Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Λίγες ημέρες πριν η UBS συμφωνήσει για την εξαγορά της Credit Suisse, προσέλαβε τον τραπεζίτη Maksim («Maks») Rodzinek, ένα ανώτατο στέλεχος της πληττόμενης τράπεζας, σύμφωνα με το Bloomberg. Tο ραντεβού είχε ήδη δρομολογηθεί πριν από την εξαγορά που δρομολόγησε το Σαββατοκύριακο η ελβετική κυβέρνηση. Ο Rodzinek ήταν διευθυντικό στέλεχος της Credit Suisse από το 2008 και διαχειριζόταν εταιρείες ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων. Σύμφωνα με το Bloomberg, αν η συγχώνευση ολοκληρωθεί, ο Rodzinek μπορεί να βρεθεί να συνεργαστεί ξανά με κάποιους από τους παλιούς συναδέλφους του. Ο διευθύνων σύμβουλος της UBS, Ralph Hamers, προειδοποίησε το προσωπικό να αντιμετωπίζει τους ομολόγους του στην Credit Suisse ως ανταγωνιστές. Ο Rodzinek καθώς και εκπρόσωποι των δύο τραπεζών αρνήθηκαν να σχολιάσουν στο Bloomberg.
{TITM}Φορο-κίνητρα για e-τιμολόγησ{TITM}η
Για άλλο ένα έτος αποφάσισε το υπουργείο Οικονομικών να διατηρήσει τα φορολογικά κίνητρα για τις επιχειρήσεις και τους επιτηδευματίες που χρησιμοποιούν την ηλεκτρονική τιμολόγηση στις συναλλαγές τους. Με στόχο την εξοικείωση περισσότερων επιχειρήσεων στην ηλεκτρονική έκδοση στοιχείων επεκτείνονται και για το φορολογικό έτος 2023 τα φορολογικά κίνητρα που προβλέπουν μείωση του χρόνου παραγραφής, αποσβέσεις για τον εξοπλισμό προσαυξημένες κατά 100%, δαπάνες που εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα προσαυξημένες κατά 100%.
{TITM}Αξιοποίηση για τα κατασχεμένα{TITM}
«Πωλητήρια», «ενοικιαστήρια» αλλά και παραχωρήσεις έναντι ανταλλάγματος προβλέπει το νέο πλαίσιο του υπουργείου Οικονομικών για τη διαχείριση και αξιοποίηση των δεσμευμένων κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων τα οποία προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες. Με τις νέες διατάξεις, το Δημόσιο θα μπορεί να προχωρά στην πώληση κινητών περιουσιακών στοιχείων αξίας άνω των 300.000 ευρώ που δεσμεύονται, κατάσχονται ή δημεύονται στο πλαίσιο ποινικής διαδικασίας, όπως έργα τέχνης και άυλοι τίτλοι, ενώ δίνεται η δυνατότητα στην ΕΤΑΔ να διαχειρίζεται τα δεσμευμένα ακίνητα, αποκλειστικά μέσω της εκμίσθωσης ή παραχώρησης της χρήσης τους έναντι ανταλλάγματος, ενώ αποκλείεται η εκποίησή τους.
{TITM}Αντιδράσεις για την ενεργειακή απόδοση κτιρίων{TITM}
Σημαντικά προβλήματα εκτιμά η αγορά ότι θα δημιουργήσει η Οδηγία της ΕΕ για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων. Αυτό επισημαίνουν εκπρόσωποι της αγοράς ακινήτων μιλώντας ακόμα και για απαξίωση του 50% των κατοικιών στη χώρα, αφού το κόστος ενεργειακής αναβάθμισης για την πώληση ή και την εκμίσθωσή τους θα είναι απαγορευτικό για τη μεγάλη πλειοψηφία των ιδιοκτητών. Μάλιστα, με δεδομένο ότι ένα μεγάλο απόθεμα των ακινήτων είναι κατασκευασμένο προ του 1981, κάνει ακόμα δυσκολότερη την κατάσταση, ενώ, όπως λένε, τα χρήματα που απαιτούνται και αποτιμώνται σε αρκετά δισ. ευρώ δεν υπάρχουν. Μάλιστα την κατάσταση κάνει δυσκολότερη η μικρή διάθεση των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν, αλλά και οι συνεχείς αυξήσεις των υλικών ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες.
{TITM}Πληρωμές από ESM{TITM}
Την πληρωμή στην Ελλάδα ποσού 603 εκατ. ευρώ από τις αγορές ελληνικών ομολόγων (SMP/ANFA, δηλαδή από τα δάνεια του πρώτου Μνημονίου) ανακοίνωσε χθες ο ESM, επιβεβαιώνοντας παράλληλα τον μόνιμο μηδενισμό, για πρώτη φορά, του επιπρόσθετου επιτοκιακού περιθωρίου από το 2023 και μετά όπως είχε αποφασιστεί στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Η αξία αυτής της όγδοης μείωσης ανέρχεται στα 122,5 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, το ΔΣ αποφάσισε επίσης να μειώσει το step-up margin στο μηδέν από την 1η Ιανουαρίου 2023 και μετά.
{TITM}«Πουλάει» ο κλάδος της τεχνολογίας{TITM}
Ρόλο πρωταγωνιστή εκτιμάται ότι θα έχει ο κλάδος της τεχνολογίας στις επιχειρηματικές συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων που αναμένονται το 2023. Ο κλάδος, που αναδείχθηκε και το 2022 ως ο πιο ενεργός σημειώνοντας το ένα τέταρτο των παγκόσμιων συναλλαγών σε όγκο και αξία, αναμένεται να παραμείνει στο επίκεντρο των εξελίξεων και το 2023. Μάλιστα οι συμφωνίες στον κλάδο της τεχνολογίας αναμένεται να αντιπροσωπεύουν τα τρία τέταρτα (74%) σε επίπεδο αξίας. Αλλοι τομείς που πιθανότατα θα αποτελέσουν αιχμή του δόρατος στις εξαγορές και συγχωνεύσεις σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, αλλά και μελέτες, αναμένεται να είναι οι τηλεπικοινωνίες, το metaverse αλλά και τα βιντεοπαιχνίδια.
{TITM}Τέλος μιας συνεργασίας{TITM}
Την απομάκρυνση του Μίλτου Καμπουρίδη από το διοικητικό της συμβούλιο ανακοίνωσε η Dolphin Capital Investors, επισημαίνοντας πως η συγκεκριμένη απόφαση έχει άμεση ισχύ. H επενδυτική εταιρεία με έδρα το Λονδίνο κάνει λόγο για παραβίαση των όρων της συμφωνίας που είχε υπογραφεί την 1η Δεκεμβρίου 2021 από πλευράς της Dolphin Capital Partners. Από την πλευρά του ο Μίλτος Καμπουρίδης κάνει λόγο για πλήρως αβάσιμες, καταχρηστικές και παράνομες μονομερείς ενέργειες.