ΠΙΟ ΥΓΙΕΙΝΟ ΤΟ GREEK BREAKFAST

Προσπάθεια να καθιερωθεί το ελληνικό πρωινό στα ξενοδοχεία παρά τις δυσκολίες

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μαρία Λίλα   | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/11/2010 07:00 |
 Πιο υγιεινό το greek breakfast

«Γιατί να ταΐζουµε τους έλληνες και τους ξένους επισκέπτες µας κρουασάν και µπέικον το πρωί στα ελληνικά ξενοδοχεία;», ρωτάει ο σεφ µεγάλου ξενοδοχείου Γιώργος Βενιέρης.

«Μπορούµε να προτείνουµε ελληνικά εδέσµατα και να καθιερώσουµε το greek breakfast όπως καθιερώσαµε τον µουσακά, τη χωριάτικη σαλάτα και το τζατζίκι ως γαστρονοµικούς µας πρεσβευτές!».

Ο κ.Βενιέρης, µαζί µε άλλους έξι συναδέλφους του θα παρουσιάσουν το µεσηµέρι του Σαββάτου τιςπροτάσεις τους για το «ελληνικ όπρωινό», στον χώρο του αεροδροµίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» και στα πλαίσια της έκθεσης «Ξενία»: πρόκειται για µια κοινή προσπάθεια του Ελληνικού Οργανισµού Τουρισµού και του Ξενοδοχειακού Επιµε λητηρίου Ελλάδας που οργανώνουν καµπάνια για την προώθηση του ελληνικού πρωινού µε τίτλο «Καληµέρα with taste».

«Εχουµε συνηθίσει το αγγλικό πρωινό µε τα τηγανητά αυγά και το µπέικον ενώ έχουµε τη δική µας στραπατσάδα, τον καγιανά και έναν σωρό ελληνικά τυριά πολύ πιο γευστικά από το γκούντα που σερβίρουν τα περισσότερα ξενοδοχεία στο πρωινό τους», τονίζει ο σεφ κ. Αλέξανδρος Καρδάσης, που µετέχει στην προσπάθεια. «Μπορούµε στο ελληνικό πρωινό να φτιάξουµε αυγά µε τυρί, φέτα και ντοµάτα, σπανακόπιτα µε χωριάτικο φύλλο, να προσφέρουµε ξινόγαλα, ελιές και απάκι ή σύγκλινο αντί για µπέικον».

«Είµαστε πρώτοι στην Ευρώπη στην κατανάλωση τυριών και δεύτεροι στην παραγωγή τους και όµως δεν τα εµφανίζουµε στα πρωινά», συµπληρώνει ο κ. Βενιέρης. Μια εξήγηση, πάντως, γιατί συµβαίνει αυτό δίνει ο πρόεδρος των ξενοδόχων της Εύβοιας κ. Θεόδωρος Βενέρης. «Είναι ζήτηµα κόστους. ∆εν µπορούµε να ξεπεράσουµε τον προϋπολογισµό µας και να σερβίρουµε γραβιέρα και µανούρι µε τις τιµές που διατίθενται αυτά τα τυριά».

Πάντως, πολλά ξενοδοχεία αρχίζουν να ακολουθούν τον δρόµο που χάραξαν κυρίως αγροτουριστικοί ξενώνες σερβίροντας δικές τους παραδοσιακές πίτες, τηγανίτες, τυρόψωµα, λουκουµάδες και σπιτικές µαρµελάδες.

Εχουν συνηθίσει
«∆εν φηµιζόµαστε για το πρωινό µας και υπάρχουν ξένοι πελάτες που επιµένουν στο µπέικον, τα δηµητριακά που έχουν συνηθίσει και την οµελέτα. Για αυτούς το ελληνικό πρωινό είναι πολύ φτωχό», λέει ο κ. Βενέρης. Παρ’ όλα αυτά όµως, οι διατροφολόγοι συµφωνούν ότι το ελληνικό πρωινό υπερέχει σε διατροφική αξία. Οπως λέει ο διατροφολόγος - κλινικός διαιτολόγος Χάρης ∆ηµοσθενόπουλος, το αγγλικό πρωινό έχει θετικά στοιχεία, είναι πλούσιο σε ενέργεια, αλλά είναι εξίσου πλούσιο σε χοληστερόλη, αλάτι και ζάχαρη.

