Το 2020 ήταν μια δύσκολη χρονιά για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Τον Μάρτιο έγινε απόπειρα διεμβολισμού των χερσαίων συνόρων μας στον Εβρο από χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που καθοδηγούνταν από τον πρόεδρο Ερντογάν. Και το καλοκαίρι κινητοποιήθηκαν στο σύνολό τους οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας για να αντιμετωπίσουν την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο. Αλλά η χώρα βγήκε ισχυρότερη από αυτή τη δοκιμασία. Και οι Ενοπλες Δυνάμεις απέδειξαν ότι δεν είναι «ασκέρι ατάκτων», αλλά μπορούν να επιχειρήσουν σε κάθε σημείο ενδιαφέροντος ανά πάσα στιγμή, όπως λέει ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος σε συνέντευξή του στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο».

Τέσσερα χρόνια αργότερα, θα έλεγε κανείς ότι οι σχέσεις της χώρας μας με την Τουρκία διέρχονται μια ανοιξιάτικη περίοδο. Σύννεφα ασφαλώς υπάρχουν: οι παραβιάσεις στα ελληνικά χωρικά ύδατα συνεχίζονται, κάθε τόσο εκδίδονται τουρκικές Navtex, στο Κυπριακό υπάρχει στασιμότητα. Εκείνοι που έβλεπαν λοιπόν ανέκαθεν το ποτήρι άδειο προειδοποιούν ότι η υπερβολική αυτοπεποίθηση μπορεί να οδηγήσει τη χώρα να ξεκοπεί από την πραγματικότητα. Υπάρχουν όμως σοβαρές ενδείξεις ότι το ποτήρι γεμίζει. Οι παραβιάσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο έχουν σταματήσει, ο πρόεδρος Ερντογάν δεν απειλεί κάθε λίγο και λιγάκι ότι θα «έρθει νύχτα», οι δύο χώρες υπέγραψαν πρόσφατα τη «Διακήρυξη των Αθηνών Περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας». Οι εστίες έντασης έχουν μειωθεί. Και υπάρχει πλέον ένας οδικός χάρτης για τους επόμενους μήνες.

Κανείς δεν περιμένει ασφαλώς να επιλυθούν χρονίζοντα θέματα από τη μια μέρα στην άλλη. Οι βασικές διαφορές μεταξύ των δύο χωρών παραμένουν, η Χάγη είναι ακόμη μακριά. Οπως σημειώνει όμως ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», αυτό που έχει σημασία είναι η βασική προεπιλογή: αν προτιμά δηλαδή κανείς ένα καθεστώς διαρκούς υπερέντασης ή έναν ουσιαστικό διάλογο για την αναζήτηση συνθέσεων.

Η Ελλάδα τασσόταν ανέκαθεν υπέρ του διαλόγου, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Η Τουρκία φαίνεται να οδηγείται κι εκείνη, για ουσιαστικούς ή συγκυριακούς λόγους, σε αυτή την κατεύθυνση. Σε μια εποχή «πολλαπλών αποκλίσεων και μεγάλων προκλήσεων», όπως χαρακτηρίζει ο Γιώργος Γεραπετρίτης τις ημέρες που ζούμε, το μομέντουμ αυτό δεν πρέπει να χαθεί.