Το ένα μέτωπο είναι στην Ουκρανία. Εδώ, η Δύση παρακολουθεί τις πολύνεκρες μάχες εκ του μακρόθεν, αρκούμενη να στέλνει όπλα και πυρομαχικά στο Κίεβο ώστε να μπορέσει να αποκρούσει τον εισβολέα. Ο πρόσφατος υπαινιγμός του προέδρου Μακρόν, έτσι, ότι ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ ενδέχεται να στείλουν στο μέλλον στρατιώτες στην περιοχή προκάλεσε αίσθηση και βροχή διαψεύσεων. Διότι με εξαίρεση τον ενεργειακό τομέα και τη γενικότερη γεωπολιτική αστάθεια, οι απειλές για το παγκόσμιο σύστημα από τον συγκεκριμένο πόλεμο είναι προς το παρόν περιορισμένες.

Το άλλο μέτωπο είναι στη Γάζα. Και εδώ, η εμπλοκή της Δύσης είναι πολύ μεγαλύτερη. Η συνεχιζόμενη σφαγή των παλαιστίνιων αμάχων, χωρίς να υπάρχει κανένα στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης Νετανιάχου για την επόμενη ημέρα, δεν προκαλεί μόνο ηθικές καταδίκες. Εχει πολιτικές επιπτώσεις: ο Τζο Μπάιντεν κινδυνεύει να μην επανεκλεγεί λόγω των κατηγοριών που δέχεται ότι υποστηρίζει το Ισραήλ. Απειλεί τη ναυσιπλοΐα και το εμπόριο: οι επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν οδηγήσει τις δυτικές χώρες να αναλάβουν δράση, με την Ελλάδα να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο και τη φρεγάτα «Υδρα» να αναγκάζεται αυτή την εβδομάδα να ανοίξει πυρ. Ο πόλεμος απειλεί όμως να προκαλέσει και ένα νέο προσφυγικό κύμα: ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία υπό την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και τη συμμετοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη, μεταβαίνει για τον λόγο αυτό αύριο στο Κάιρο προκειμένου να υπογράψει με την κυβέρνηση Σίσι μια συμφωνία αντίστοιχη μ’ εκείνες που έχουν υπογραφεί με την Τυνησία και τη Μαυριτανία.

Σε αυτό το κλίμα ήρθε την περασμένη εβδομάδα η ανακοίνωση του προέδρου Ερντογάν ότι δεν θα επιδιώξει την εκ νέου επανεκλογή του. Είτε είναι αλήθεια είτε αποτελεί άλλο ένα πυροτέχνημα, η εξέλιξη αυτή ενδέχεται να επισπεύσει τις διεργασίες στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών διαφορών ώστε να υπάρξει απτή πρόοδος το ερχόμενο διάστημα. Πληθαίνουν έτσι οι διμερείς επαφές, με τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών να προγραμματίζουν συνάντηση πριν από το ραντεβού Μητσοτάκη και Ερντογάν τον ερχόμενο Μάιο στην Αγκυρα.

Οπως έχουν έρθει τα πράγματα, η τελευταία αυτή αποστολή ίσως να αποδειχθεί λιγότερο επικίνδυνη και πιο παραγωγική από όλες τις υπόλοιπες.