«Σε όλον τον κόσµο γίνεται µια στροφή προς την υγιεινή διατροφή και το ελαιόλαδο, η ντοµάτα, το ξινόγαλο και τα ελληνικά τυριά και αλλαντικά µαζί µε το µέλι είναι πολύ πιο θρεπτικά και υγιεινά από τις ξένες προτάσεις πρωινού µε λουκάνικα, µπέικον και κρουασάν», λέει ο σεφ Αλ. Καρδάσης.

«Τα παραδοσιακά µας τρόφιµα, όπως ο τραχανάς, είναι γεµάτα σύνθετους υδατάνθρακες. Μπορούµε να σερβίρουµε γλυκό τραχανά µε γάλα ή και ξινό µε παξιµάδια και ντοµάτα και να χρησιµοποιήσουµε τη φαντασία µας πάνω στην παράδοση φτιάχνοντας για παράδειγµα ρυζόγαλο µε µαστίχα αντί για βανίλια», λέει ο κ. Βενιέρης.

Το ελαιόλαδο, το µέλι, τα ψωµιά ολικής άλεσης, οι µαρµελάδες φρούτων, όλα αυτά είναι απείρως καλύτερα για την υγεία από µια πιατέλα γεµάτη µπέικον, αυγά, λουκάνικα και άσπρο ψωµί, τονίζει και ο σεφκ.

Γιώργος Ηλιού. «Ταχίνι, µέλι, γιαούρτι, τυριά, παξιµάδια, ελαιόλαδο, ελιές και ντοµάτες µπορούν κάλλιστα να αντικαταστήσουν τη συνηθισµένη εικόνα του αγγλικού πρωινού που είναι πανοµοιότυπη στα περισσότερα ξενοδοχεία», προσθέτει. Ωστόσο, όλοι όσοι µετέχουν στην προσπάθεια για την καθιέρωση του ελληνικού πρωινού, παραδέχονται ότι οι δυσκολίες είναι µεγάλες.


«Καληµέρα with taste»

Επτά έλληνες σεφ µετέ χουν στην καµπάνια «Καληµέρα with taste» και καταθέτουν τις γευστικές τους προτάσεις στον χώρο του αεροδροµίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» το Σάββατο 27 Νοεµβρίου στις 12 το µεσηµέρι. Θα είναι οι σεφ: Γιώργος Ηλιού, Γιώργος Βενιέρης, Αλέξανδρος Καρδάσης, Αλέξανδρος Φουρούλης, Γρηγόρης Χέλµης, Νίκος Ρούσσος και η Γεωργιάννα Χιλιαδάκη.

17
Πετρος
26/11/2010 00:18
Ειμαι 50 χρονων και δεν εχω φαει ποτε ουτε ταχινι ουτε στραπατσαδα για πρωινο.... Αν θελουμε να δημιουργησουμε κατι τεχνιτο για το image να το κανουμε, αλλα μην λεμε κι ολας μεταξυ μας οτι αυτο ειναι ελληνικο πρωινο!

