέσω του προγράμματος φιλοδοξεί να φτάσει σε όλη την επικράτεια όχι μόνο ευαισθητοποιώντας τους μαθητές αλλά και δίνοντας τους κίνητρα να ασχοληθούν με την καινοτομία και την εφαρμοσμένη επιστήμη».

Από την πλευρά των αρχών του νησιού, ο αντιπεριφερειάρχης Σωτήρης Κουρής τόνισε: «Η δράση αυτή δίνει λύσεις στο οικονομικό και μπορεί να φέρει την κοινωνία σε ένα άλλο επίπεδο. Γίναμε πιο σοφοί και ενημερωμένοι για το τι μπορεί να προσφέρει στον τόπο μας μια ιδέα. Στην προσπάθειά σας αυτή θα είμαστε στη διάθεσή σας. Εχετε φτερά να πετάξετε και να δώσετε δυνατότητα μιας νέας προοπτικής».

Ο αντιδήμαρχος Κεφαλληνίας, Ευάγγελος Κεκάτος υπογράμμισε: «είμαστε δίπλα σας σε αυτή την προσπάθεια καθώς πιστεύουμε ότι συνδυάζονται σημαντικές παράμετροι που πρέπει να μας απασχολήσουν όλους στην καθημερινότητά μας».

Στη συνέντευξη παραβρέθηκε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Σωτήρης Κουρής, ο αντιδήμαρχος κ. Ευάγγελος Κεκάτος, ο πρώην Νομάρχης Διονύσης Γεωργάτος, ο πρώην Δήμαρχος Αργοστολίου Γιώργος Τσιλιμιδός, ο πρόεδρος της ΟΚΑΠ κ. Διονύσης Κοκόσης, προϊστάμενος του τμήματος Δημοσίων Σχέσεων του ΤΕΙ κ. Άγης Κονιδάρης, ο αστυνομικός διευθυντής Κεφαλονιάς κ. Γεώργιος Χωραϊτης, μαθητές αλλά και πολύς κόσμος που έδειξε ζωηρό ενδιαφέρον γι’ αυτό το νέο πρόγραμμα που ξεκινάει στην Κεφαλονιά.