Διάβασα την ανάρτηση του Πρωθυπουργού για το θέμα που προέκυψε με το ΟΑΚΑ που έκλεισε εξαιτίας επικινδυνότητας. «Είναι η πρώτη φορά που γίνεται έλεγχος στατικότητας από το 2004. Και για κάποιο λόγο, αυτό αρκεί για να μας εγκαλούν κάποιοι. Επειδή προχωράμε σε μελέτες και μεριμνούμε για την ασφάλεια. Είναι γνωστό ότι το ΟΑΚΑ δεν είχε συντηρηθεί επί δύο δεκαετίες. Ποιος δεν αισθάνεται απογοήτευση όταν βλέπει τις εικόνες τόσο σημαντικών εγκαταστάσεων που έχουν αφεθεί στην τύχη τους τόσα χρόνια; Αυτό ακριβώς αλλάζουμε. Γι’ αυτό επενδύουμε, γι’ αυτό έχουμε δρομολογήσει την ανάπλαση αυτή, γι’ αυτό γίνονται μελέτες», αναφέρει ο Πρωθυπουργός στην ανάρτησή του υπενθυμίζοντας πως το Ολυμπιακό Πάρκο έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και η κυβέρνηση θα επενδύσει 57 εκατ. ευρώ για τη συντήρησή του. Ομολογώ ότι μπερδεύτηκα πολύ.

Ελεγχος

Δηλαδή, αν το έργο δεν είχε ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης δεν θα είχε γίνει έλεγχος; Δεν έχει την ευθύνη και η δική του κυβέρνηση για το ότι δεν είχε γίνει έλεγχος στατικότητας από το 2004 σε ένα γήπεδο που όλα αυτά τα χρόνια χρησιμοποιείται κανονικά; Ολοι αυτοί που υποτίθεται ότι αδειοδοτούν το ΟΑΚΑ (που έχει φιλοξενήσει ακόμα και τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ…) πώς διάβολο έδιναν άδειες χρησιμοποίησής του, ακόμα και για ευρωπαϊκές διοργανώσεις; Και ποιος φταίει για την εικόνα θλίψης των αθλητικών εγκαταστάσεων που ο Πρωθυπουργός επισημαίνει πως υπάρχει; Νομίζω ότι οι απαντήσεις είναι γνωστές, άλλο αν δεν θα τις πάρουμε ποτέ από επίσημα χείλη. Τι άλλο κατάλαβα από αυτή την ιστορία; Οτι στην Ελλάδα αν δεν θέλουμε να υπάρχουν προβλήματα πρέπει να φροντίζουμε να μη γίνονται έλεγχοι! Αν ψάχνεις, όλο και κάτι θα βρεις. Οπότε είναι προτιμότερο να μην ψάχνεις τίποτα. Κάπως έτσι εξηγείται και η γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης στον αθλητισμό…

Ερευνα

Πάντως για τα όσα προέκυψαν μετά τον έλεγχο του ΟΑΚΑ θα γίνει λέει εισαγγελική έρευνα: δεν ξέρω τι θα αποδώσει αλλά πάλι καλά. Το επισημαίνω γιατί ακόμα κι αυτό στην Ελλάδα δεν είναι καθόλου δεδομένο. Για παράδειγμα έχουν περάσει καμιά δεκαριά μέρες από τη δήλωση του πρώην αρχιδιαιτητή Στιβ Μπένετ ότι παραιτήθηκε γιατί γίνονταν παρεμβάσεις στο έργο του αλλά κανείς αθλητικός εισαγγελέας δεν τον φώναξε για εξηγήσεις. Το αξίωμα «μην ψάχνεις, αν δεν θέλεις να βρεις» στην περίπτωση του Αγγλου ισχύει απόλυτα.

Συμφωνία

Είπα το όνομα Μπένετ και μου ήρθε στο μυαλό ότι η Σουπερλίγκα ανακοίνωσε τηλεσυνδιάσκεψη την Τρίτη στην οποία μεταξύ πολλών θα υπάρξει και συζήτηση για το θέμα του νέου αρχιδιαιτητή που ακόμα αναζητείται από την ΕΠΟ. Θα έχει ενδιαφέρον το πράγμα. Τελευταία στη Λίγκα δεν υπάρχουν μεγάλες διαφωνίες ούτε και εντάσεις. Θα ήταν πολύ σημαντικό να συμφωνούσαν και στη μεθοδολογία αναζήτησης του επόμενου αρχιδιαιτητή και στις προτεραιότητες που αυτός πρέπει να έχει. Το βλέπω λίγο δύσκολο για να είμαι ειλικρινής.

