Το πρώτο ένταλμα εις βάρος πρώην υψηλόβαθμου στελέχους της Siemens, που συνδέεται με την έρευνα για τα μαύρα ταμεία της γερμανικής εταιρείας σχετικά με την υπογραφή της σύμβασης για το σύστημα ασφαλείας C4Ι εξέδωσε ο 4ος ειδικός ανακριτής κ. Ζαγοριανός που χειρίζεται την υπόθεση.

O πρώην τεχνικός διευθυντής της Siemens, Διονύσης Δενδρινός, συνελήφθη – όπως έγινε γνωστό- χθες το βράδυ στο σπίτι του, χωρίς προηγουμένως να έχει κληθεί σε απολογία και παρ΄ ότι κατά το παρελθόν ήταν συνεπής στα ραντεβού του με τη Δικαιοσύνη.

Οι δικαστικές αρχές ωστόσο χρησιμοποίησαν το έσχατο αυτό μέσο, όπως το χαρακτηρίζουν νομικοί, θεωρώντας τον κατηγορούμενο ύποπτο φυγής. Σύμφωνα με πληροφορίες, σημαντικό ρόλο φέρεται να έχει διαδραματίσει το γεγονός ότι ο κ. Δενδρινός είχε μεταβιβάσει την ακίνητη περιουσία του στα παιδιά του, όπως είχε κάνει ο ήδη καταζητούμενος πρώην ισχυρός άνδρας της Siemens Μιχάλης Χριστοφοράκος.

Δείγμα διαφυγής

Η ενέργεια αυτή του κ. Δενδρινού, όπως έλεγαν δικαστικές πηγές, θεωρήθηκε ως… δείγμα οργάνωσης ενδεχόμενης διαφυγής του στο εξωτερικό και για τον λόγο αυτόν προκρίθηκε η λύση του εντάλματος σύλληψης (σ.σ.: είχε εκδοθεί από το περασμένο Σάββατο) σε σχέση με την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, που επελέγη για άλλους επτά κατηγορουμένους.

Νομικοί πάντως, παραπέμποντας και στα εντάλματα σύλληψης των μελών της οικογένειας του έτερου καταζητούμενου Χρ. Καραβέλα, αντέτασσαν ότι η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο και να εκδίδει… προληπτικά εντάλματα σύλληψης εις βάρος κατηγορουμένων που όσες φορές κλήθηκαν, εμφανίστηκαν και έδωσαν εξηγήσεις για την εμπλοκή τους στην υπόθεση. Η βασική κατηγορία που αντιμετωπίζει ο κ. Δενδρινός είναι για συνέργεια σε απάτη, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου (κακούργημα), η οποία συνδέεται με την υπογραφή της σύμβασης για την προμήθεια του συστήματος ασφαλείας C4Ι. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Δενδρινός είχε εξεταστεί ως ύποπτος στο πρώτο μέρος της έρευνας από τον εισαγγελέα κ. Π. Αθανασίου και είχε αρνηθεί κάθε εμπλοκή του στην υπόθεση, ενώ σε καταθέσεις πρώην στελεχών της μητρικής Siemens (Σίκατσεκ, Κουτσενρόιτερ) υποστηρίζεται ότι για την εκτέλεση της επίμαχης σύμβασης έφευγαν χρήματα για ωφέλιμες πληρωμές από τα μαύρα ταμεία της εταιρείας, όπως φέρεται να αξίωνε ο Μιχ. Χριστοφοράκος.

Σε πρόσφατη έφοδο μάλιστα του κ. Ζαγοριανού στα γραφεία της Siemens είχαν εντοπισθεί εκατοντάδες e-mail στα οποία είναι αποτυπωμένη όλη η ηλεκτρονική αλληλογραφία του κατηγορουμένου με άλλα πρόσωπα που είχαν σχέση με την υλοποίηση της σύμβασης.

