Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Μια συγκεκριμένη αποστολή έχει αναλάβει ο Στέλιος Πέτσας στο υπουργείο Εσωτερικών, καθώς πληροφορούμαι ότι ο νέος αναπληρωτής υπουργός θα ασχοληθεί με την προετοιμασία της αλλαγής του εκλογικού νόμου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση με στόχο να περάσει από τη Βουλή εντός του 2021. Μια αλλαγή που είχε προαναγγείλει σε ανύποπτο χρόνο το υπουργείο πέρυσι, αλλά έκτοτε δεν είχαμε ακούσει κάτι νεότερο. Φαίνεται πως παίρνει μπρος τώρα γιατί χθες ο Πέτσας είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Τρικάλων και πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου, για να συζητήσουν το όλο ζήτημα και τα βήματα που ακολουθούν.
Μήνυμα στήριξης από τον Λαβρόφ
Υπέρ των διερευνητικών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκία δηλώνει ο Σεργκέι Λαβρόφ επαναλαμβάνοντας και την πρόθεση της Μόσχας για διαμεσολάβηση εάν χρειαστεί. Την ίδια στιγμή τάσσεται υπέρ της απόφασης της Ελλάδας για επέκταση των χωρικών υδάτων της στα 12 ναυτικά μίλια, δηλώνοντας «αυτή είναι μια απολύτως νόμιμη απόφαση». Πρόσθεσε δε ότι «είναι άλλο θέμα όταν τα χωρικά ύδατα που δηλώνονται από το κράτος έρχονται σε σύγκρουση με τα συμφέροντα ενός γειτονικού κράτους. Εάν διαπιστωθεί ότι αυτά τα συμφέροντα είναι νόμιμα από την άποψη της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, είναι απαραίτητο να αναζητηθούν λύσεις μέσω διαλόγου και ισορροπίας συμφερόντων».
Στη Βουλή για τα 12 μίλια
Τα εθνικά απασχόλησαν και τη χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ. Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε στους βουλευτές ότι αύριο θα τοποθετηθεί στη Βουλή για το νομοσχέδιο επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο. Εισηγητής στο νομοσχέδιο, όπως σας είχα εγκαίρως ενημερώσει, είναι ο βουλευτής και πρωθυπουργικός συνεργάτης περί των διεθνών σχέσεων, Τάσος Χατζηβασιλείου, και η γραμμή του Μαξίμου για τη συζήτηση στη Βουλή, περιστρέφεται γύρω από το μήνυμα της «εθνικής ομοψυχίας» μακριά από συγκρουσιακές διαθέσεις...
Διά... τηλεβοής
Κατά τα λοιπά να σας πω ότι το κλίμα ήταν γενικώς ευχάριστο στη συνεδρίαση, που έκλεισε και την τυπική εκκρεμότητα της εκλογής του νέου γραμματέα της ΚΟ, Γιάννη Μπούγα. O αρχαιότερος της ομάδας, Γιάννης Τραγάκης, ήταν ο μόνος που πήρε τον λόγο για να προτείνει να μην αναλωθούν στα τυπικά της ψηφοφορίας για τον γραμματέα, μιας και υπήρχε ένας μοναδικός υποψήφιος - πρόταση με την οποία συμφώνησαν ομοφώνως οι υπόλοιποι. Ο Μητσοτάκης τους μίλησε επίσης και για την προσωπική εμπειρία του με τον εμβολιασμό (έκανε χθες και τη δεύτερη δόση του), λέγοντας ότι νιώθει καλά και δεν είχε καμία ανεπιθύμητη παρενέργεια - καθώς, μη νομίζετε, ακόμη και μέσα στην ΚΟ της ΝΔ υπήρχαν κάποιοι, λίγοι, που είχαν αρχικά τους φόβους και τις αμφιβολίες τους. Οι γαλάζιοι έδωσαν ραντεβού για την επόμενη συνεδρίαση που θα γίνει σε ένα μήνα.
Ζητείται επιτάχυνση
Ο Πρωθυπουργός θα παραστεί σήμερα εκτάκτως στην τακτική σύσκεψη της ομάδας για την οργάνωση εμβολιασμών που πραγματοποιείται κάθε απόγευμα στην Πολιτική Προστασία. Εκεί σκοπεύει να αναφερθεί και στην κοινή πρόταση που κατέθεσε με τη δανή ομόλογό του Μέτε Φρέντρικσεν και τον αυστριακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς για επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης του εμβολίου της AstraZeneca από τον αρμόδιο ευρωπαϊκό οργανισμό ΕΜΑ.
Εξωτασικές ανησυχίες
Επειδή βρέχει κείμενα, τάσεις και πλατφόρμες στον ΣΥΡΙΖΑ αυτή την εποχή, φίλος παλαιός με θητεία στην αριστερή όχθη μου είπε πως είναι η εποχή του «εύκρατου κλίματος» και είμαι, λοιπόν, προσεκτικός. Με επιφύλαξη είδα, ας πούμε, ένα κείμενο που κυκλοφορεί εδώ και μερικές ώρες και που υπογράφεται από φίλους και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που τα βάζουν με τη φραξιονιστική εσωστρέφεια. «Τέτοια κείμενα, δίνουν λαβή στον αντίπαλο να πει ότι δεν είμαστε ενωμένοι, ότι δεν έχουμε το ίδιο πολιτικό σχέδιο όλοι μέσα στο κόμμα, και ότι δεν είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε», αναφέρουν οι εξωτασικοί που δεν βλέπουν θετικά τη ΡΕΝΕ, τις Ομπρέλες και λοιπές δυνάμεις. Αν έχετε βαθύτερες απορίες, στελέχη δεν υπογράφουν, αλλά όλοι όσοι υπογράφουν τους ενώνει η βαθιά τσιπρική προσήλωση.
Η «γραμμή» Μυλόπουλου
Δεν ξέρω εάν θα αντιταχθεί δημόσια και στη φύλαξη των Πανεπιστημίων, αλλά αντιλαμβάνομαι ότι έχει αρχίσει να βγαίνει μπροστά για τη συριζαϊκή «γραμμή» ο πρώην πρύτανης του ΑΠΘ και πρώην πρόεδρος της Αττικό Μετρό, Γιάννης Μυλόπουλος. Το αναφέρω γιατί κατέγραψα άρθρο του, με ύφος εξόχως πολιτικό παρά τεχνοκρατικό, στο οποίο επιχειρηματολογεί γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ θα διαχειριζόταν καλύτερα την πανδημία από τη ΝΔ. Από αυτά που βλέπω κι ακούω, αρχίζω να δίνω βάση σε γλώσσες της Κουμουνδούρου που ζητούν ενίσχυση και ανανέωση των δυνάμεων του κόμματος στη Θεσσαλονίκη. Εκτός κι αν έχει κι αυτό να κάνει με τη εσωτερική μάχη που δίνουν φράξιες και ρεύματα...