Πάνω από δυο εκατομμύρια Ελληνες στήθηκαν χθες βράδυ στις τηλεοράσεις για να δουν την Εθνική μας στο Ευρωμπάσκετ να αποκλείει τη Γερμανία και να συνεχίζει στα ημιτελικά. Η συντριπτική πλειονότητα δεν είχε ιδέα πόσο καλή ομάδα είναι η Γερμανία. Στο τέλος του ματς πόνεσαν όσοι αυτό δεν το ήξεραν. Αλλά ακόμα πιο πολύ πόνεσαν όσοι το ήξεραν. Οπως εγώ π.χ.

Ανετα

Οι Γερμανοί έχουν τρεις ενεργούς ΝΒΑers στη δωδεκάδα τους: αυτούς που κέρδισαν το ματς. Ο Σρέντερ πέτυχε 26 πόντους και φόρτωσε τους περιφερειακούς της Εθνικής μας με φάουλ: ο Λαρεντζάκης, ο Καλάθης και ο Σλούκας είχαν τρία ο καθένας στο ξεκίνημα του μοιραίου τρίτου δεκαλέπτου. Ο Βάγκνερ, ένας καταπληκτικό all around παίκτης πέτυχε 19 πόντους κι έδειξε στον Παπαπέτρου και στον Αγραβάνη τι μπάσκετ θα μπορούσαν κι αυτοί να παίξουν: τα αθλητικά προσόντα τους είναι ίδια με τα δικά του, η δουλειά όχι. Κι ο Τάις, ο φορ των Ιντιάνα Πέισερς, σημείωσε 13 χωρίς να ιδρώσει – ο Παπαγιάννης όταν πήγε στις ΗΠΑ γύρισε σε ένα χρόνο. Οπως και ο Παπανικολάου και ο Καλάθης. Στο Eurobasket των ΝΒΑers κερδίζουν οι ομάδες που τέτοιους έχουν πολλούς. Οι Γερμανοί παρεμπιπτόντως έχουν άλλους τρεις που ήταν τραυματίες και δεν μπήκαν στην αποστολή, ενώ δεν είχαν και τον Πλάις που κέρδισε την Ευρωλίγκα με την Εφές. Η δική μας ομάδα πήγε στο Eurobasket με τραυματίες τους Σλούκα, Παπαγιάννη και Κώστα Αντετοκούνμπο. Ολοι έσφιξαν τα δόντια. Πώς να τους αφήσεις πίσω; Αφού αντικαταστάτες δεν έχουν.

Φταίξιμο

Οι Γερμανοί ήταν και γηπεδούχοι. Δεν φταίει ο προπονητής μας για την ήττα: οι Γερμανοί στον πάγκο τους δεν έχουν κάποια ιδιοφυία – παίκτες έχουν που βγάζουν το ψωμί τους στο ΝΒΑ, όπου και βελτιώνονται. Αν ποτέ βρεθούν έλληνες παίκτες που να παίζουν εκεί και να μπορούν να συμπαρασταθούν στον Γιάννη Αντετοκούνμπο ίσως και η Εθνική μας ξαναδιεκδικήσει κάποιο μετάλλιο. Για την ώρα ας είμαστε ευχαριστημένοι γιατί όλοι έκαναν ό,τι μπορούσαν. Το ότι την Τρίτη «κόλλησαν» στην επίθεση στο ξεκίνημα του τρίτου δεκαλέπτου πετυχαίνοντας ένα πόντο σε επτά λεπτά, οφείλεται πολύ στην προσπάθεια που έκαναν για να προηγούνται στο ημίχρονο. Αλλά τον χορό τον έσερναν από την αρχή οι Γερμανοί. Που δίκαια κέρδισαν…

Γάλλοι

Στο τρελό αυτό τουρνουά είμαι περίεργος τι άλλο θα δούμε. Χθες οι Γάλλοι κέρδισαν στην παράταση τους Ιταλούς και προκρίθηκαν στα ημιτελικά. Δεν είναι παράξενο γιατί ήταν φαβορί. Το κατάφεραν γιατί ο καλύτερος Ιταλός, ο Φοντέκιο, αστόχησε σε δυο βολές λίγο πριν από το τέλος – το ματς δεν θα πήγαινε καν στην παράταση! Το σατανικό όμως στην ιστορία είναι ότι το ίδιο έγινε και στο ματς της Γαλλίας με την Τουρκία: και τότε ένας τούρκος σταρ, ο Οσμάν, έχασε δύο βολές λίγο πριν απ’ το τέλος, το ματς πήγε στην παράταση και οι Γάλλοι κέρδισαν! Οι Γάλλοι που θυμίζω ότι έχασαν ήδη μια φορά από τους Γερμανούς.

Φράιμπουργκ

Μια γερμανική ομάδα, τη Φράιμπουργκ, θα βρει απέναντί του στο Καραϊσκάκη απόψε ο Ολυμπιακός στη δεύτερη αγωνιστική του Europa League. Πρόκειται για μια από τις πιο φορμαρισμένες ομάδες της Μπουντεσλίγκα: είναι δεύτερη στο γερμανικό πρωτάθλημα κι έχει ένα βαθμό παραπάνω από την Μπάγερν Μονάχου!

