ΤΟ 2006, ενώ ο Ζακ Σιράκ είχε έναν ακόμη χρόνο θητείας, ένας σύμβουλος του εξομολογήθηκε την ανησυχία του πως «θα τελειώσουμε άσχημα». Τότε ο Γάλλος πρόεδρος είχε πατώσει πολιτικά, μα κάποιοι άνθρωποί του δεν μπορούσαν να το χωνέψουν. Αν και ο Νικολά Σαρκοζί ήταν η φυσική συνέχεια της γαλλικής Δεξιάς, το σύστημα Σιράκ επιχείρησε να τον καταστρέψει πολιτικά. Είναι η υπόθεση Clearstream, μια κλασική προβοκάτσια που κατέρρευσε μεν, αλλά ακόμη ταλαιπωρεί δικαστικά τον πρώην πρωθυπουργό Βιλπέν και τον Σιράκ. Θα τελειώσει άσχημα η διακυβέρνηση Καραμανλή; Τρεις ενδείξεις φωτίζουν την απάντηση στο ερώτημα. Ένδειξη πρώτη: Το φορολογικό πακέτο Παπαθανασίου- από σκαφάτους μέχρι ιδιοκτήτες ημιυπαίθριων- υποβάλλει την προσπάθεια της κυβέρνησης να αποφύγει πρόωρες εκλογές και να παρατείνει τον πολιτικό χρόνο της. Μέχρι πότε όμως; Πιθανόν έως και μετά το 2010.

ΕΔΩ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ η δεύτερη ένδειξη: Κάποιοι διερευνούν, για λογαριασμό του Μαξίμου, μια προεδρική υποψηφιότητα ανένταχτου στον δικομματισμό προσώπου. Αυτή θα μπορούσε- αν έχει αριστερό άρωμα- να προσελκύσει και ψήφους ΚΚΕ. Ο Περισσός δεν επείγεται για εκλογές Μαρτίου που να επαναφέρουν στην εξουσία το ΠΑΣΟΚ. Με Ν.Δ. και ΚΚΕ σε τροχιά νέουμετά το 1989- συμβιβασμού, το ερώτημα είναι αν μπορεί να προστεθεί κι άλλο κόμμα. Ένα τμήμα τού υπό διάλυσιν ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ; Ή μήπως ο απρόβλεπτος οπορτουνιστής Καρατζαφέρης;

Η τρίτη ένδειξη είναι η υπόθεση Ζίμενς. Το διεθνές ένταλμα σύλληψης Χριστοφοράκου εγγράφεται στην προσπάθεια να διορθωθεί η εντύπωση πως η κυβέρνηση έκανε τα στραβά μάτια στη διαφυγή του. Αποτέλεσμα είναι η σύλληψή του στη Γερμανία. Είτε εκδοθεί είτε δεν εκδοθεί στην Ελλάδα, υπάρχει ο πολιτικός κίνδυνος να ξαναρχίσουν αποκαλύψεις. Φαίνεται όμως πως το Μαξίμου θεωρεί πως τέτοια εξέλιξη- και αν ακόμη μπορεί να πλήξει κάποιους εντός Ν.Δ., όπως το Μητσοτοκαίικο- δεν είναι πρόβλημα Καραμανλή. Είναι επίσης βολικό άλλοθι για να πιεστεί ο Θόδωρος Τσουκάτος για το ένα εκατομμύριο μάρκα. Θα τα πάρει επάνω του ή θα έρθει σε κόντρα με το ΠΑΣΟΚ- που «δεν τα βρίσκει γραμμένα στα λογιστικά βιβλία»; Η ίντριγκα είναι διαφανής. Να προκληθεί σύγκρουση ανάμεσα σε Σημιτικό και Παπανδρεϊκό στρατόπεδο και τα μαύρα ταμεία της Ζίμενς να γίνουν πράσινα ταμεία ΠΑΣΟΚ.

ΕΚΕΙ ΠΟΥ Ο Καραμανλής πάει να κερδίσει χρόνο στην Οικονομία και να ξεμαρκαριστεί στην Προεδρική, διαχειρίζεται τη Ζίμενς ως όπλο μαζικής καταστροφής αλλήλων και ημετέρων. Όλα αυτά, με οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και πατωμένες δημοσκοπήσεις. Θα βγουν αλώβητοι Πρωθυπουργός και Ν.Δ. από αυτή την ίντριγκα υψηλού ρίσκου; Να γιατί η η δεύτερη θητεία Καραμανλή θα μπορούσε, όντως, να τελειώσει άσχημα.