Ελληνικο πρωινο ειναι ο καφες. Αντε καμμια φετα ψωμι με βουτυρο και μελι. Για δεκατιανο μαλιστα, ας ειναι καλα ο θείος Φανης....
Πάνος Γαβαλάς
25/11/2010 21:17
Το τι πρωινό έχω φάει σε ξενοδοχεία ανά την Ελλάδα δεν περιγράφεται (λόγω εργασίας). Κέικ ετοιματζίδικα, χυμούς έτοιμους, αλλαντικά τίγκα στα λιπαρά, τυριά ... ιμιτασιόν και δε συμμαζεύεται. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να ορίσουμε το greek breakfast, γιατί απλούστατα δεν υπάρχει. Ας αρχίσουμε απλά σεβόμενοι τη γεύση και το στομάχι των επισκεπτών μας δίνοντάς τους ποιοτικά πρωινά εδέσματα και για τα άλλα βλέπουμε.... Για να μάθεις να τρέχεις πρέπει πρώτα να μάθεις να περπατάς και ακόμα πιο πριν να στέκεσαι. Αλλά βέβαια κατά τα σύνηθη ξεκινάμε από το τρέξιμο παραλείποντας όλα τα προηγούμενα στάδια.
Μόδα είναι και το greek breakfast, θα περάσει θα ξεχαστεί και θα περάσει στη σφαίρα του γραφικού, όπως τόσα άλλα
SPYROS
25/11/2010 16:46
Θα συνιστουσα σε οσους θελουν ενα πραγματικο ελληνικο πρωινο, λιτο, θρεπτικο και πολυ ευγευστο να δοκιμασουν το ακολουθο,
- ψημενη φετα ψωμιου (σημερα πλεον η τοστιερα βοηθαει) ραντισμενη με αγνο ελαιολαδο (η ποσοτητα ειναι στο χερι του καθενος αναλογα με την γευση που προτιμαει). Απο πανω τριμματα τυρι φετα πασπαλισμενα με ριγανη ''η θυμαρι. Φατε το μαζι με ενα ζεστο καφε/γαλα και θα με θυμηθειτε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Κ
25/11/2010 14:20
Πολιτισμός τουρισμός τοπικά προϊόντα. Το τρίπτυχο που πρέπει να στηρίξουμε . Η κατανάλωση στα ξενοδοχεία και τα υπόλοιπα σημεία εστίασης τοπικών προϊόντων δίνουν την ευκαιρία δε δεκάδες βιοτεχνίες να αναπτυχθούν και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας .Τοπικά σύμφωνα ποιότητας . Μια ευχάριστη περιπέτεια γευσηγνωσιας ελληνικών προϊόντων πρέπει να είναι η παραμονή του κάθε επισκέπτη μας( κοινός τουρίστα)στην χώρα .
Κ.ΜΑΝΩΛΙΔΗΣ
25/11/2010 09:08
Τα ξενοδοχεία μας οφείλουν να προσανατολιστούν στην προώθηση της κατανάλωσης Ελληνικών προϊόντων! Τυριά, βούτυρα, αλλαντικά, μαρμελάδες, μέλι κ.λ.π. πρέπει νάναι Ελληνικά! Έτσι θα ενισχύσουμε και τήν αγροτική μας παραγωγή αλλά και τις ντόπιες βιοτεχνίες. Αρκεί να προσεχθεί
και η ποιότητα των προϊόντων αυτών, ώστε να διαφημίζονται παράλληλα στούς ξένους! Ο ξένος που θα γευτεί μια καλή Ελληνική φέτα, θα την αναζητήσει και στην πατρίδα του!
1035
25/11/2010 08:40
