Η Κύπρος ετοιμάζεται να βγει ξανά στις αγορές εντός του έτους. Θα είναι η πρώτη φορά που η χώρα θα προχωρήσει σε πώληση κρατικών ομολόγων μετά την επιτυχημένη έξοδό της από το Μνημόνιο, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης. Η Κύπρος είχε λάβει από τους θεσμούς δάνειο 10 δισ. ευρώ, από τα οποία χρησιμοποίησε τα 7,3 δισ. ευρώ. Πέρυσι επέστρεψε στην οικονομική ανάπτυξη ύστερα από τρία χρόνια ύφεσης.

Από τότε που ανέκτησε πρόσβαση στις αγορές το 2014, η Κύπρος έχει πωλήσει ομόλογα αξίας 2 δισ. ευρώ διάρκειας από πέντε έως επτά έτη. Οι φόβοι που είχαν προκληθεί ότι μπορεί να μη διατηρήσει αυτή την πρόσβαση στις αγορές μετά την έξοδό της από το Μνημόνιο επειδή αυτή έγινε χωρίς προληπτική γραμμή πίστωσης –το λεγόμενο δίχτυ ασφαλείας –τώρα φαίνεται ότι έχουν μειωθεί σημαντικά. Τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων της χώρας με δεκαετή διάρκεια έχουν υποχωρήσει 16 μονάδες βάσης και διαμορφώνονται στο 3,75%. Η μείωση των επιτοκίων καταγράφηκε από τον Μάρτιο και μετά την έξοδο της χώρας από το τριετές πρόγραμμα στήριξης.

Η Κύπρος ουσιαστικά θέλει να προχωρήσει στην έκδοση τίτλων πενταετούς διάρκειας, ανέφερε ο Χάρης Γεωργιάδης σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Λευκωσία. Η οικονομία της αρχικά είχε μετατραπεί σε ασθενή της Ευρώπης, που ταρακούνησε την ευρωζώνη τον Μάρτιο του 2013. Τότε επεβλήθη στην Κύπρο κούρεμα καταθέσεων πάνω από τις 100.000 ευρώ. Στη συνέχεια όμως μετατράπηκε σε μοντέλο προσαρμογής και κατάφερε να βγει από το Μνημόνιο και να επιστρέψει στην ανάπτυξη.

Η πιστοληπτική αξιολόγηση της Κύπρου εξακολουθεί να παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα από όλες τις μεγάλες εταιρείες. Για τον λόγο αυτό η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να περιλάβει τα κρατικά της ομόλογα στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης. Η Λευκωσία καταβάλλει προσπάθειες για να δει την πιστοληπτική της ικανότητα να αναβαθμίζεται και να αποκτήσει ξανά μεγαλύτερη και ακόμη πιο φθηνή πρόσβαση στις αγορές. Ηδη τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας της δικαιολογούν αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας, σύμφωνα με τον Χάρη Γεωργιάδη.

© Bloomberg News