Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Είναι διαχρονικός ο Ανδρέας Παπανδρέου; Για τους ανθρώπους που τον έζησαν, αλλά και τους άλλους, που εμπνεύστηκαν από εκείνον, ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ είναι μια φιγούρα που εμφανίζεται συχνά-πυκνά στην πολιτική ζωή. Οχι μόνο όσο βρισκόταν εν ζωή, αλλά ακόμα και σήμερα, που μετράμε 26 χρόνια από τον θάνατό του.
Εμφανίζεται στην επικοινωνιακή τακτική των κομμάτων που διεκδικούν το κεντροαριστερό κοινό: η προσπάθεια αντιγραφής του από την αξιωματική αντιπολίτευση έχει πολλές φορές σταθεί αφορμή για τρολάρισμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εμφανίζεται και στη ρητορική των αντιπάλων, ως παράδειγμα προς αποφυγή ή παράδειγμα προς μίμηση - μια πρόσφατη κουβέντα στη Βουλή ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα για τις αμυντικές συμφωνίες αφιερώθηκε στην τακτική του Παπανδρέου πριν και μετά τις εκλογές του '81. Για το κόμμα του, βέβαια, ο Ανδρέας Παπανδρέου είναι μια σταθερά που ταυτίζεται με την ιστορική παρακαταθήκη της δημοκρατικής παράταξης. «Μιας παράταξης που παρά τα λάθη της», όπως είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης στη Λαμία την Πέμπτη, έγινε ταυτόσημη με τα καλύτερα χρόνια της Μεταπολίτευσης, την «εθνική υπερηφάνεια», τις υποδομές και επέτρεψε στην Ελλάδα να μιλήσει ως «ισότιμος εταίρος» με τους Ευρωπαίους. Η ταύτιση μαζί του θεωρείται, δηλαδή, ακόμα και σήμερα πλεονέκτημα - το οποίο και θα χρειαστεί το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στον δρόμο προς τις κάλπες, ειδικά μετά την επαναφορά του πράσινου ήλιου και του ονόματος του κόμματος στη βιτρίνα. Δεν είναι μόνο πολιτικός ο Παπανδρέου, αλλά και ποπ για τις γενιές που δεν τον πρόλαβαν: με το παρουσιαστικό και την έκφρασή του, ακόμα και την προσωπική του ζωή, ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ κατάφερε να μείνει αναγνωρίσιμος σε ηλικίες που δεν γνώρισαν ποτέ την πολιτική του (αν και επωφελήθηκαν από την κληρονομιά της) και έχει ταυτιστεί με τις χρυσές εποχές της παράταξής του, δηλαδή με το «παλιό ΠΑΣΟΚ, το ορθόδοξο».
Στο Ευρωκοινοβούλιο. Το όνομά του δεν θα υπάρχει πια μόνο σε μπλουζάκια. Αυτές τις μέρες λαμβάνει χώρα μια μεγάλη πολιτική τιμή για εκείνον, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Με πρωτοβουλία του Νίκου Ανδρουλάκη και της επικεφαλής της ευρωομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, Ιράτσε Γκαρθία Πέρεζ, μια αίθουσα συνεδριάσεων απέναντι από την αίθουσα της Ολομέλειας θα φέρει πια το όνομά του. Η τελετή ονοματοδοσίας έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 6 Ιουλίου και θα γίνει η αιτία έντονης πασοκικής παρουσίας στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη, «αποδίδεται έτσι η ιδιαίτερη τιμή και αναγνώριση της διεθνούς ακτινοβολίας και της πολιτικής διαδρομής του ιστορικού ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ και μιας από τις κορυφαίες πολιτικές προσωπικότητες της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής» - καθώς ο Παπανδρέου, που φρόντιζε τα συμφέροντα της χώρας του, ήταν πάντα υπέρμαχος της Ευρώπης των λαών.
«Είναι μεγάλη η συγκίνηση και η χαρά μου, που στις 6 Ιουλίου παρουσία εκπροσώπων των ευρωπαϊκών θεσμών τιμάμε τον ιστορικό ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ εγκαινιάζοντας το αμφιθέατρο που θα φέρει το όνομά του, στο κεντρικό κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο», είπε ο Ανδρουλάκης ανήμερα της επετείου του θανάτου του Παπανδρέου, ανακοινώνοντας την τελετή. Ηταν ο ίδιος που ξεκίνησε την προσπάθεια ονοματοδοσίας της αίθουσας το 2018 και τα κατάφερε έναν χρόνο αργότερα, τον Νοέμβριο του 2019. Με την τελετή της Τετάρτης αυτός ο κύκλος κλείνει, παρουσία και μελών της οικογένειας του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, που θα παρευρεθούν στην εκδήλωση.