Το ελληνικό πρωινό είναι ελληνικός (όπως λέμε τον τούρκικο) καφές και κουλούρι, ή φραπές (τον οποίο θα μπορούσαμε ορθότερα να λέμε ελληνικό, καθό τω όντι αποτελεί δική μας εφεύρεση) και τσιγάρο, ο καγιανάς μετράει, αλλά ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΙΝΟ... πολλά βέβαια από τα παραπάνω είναι νοστιμότατα και υγιεινά και θα άξιζε να καταφέρουμε να τα τρώμε περισσότερο, αλλά είναι δύσκολο όταν οι γυναίκες δουλεύουν, και ο εξαμερικανισμός της διατροφής έχει σύμμαχο τις περιορισμένες ικανότητες της ελληνικής βιομηχανίας: το τυποποιημένο τσιζκέικ είναι μια χαρά, το τυποποιημένο γλυκό κυδώνι δεν τρώγεται, και για κάποιο λόγο τα μουστοκούλουρα και το τσουρέκι του εμπορίου γίνονται χειρότερα χρόνο με το χρόνο, ενώ οι φούρνοι, εννοόντας να κάνουν τη λουκανόπιττα ντεμέκ χοτόγκ, προσθέτουν εν είδει ντεμέκ κέτσαπ μια απαίσια ντοματόσαλτσα, που πρέπει κάποιος να τους πει πως είναι αηδία...
Μαο Μαο
25/11/2010 04:12
Το αμερικάνικο πρωινό ή το διεθνές πρωινό που σερβίρεται στα ξενοδοχεία είναι το στάνταρ το οποίο τηρείται σχεδόν απ όλα τα ξενοδοχεία σε όλο τον κόσμο. Ναι θα ηταν ωραιό να υπάρχουν ελληνικές προτάσεις στον μπουφέ του πρωινού (πολλές φορές τους συναντάμε άλλωστε) αλλα κύριο μέλημα του ξενοδόχου, είναι να ευχαριστήσει τον πελάτη. Οτι σημαίνει νόστιμο για εμάς δεν είναι απαραίτητα νόστιμο και για τον πχ Ινδό. Ο μέσος πελάτης θέλει να φάει αυτό που γνωρίζει χωρίς εκπλήξεις, το να "πασάρης" καινούργιες γεύσεις, θέλει χρόνο και υπομονή.
Sophia
25/11/2010 03:25
Έχω κι εγώ ένα μικρό ξενοδοχείο στα Χανιά, και φέτος κάναμε την υπέρβαση, δηλαδή, όχι μόνο Continental breakfast, αλλά και πίτες σφακιανές με μέλι, και παστελάκια ντόπια, μυζηθρόπιτες κ μαραθόπιτες, η αλήθεια είναι ότι οι ξένοι δοκίμαζαν μεν, αλλά προτιμούσαν τα "γνωστά μονοπάτια" στη γεύση. Όμως ξετρελλάθηκαν με τις σπιτικές μαρμελάδες μας, και προτίμησαν τη δική μας μαλοτύρα και φασκόμηλο από το "πράσινο τσάι". Όταν βάλαμε και ταχίνι με πορτοκάλι, οι Έλληνες επισκέπτες το προτίμησαν αντί για βούτυρο. Σίγουρα υπάρχουν πολλές γευστικές εμπειρίες στο πρωινό που αφήνουν το δείγμα γραφής των μικρών ξενοδοχείων στην Ελλάδα: Ζεστή Οικογενειακή Φιλοξενία
PA
24/11/2010 22:26
Μπουγάτσα, τι ταχίνια και ιστορίες
Κ
24/11/2010 22:24
Θα συνιστούσα σε όσους πιστεύουν ότι το ελληνικό πρωινό είναι καφές και τσιγάρο να αλλάξουν άρδην σκέψη. Και ναι, καταναλώνουμε και μέλι και ταχίνι και ελληνικά τυριά και φρέσκο ζυμωτό ψωμάκι και φρέσκα ή αποξηραμένα ελληνικά φρούτα. Είναι απίστευτο πώς με μικρές αλλαγές ομορφαίνει η καθημερινότητά μας. Για την πρωτοβουλία: κάλλιο αργά παρά ποτέ.
Κωνσταντινος Βασιλακος
24/11/2010 15:49
Ειμαι chef, σχεδον 50 ετων και εργαζομαι εδω και παρα πολλα χρονια στις κουζινες του κοσμου, καθως και στην Ελλαδα. Εχω εργασθει στο Βανκουβερ του Καναδα, στο Αμβουργο, στο Ροττερνταμ και σε αλλα μερη της Ολλανδιας για περισσοτερα απο 10 χρονια, σε διαφορετικες κουζινες, στα Χανια πολλα χρονια.