«ΥΠΟΠΤΟΣ ΦΥΓΗΣ»

Το ένταλμα εκδόθηκε ξαφνικά, με την αιτιολογία πως ο κατηγορούμενος ήταν ύποπτος φυγής

Έκκληση από τις κόρες Καραβέλα

ΕΚΚΛΗΣΗ «στην κοινή λογική» απευθύνουν οι κόρες του καταζητούμενου πρώην οικονομικού διευθυντή της Siemens, Αλεξία και Φοίβη Καραβέλα, μετρώντας αντίστροφα τον χρόνο κατά τον οποίο οι δικαστές με την ετυμηγορία τους θα αποφασίσουν για την προσωπική τους ελευθερία.

«Ζούμε έναν εφιάλτη, αλλά πιστεύουμε στη Δικαιοσύνη και στην κοινή λογική που θέλει τα παιδιά να εμπιστεύονται τους γονείς τους. Είναι αυτονόητο ότι δεν γνωρίζουμε τίποτα για όσα μας κατηγορούν. Με αγωνία περιμένουμε τα αποτελέσματα για τη φυλακισμένη αδελφή και τη μητέρα μας, που και αυτές δεν έχουν καμία σχέση με την υπόθεση», λένε οι δύο κόρες του Χρήστου Καραβέλα που μέσα σε μία εβδομάδα είδαν τη ζωή τους να ανατρέπεται και να γίνεται πρωτοσέλιδο.

Χθες ήταν η καταληκτική ημερομηνία που είχε θέσει ο 4ος ειδικός ανακριτής Ν. Ζαγοριανός στα δύο κορίτσια για την πληρωμή της συνολικής εγγυοδοσίας των δύο εκατ. ευρώ, που τέθηκε ως περιοριστικός όρος για να μην οδηγηθούν και αυτές, όπως η μητέρα τους Μάρθα και η μεγαλύτερη αδελφή τους Χρυσάνθη, στη φυλακή. Ο δικαστικός λειτουργός μετά την προσφυγή των κατηγορούμενων μελών της οικογένειας του Χρ. Καραβέλα είχε ξεκαθαρίσει στον συνήγορο υπεράσπισής τους Γιάννη Μαρκουλάκο ότι θα περιμένει την απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, τα μέλη του οποίου με βούλευμά τους θα αποφασίσουν για την αποφυλάκιση, τη μείωση ή την εξάλειψη της εγγυοδοσίας που κατά περίπτωση έχει επιβληθεί.

«Για λόγους τάξεως»

Παρ΄ όλα αυτά, «εμφανιστήκαμε», όπως είπαν, «στον ανακριτή εντελώς τυπικά και για λόγους τάξεως, γιατί περιμένουμε την έκδοση των βουλευμάτων στις προσφυγές που έχουμε κάνει για να ρυθμιστούν όλα αυτά τα θέματα». Απαγόρευση εξόδου

Προάγγελος των επερχόμενων κλήσεων σε απολογία, που ετοιμάζεται να στείλει σε τουλάχιστον 18 νέους κατηγορούμενους ο ανακριτής κ. Ζαγοριανός, θεωρούνται οι διατάξεις του εισαγγελέα κ. Λ. Νικολόπουλου περί απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα για συνολικά 7 άτομα που είχαν εξεταστεί με την ιδιότητα του υπόπτου στο πρώτο στάδιο της έρευνας για την υπόθεση της Siemens.

Και οι 7, αν και συνεπείς- τουλάχιστον μέχρι σήμερα- στις κλήσεις που έλαβαν από τις δικαστικές αρχές, θεωρήθηκαν ύποπτοι φυγής.

Όπως έγινε γνωστό πρόκειται για τους επιχειρηματίες Γ. Καλδή, Αλέξ. Λέτσα, Β. Τυρογαλά, τους χρηματιστές Αθ. Ράμμο, Ν. Δεβλέτογλου και Σ. Γιαννακάκη και το πρώην στέλεχος του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών Δ. Νέγρη, από τους λογαριασμούς των οποίων πέρασαν κατά διαστήματα εμβάσματα πουκατά την κατηγορία- συνδέονται με χρήματα που εκταμιεύτηκαν από τα μαύρα ταμεία της γερμανικής εταιρείας.