Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική και τα τραγικά τους συνεπακόλουθα, υπάρχουν τουλάχιστον δύο ερωτήματα που χρειάζονται απάντηση. Εχουν τόσες φορές γίνει καταστρεπτικές πυρκαγιές στην Ελλάδα δίχως τα συναγόμενα συμπεράσματα να έχουν οδηγήσει σε αποτελεσματικές μεθοδεύσεις. Η εύκολη διαφυγή από το πρόβλημα είναι να φορτώνουμε όλες τις ευθύνες στους πολιτικούς. Σ’ αυτούς οφείλεται, λόγω αδράνειας, αδιαφορίας ή και ανικανότητας, η διαιώνιση του προβλήματος και η επανάληψη των σχετικών τραγωδιών. Είναι όμως τα πράγματα τόσο απλά; Διότι όποτε οι πολιτικοί αποφάσισαν, σε οποιοδήποτε ζήτημα, να κάνουν κάτι ριζοσπαστικό κι ανατρεπτικό της βόλεψής μας, έπεσαν οι πάντες επάνω τους να τους κατασπαράξουν.

Το πρώτο ερώτημα σχετίζεται με την πρόληψη και την κατάσβεση. Σε ολόκληρο τον κόσμο η οικοδόμηση οικισμών μέσα σε δασικά σύνολα δημιουργεί σοβαρότατα ζητήματα. Πυρκαγιές ξεσπούν συχνά, με αποτελέσματα καταστρεπτικά και, σε αρκετές περιπτώσεις, με θύματα. Η ορθολογική αντιμετώπιση, κι αυτό όχι απόλυτα αποτελεσματικά, του θέματος επιβάλλει αλλαγές αντιλήψεων και νοοτροπίας.

Η διαμονή σε τέτοια μέρη θα προϋποθέτει, για λόγους ασφάλειας, πρόσθετο σοβαρό κόστος. Ζώνες πυρασφάλειας γύρω από κάθε κατοικία, ατομικές δεξαμενές νερού και καθαρισμός γύρω αστικών χώρων από ξερόχορτα και δενδρόφυλλα είναι απαραίτητη προϋπόθεση. Η συμμόρφωση με τέτοια μέτρα θα είναι υποχρεωτική από τους πολίτες. Η ανυπακοή θα συνεπάγεται αυστηρότατες και άμεσες χρηματικές ποινές. Σίγουρα θα είναι μεγάλο το κόστος. Αλλά η διαμονή σε τέτοια μέρη θα προϋποθέτει κάτι τέτοιο.

Το δεύτερο ερωτηματικό έχει σχέση με την ειδοποίηση και τη διάσωση όσων κινδυνεύουν. Εδώ είναι απαραίτητη η αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων σε τοπικό επίπεδο. Μόνο ο δήμος, με εξοπλισμό ή διασύνδεση με μετεωρολογικά μέσα, θα είναι υπεύθυνος ειδοποίησης των κατοίκων για εγκατάλειψη περιοχής ή κατοικιών. Αντιδράσεις απείθειας, εγωισμού ή κακώς εννοούμενης μαγκιάς θα ποινικοποιείται. Ουδείς δικαιούται να διακινδυνεύει τη ζωή της οικογένειάς του –και ιδιαίτερα μικρών παιδιών. Τοπικά θα μπορούν να επιβάλλονται σοβαρές κυρώσεις.

Η έγκαιρη απομάκρυνση κατοίκων είναι βασική προϋπόθεση αφενός ελαχιστοποίησης απωλειών, αφετέρου διευκόλυνσης λειτουργίας πυροσβεστικών ή σωστικών συνεργείων.

Χωρίς τέτοιες πρωτοβουλίες οι τραγωδίες θα επαναλαμβάνονται. Δίχως να μπορούμε να ρίχνουμε τις ευθύνες εδώ κι εκεί…

Και κάτι τελευταίο προς την Πυροσβεστική:

1. Ποιος έδωσε εντολή να κλείσει η Μαραθώνος κι εγκλώβισε τον κόσμο στα στενάκια στο Μάτι;

2. Γιατί δεν χρησιμοποιήθηκε η Μαραθώνος, με δεκάδες κρουνούς, για αναχαίτιση της φωτιάς από Νέο Βουτζά;

3. Πού βρίσκονταν τα πυροσβεστικά;