Προέρχεται από μια σπουδαία χρονιά, στην οποία τερμάτισε τέταρτη στο πρωτάθλημα χάνοντας το εισιτήριο για το Τσάμπιονς Λιγκ στην τελευταία αγωνιστική και το Κύπελλο Γερμανίας στον τελικό από τη Λειψία. Είναι περισσότερο φορμαρισμένη από την Αϊντραχτ Φρανκφούρτης, που ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε πέρυσι τέτοιο καιρό, σκοράρει πολύ χωρίς να έχει την αφέλεια που δείχνουν συχνά οι γερμανικές ομάδες στην άμυνα και το πιο παράξενο είναι ότι όλα αυτά τα κάνει χωρίς σούπερ σταρ.

Ο γερμανός προπονητής της Κρίστιαν Στράιχ δουλεύει εκεί από το 2011, μετρώντας 400 παιχνίδια (και βάλε…) στον πάγκο της! Δεν ξέρει τι θα πει άγχος πρωταθλητισμού, είναι απόλυτο αφεντικό και παίρνει ό,τι μπορεί από όλους τους παίκτες του.

Αν ντε και καλά θα ξεχώριζα κάποιους αυτοί θα ήταν ο γερμανός διεθνής στόπερ Κίντερ, ο ούγγρος μεσοεπιθετικός Σάλαϊ, ο γκανέζος κυνηγός Κόφι Κιερίχ – όλοι γρανάζια μιας σπουδαίας μηχανής.

Για τον Ολυμπιακό το ματς είναι δοκιμασία: για να έχει τύχη να κάνει αποτέλεσμα πρέπει αμυντικά να αντέξει. Αν το κάνει αυτό το αποτέλεσμα, δεν αποκλείεται αυτό να αποδειχτεί το κουμπί που πατήθηκε και άλλαξε ξαφνικά προς το καλύτερο η χρονιά του. Βέβαια, κακά τα ψέματα, για τους οπαδούς του όλα αυτά δεν αποτελούν πρώτο θέμα συζήτησης: όλοι περιμένουν πιο πολύ και από το ματς με τους Γερμανούς τι τελικά θα συμβεί με τον Χάμες Ροντρίγκεζ.

Απίθανο

Θέλω να παραθέσω κάποια νούμερα για να γίνει κατανοητό το απίθανο της μεταγραφής αυτής. Για τον Κολομβιανό η Μονακό πλήρωσε στην Πόρτο 23 εκατ. ευρώ, η Ρεάλ Μαδρίτης στην Πόρτο 65, η Μπάγερν Μονάχου έδωσε στη Βασίλισσα 13 εκατ. για να τον δανειστεί (!) για δύο χρόνια πριν τον αποκτήσει η Εβερτον με 35! Η ομάδα από την οποία προέρχεται, η Αλ Ριάν από το Κατάρ, πλήρωσε 28 εκατ. ευρώ πέρυσι το καλοκαίρι και του έδινε 7 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Δεν παραθέτω τίτλους και διακρίσεις που έχει στο βιογραφικό του γιατί θα ζαλιστούμε. Ομως ανακοίνωση απόκτησης δεν υπάρχει ακόμα και καλό είναι να μη βιαζόμαστε.

Παναθηναϊκός

Σήμερα λογικά θα μάθουμε και αν ο Παναθηναϊκός θα αποκτήσει τους μέσους που καιρό τώρα ψάχνει. Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς είναι αλήθεια ότι άργησε πάρα πολύ να πάρει τους δύο παίκτες που διαβάζουμε ότι προσωπικά αναζητά εδώ και μήνες. Αλλά δεν είμαι βέβαιος ότι ο προπονητής του Παναθηναϊκού καίγεται για αυτού του είδους τις προσθήκες.

Υπομονή

Είναι αλήθεια ότι ο Παναθηναϊκός έχασε τον Βιγιαφάνιες, τον Μαουρίσιο, τον Γκατσίνοβιτς και τον Αλεξανδρόπουλο. Ομως σε σχέση με πέρσι απέκτησε τον Τσέριν και υπάρχει διαθέσιμος ξανά ο Κουρμπέλης, ενώ ο Γιοβάνοβιτς περιμένει να δει στο γήπεδο τον Μπερνάρ που του έχουν εγγυηθεί ότι όχι απλά θα βοηθήσει αλλά και θα κάνει τη διαφορά. Γι’ αυτό νομίζω ότι αργεί να διαλέξει κάποιον. Και θα μου κάνει εντύπωση αν πάρει δύο ποδοσφαιριστές. Εναν και καλό το βρίσκω πιο λογικό. Και κάτι ακούω για ένα δανεικό που θα αποκτήσει από αγγλική ομάδα: λίγη υπομονή και θα ξέρουμε σήμερα.