Τα αποτελέσματα της πρώτης ειδικής στατιστικής παρακολούθησης της ποσότητας των απορριμμάτων τροφίμων στην Ευρώπη από τη Eurostat είναι αποκαλυπτικά. Κάθε Eλληνας το 2020 πέταξε 191 κιλά τρόφιμα. Η σπατάλη αυτή, που κατατάσσει τη χώρα μας στην 6η θέση της λίστας με τα κράτη – μέλη τα οποία πετούν αλόγιστα τα περισσότερα τρόφιμα, θα έπρεπε να μας προβληματίσει όλους.

Ειδικά σήμερα που ο πληθωρισμός έχει μετατρέψει μια επίσκεψη στο σουπερμάρκετ σε κάτι παραπάνω από υπολογίσιμο έξοδο του μηνιαίου οικογενειακού προϋπολογισμού. Ή που η παγκόσμια κοινότητα συζητά το ενδεχόμενο μιας επισιτιστικής κρίσης εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Oπως σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα, έτσι και στη δική μας τα τρόφιμα που ρίχνουν τα νοικοκυριά στα σκουπίδια είναι σχεδόν διπλάσια από αυτά των τομέων πρωτογενούς παραγωγής της βιομηχανίας διατροφής και ποτών. Η αιτία είναι απλή. Οι δεύτεροι, σε αντίθεση με τα πρώτα, ακολουθούν στρατηγικές μείωσης των συγκεκριμένων αποβλήτων.

Το ίδιο πρέπει πλέον να σκεφτούν σοβαρά να κάνουν κι οι πολίτες. Αν άλλαζε ο καθένας – έστω και λίγο – τις καθημερινές του διατροφικές και καταναλωτικές συνήθειες, θα μπορούσαμε όχι μόνο να βελτιώσουμε τα οικονομικά μας, αλλά και να μειώσουμε τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των αποβλήτων μας.

Το οικονομικό και οικολογικό κόστος επιβάλλει πλέον να αναλογιστούν οι πάντες τη σημασία ενός καλού προγραμματισμού στα ψώνια τους, της αποφυγής αγοράς μεγάλων ποσοτήτων ή την αξιοποίηση όλων όσα έχουν στην κουζίνα τους. Γιατί μερικές φορές πολλές μικρές πράξεις είναι εκείνες που φέρνουν τις μεγάλες αλλαγές.