Εντυπωσιακές λεπτομέρειες για τη σύλληψη τριών αστυνομικών και την εμπλοκή ακόμη τεσσάρων στο κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών, το οποίο εξαρθρώθηκε σε Θεσσαλονίκη, Βόλο και Αγρίνιο, αποκαλύπτονται από την απομαγνητοφώνηση των τηλεφωνικών συνομιλιών που περιλαμβάνονται στη δικογραφία. Οι διωκτικές Αρχές εκτιμούν ότι κατά τη διάρκεια των πολύμηνων παρακολουθήσεων τα μέλη του κυκλώματος, με εγκεφάλους τρεις Αλβανούς, διακίνησαν 400 κιλά χασίς, 30 κιλά ηρωίνη και ένα κιλό κοκαΐνη. Οι κακοποιοί, μάλιστα, θεωρούσαν ότι βρίσκονταν στο απυρόβλητο, έχοντας την κάλυψη και την καθοδήγηση των αστυνομικών που μετείχαν στη συμμορία.

Η υπόθεση άρχισε να ερευνάται πριν από έναν χρόνο, έπειτα από πληροφορίες που είχαν φθάσει στην Αστυνομία. Τα ναρκωτικά εισάγονταν από την Αλβανία και διακινούνταν κυρίως από Ρομά του Δενδροποτάμου της Θεσσαλονίκης. Ετσι, ζητήθηκε άρση τηλεφωνικού απορρήτου συγκεκριμένων υπόπτων και ο κοριός της ΕΥΠ από το πρώτο κιόλας διάστημα άρχισε να καταγράφει τις «στενές σχέσεις» των μεγαλεμπόρων με αστυνομικούς.

Ενδεικτικά, όπως περιγράφεται στη δικογραφία, στις 13 Σεπτεμβρίου ο προϊστάμενος της Δίωξης Ναρκωτικών Βόλου συμφώνησε με τους εγκεφάλους της εγκληματικής οργάνωσης την επιχείρηση σύλληψης άλλης ομάδας κακοποιών και την κατάσχεση 2,7 κιλών ηρωίνης στην Αθήνα. Οι Αλβανοί ήταν μάλιστα παρόντες στην επιχείρηση, δίπλα στους αστυνομικούς, και την επόμενη ημέρα έλαβαν ως δώρο 1 κιλό ηρωίνη –η μισή ποσότητα αποδεικνύεται ότι προερχόταν από την κατασχεθείσα ηρωίνη. Από τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες προκύπτει ότι αντίστοιχες επιχειρήσεις στήνονταν τακτικά μεταξύ των Αλβανών και των αστυνομικών-συνεργατών τους. Οι αστυνομικοί παρουσίαζαν τις συλλήψεις ως επιτυχίες στην υπηρεσία τους, οι Αλβανοί εξασφάλιζαν ναρκωτικά και πρόσβαση στις Αρχές, ενώ ζητούσαν ευνοϊκή μεταχείριση για τρίτους συνεργάτες τους, τους οποίους υποδείκνυαν στους αστυνομικούς. Και βέβαια, με τη βοήθεια των ανθρώπων του… νόμου οι κακοποιοί έβγαζαν από τη μέση ανταγωνιστές τους στην πιάτσα της διακίνησης των ναρκωτικών. Στη δικογραφία αναφέρεται ότι έγκλειστοι για ναρκωτικά κατέβαλαν μεγάλα χρηματικά ποσά σε αστυνομικούς –ακόμη και 20.000 ευρώ, όπως αναφέρεται -, ώστε να εμφανιστούν ως πληροφοριοδότες σε υποθέσεις που δεν είχαν την παραμικρή ανάμειξη, πετυχαίνοντας ευνοϊκή μεταχείριση. Στο διαβιβαστικό της ΕΛ.ΑΣ. περιγράφεται ότι οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί έστελναν ακόμη και παραπλανητικές αναφορές στις εισαγγελικές Αρχές για δήθεν πληροφοριοδότες.

Κατηγορείται για διακίνηση. Ενας εκ των τριών συλληφθέντων αστυνομικών κατηγορείται επίσης για διακίνηση ναρκωτικών. Οπως αναφέρεται, στις 15 Μαρτίου 2012 ο αρχιφύλακας που υπηρετούσε στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης και στο παρελθόν είχε υπηρετήσει στο Τμήμα Δενδροποτάμου διασφάλισε τη μεταφορά ποσότητας από μέλη της συμμορίας, έχοντας και ο ίδιος φυσική παρουσία στην αγοραπωλησία, ενώ σε ακόμη δύο περιπτώσεις, στις 5 και 7 Απριλίου, γνώριζε για τη διακίνηση ναρκωτικών και δεν το ανέφερε.

Καθ’ όλο το διάστημα των ερευνών, πάντως, μεγάλες ποσότητες δεν κατασχέθηκαν και επ’ αυτοφώρω συλλήψεις δεν έγιναν, καθώς οι έμποροι ναρκωτικών είχαν εξασφαλίσει εσωτερική πληροφόρηση. «Χρησιμοποιήσαμε ακόμη και τα πιο περίεργα οχήματα που διαθέτει η Ασφάλεια. Κάθε φορά όμως οι Αλβανοί βρίσκονταν σε ανοιχτή γραμμή με τους εμπλεκόμενους αστυνομικούς, πληκτρολογούσαν τους αριθμούς κυκλοφορίας στα τερματικά της ΕΛ.ΑΣ. και μας αντιλαμβάνονταν», αναφέρεται στη δικογραφία.

Επιχείρηση-μαμούθ. Στην προχθεσινή ταυτόχρονη επιχείρηση σε Θεσσαλονίκη, Βόλο και Αγρίνιο συνελήφθησαν 35 άτομα, μεταξύ αυτών ο διοικητής της Δίωξης Ναρκωτικών Βόλου, ένας αρχιφύλακας στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης και ένας ακόμη αρχιφύλακας στο Αγρίνιο, οι οποίοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

Από τις έρευνες κατασχέθηκαν 37.000 ευρώ, βιβλιάρια τραπεζών και συναλλαγματικές, τρία πιστόλια, μία καραμπίνα, δεκάδες κινητά τηλέφωνα και μικρή ποσότητα ναρκωτικών, καθώς και 42 γραμμάρια ηρωίνη «αχρέωτη» στο γραφείο της Δίωξης Ναρκωτικών Βόλου.

«Νομιμότητα παντού, από όλους και σε κάθε κατεύθυνση», δήλωσε για την υπόθεση ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας. Ο ίδιος συνεχάρη όσους συμμετείχαν στην εξάρθρωση του κυκλώματος και διαβεβαίωσε ότι «οι ελάχιστοι επίορκοι στο εσωτερικό των διωκτικών Αρχών σήμερα εντοπίζονται από τους ίδιους τους συναδέλφους τους και αντιμετωπίζουν τις συνέπειες του νόμου. Στόχος είναι όχι μόνο ο εντοπισμός της απειροελάχιστης μειοψηφίας που μετέχει στην οργανωμένη παρανομία, αλλά και οιουδήποτε τυχόν την ανέχεται».