Παντρεμενος με Ολλανδεζα, 5 παιδια που ζουν και σπουδαζουν στο εξωτερικο. Εδω και τεσσεραμισυ χρονια εργαζομαι στην Νορβηγια. Γνωριζω παρα πολυ καλα τους ανθρωπους αυτους αυτους που ερχονται στην χωρα μας σαν τουριστες, την καθημερινη τους ζωη, τις προτιμησεις τους, τον τροπο που σκεφτονται.
Ο μεσος ανθρωπος ειναι προσκολλημενος στις γευσεις της παιδικης του ηλικιας, δυσκολα ξεφευγει καποιος απο αυτες.
Και οι Ελληνες οταν ερχονται διακοπες στο εξωτερικο, προτιμουν να δειπνησουν σε Ελληνικο εστιατοριο, οταν το βρουν. Εχω κι εγω προσπαθησει καποτε και με απαιτηση της πεθερας του ιδιοκτητη του ξενοδοχειου οπου εργαζομουν στο Αρνεμ της Ολλανδιας ( η οποια ηταν μπακαλισσα μολις προ τριετιας), να αντικαταστησω στον μπουφε τα scrambled eggs που ηταν αναρπαστα,με στραπατσαδα. Δεν τα ακουμπησε ανθρωπος!
Ας αφησουν μερικοι τις ρομαντικες, σωβινιστικες ηλιθιοτητες και ας αρχισουμε να βλεπουμε την αληθεια στα ματια, ας αρχισουμε πλεον να προχωραμε στην εργασια μας επιστημονικα, με γνωσεις που ερχονται σωστη, προσεκτικη παρατηρηση και αξιοποιηση εμπειριας. Δεν υπαρχουν κουτοφραγκοι, μαλλον οι φαυλοι Νεοελληνες ειναι πολλοι περισσοτεροι, γι αυτο φτασαμε εδω που βρισκομαστε.
Ας προσφερουν αυτοι οι νεαροι μαγειροι στραπατσαδα, ταχινι και σπανακοπιττα για πρωινο στα ξενοδοχεια και ευχομαι καλη τυχη.
Γιώργος
24/11/2010 14:24
... και εγώ που θεωρούσα ότι greek breakfast εννοείτο καφές (ελληνοτουρκοκυπριακός) και άφιλτρο στιγάρο έκανα λάθος δηλαδή;
Βραδύνους
24/11/2010 14:17
Εμένα μου λές; . Αφού μ΄ ένα καφέ κι ένα τσιγάρο την περνάτε μέχρι το μεσημεριανό αν υπάρχει κι αυτό! Αντε για άφήστε τα όνειρα και τα κεφάλια μέσα! _________ Βραδύνους ο Ελλην
Νίκος Π.
24/11/2010 13:29
Πολύ καλά όλα αυτά. Όμως πως να προτιμηθούν τα ελληνικά τυριά τη στιγμή που η γραβιέρα Κρήτης τιμάται προς 10-13 ευρώ το κιλό, ενώ το γκούντα και το ρεγκάτο 5,70-6,00 και ας έρχονται από χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά; Δεν αρκεί μόνο η πατριωτική στήριξη, κάτι πρέπει να αλλάξει στην τιμολόγηση.
Η περίοδος που τα χώναμε απερίσκεπτα (τα δανεικά...), πέρασε.
Ελληναρας
24/11/2010 13:24
Μπουρδες! Ελληνικο πρωϊνο = ελληνικος ή φραπέ 1-2 τσιγαρα.

Υπάρχει εστω κι ενας που τρωει ταχινι;;;;;

Μας δουλευετε.
σοφια
24/11/2010 13:19
Μέχρι τώρα, νόμιζα το geek breakfast είναι καφές και τσιγάρο...
άντε και καμιά τυρόπιτα που να κολυμπάει μεσ΄ το λάδι...
A
24/11/2010 11:22
Έτσι, στηρίζουμε ελληνικά, είναι γευστικότατα και πολύ υγιεινά :)