Λάθη

Κάθε συζήτηση για τη διαιτησία μεταξύ των ΠΑΕ στην Ελλάδα είναι δύσκολη γιατί όλοι στέκονται σε λάθη διαιτητών κι αυτά νομίζεις ότι μερικές φορές γίνονται μόνο για να προκαλέσουν καβγάδες μεταξύ των ομάδων. Παντού γίνονται λάθη. Στην Αγγλία το Σάββατο, στο μεγάλο ματς Τότεναμ – Λίβερπουλ (2-1) ακυρώθηκε ένα γκολ της Λίβερπουλ λόγω ασυνεννοησίας (!) των διαιτητών του VAR με τους διαιτητές του γηπέδου: αποδείχτηκε ότι οι διαιτητές του VAR δεν είχαν καταλάβει ότι το γκολ δεν είχε μετρήσει και είπαν στον διαιτητή ότι συμφωνούν με την απόφασή του. Ο χειρισμός ήταν τόσο ερασιτεχνικός που όλοι τιμωρήθηκαν και υπήρξε άμεση αντικατάστασή τους από το επόμενο ματς. Ομως οι Αγγλοι έχουν κανονικό αρχιδιαιτητή και κανονική επιτροπή δαιτησίας. Εμείς έχουμε ένα πρωτάθλημα το οποίο εδώ και δύο αγωνιστικές γίνεται χωρίς αρχιδιαιτητή και με την ΚΕΔ στον αέρα.

Τέλος

Αυτή η θεσμική ελληνική ανοργανωσιά οδηγεί σε καταστάσεις απερίγραπτες και μετά το τέλος των αγώνων. Για παράδειγμα μετά το ματς της Πέμπτης ΑΕΚ – Ατρόμητος (2-1) έγινε γνωστό ότι οι διαιτητές του VAR που ακύρωσαν ένα κανονικό γκολ του Ατρομήτου θα τιμωρηθούν. Από ποιον όμως; ΚΕΔ δεν υπάρχει. Αρχιδιαιτητής αναζητείται. Αλλά δεν υπάρχει και ανακοίνωση ή δήλωση όποιων προΐστανται. Αφήνουν απλά κάτι να κυκλοφορήσει για να υπάρχει εκτόνωση. Κι αύριο όταν κι εφόσον βρεθεί ένας αρχιαιδιαιτητής θα πουν ότι υπήρξε αναστολή των τιμωριών στο όνομα μιας νέας αρχής κ.λπ. Κι απέναντι σε αυτές τις κουτοπονηριές, από τη στιγμή που δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικός έλεγχος της ΕΠΟ δεν μπορεί να γίνει και τίποτα.

Παλιός

Τίποτα στη Ρόδο, στον τελικό του Σούπερ Καπ του μπάσκετ δεν κατάφερε να κάνει κι ο νέος Παναθηναϊκός απέναντι στον Ολυμπιακό. Ο νταμπλούχος κέρδισε τον πρώτο τίτλο της χρονιάς με 10 παλιούς παίκτες στην 12άδα του και με ενδέκατο τον νέο αλλά «παλιό» Μιλουτίνοφ. Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα έπαιξε καταπληκτική άμυνα στο πρώτο ημίχρονο επιτρέποντας στους νεοφερμένους αστέρες του ΠΑΟ να πετύχουν όλους κι όλους 11 πόντους σε είκοσι λεπτά, επίδοση που αποτελεί τη χειρότερη των Πράσινων σε ντέρμπι απέναντι στον Αιώνιο. Το τελικό 75-51 μοιάζει με το 75-52 – το σκορ με το οποίο ο Ολυμπιακός είχε κερδίσει τον ΠΑΟ πέρυσι στο τρίτο παιχνίδι των play off.

Αποντοι

Οι δυο ομάδες θα ξανασυναντηθούν την Παρασκευή στην πρεμιέρα της Ευρωλίγκας. Ο νέος κόουτς του ΠΑΟ Αταμάν ανέβασε τον πήχη των απαιτήσεων που υπάρχουν απ’ αυτόν. Μια από τις ειδικότητές του είναι να ξυπνά σε χρόνο ρεκόρ ομάδες που έχουν πέσει σε σοκ: στον τελικό των περσινών play off στην Τουρκία η Εφές του μεταμορφώθηκε σε τρεις μέρες και κέρδισε τη Φενέρ που την είχε υποχρεώσει σε μια από τις πιο βαριές ήττες στην ιστορία της. Την επόμενη Παρασκευή λογικά θα παρουσιάσει έναν ΠΑΟ που μπροστά στον κόσμο του θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε η βαριά ήττα του Σαββάτου να ξεχαστεί: θα είναι άλλο ματς, για άλλη διοργάνωση, με άλλες απαιτήσεις – ίσως και με άλλους πρωταγωνιστές. Ομως στη Ρόδο ο Μπαρτζώκας και οι παίκτες του θύμισαν στον Τούρκο πού βρίσκεται. Και πως δεν θα του είναι εύκολο να πάρει τα σκήπτρα στην Ελλάδα, παρά τα τεράστια χρήματα που ξοδεύτηκαν το καλοκαίρι που πέρασε για παίκτες που αν και στη Ρόδο δεν κατάφεραν να πετύχουν καλάθι για 15 ολόκληρα λεπτά, εντούτοις παραμένουν ταλαντούχοι…