Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Στην κεντρική «γραμμή» του επιτελικού κράτους εξακολουθεί να ποντάρει το πρωθυπουργικό γραφείο για την επόμενη μέρα, δηλαδή στη χάραξη ενιαίας πολιτικής από την Ηρώδου Αττικού και τη συνεχή παρακολούθησή της από το ισχυρό κέντρο εποπτείας και προγραμματισμού της κυβερνητικής δράσης, όπως εξαρχής ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να αποτυπώσει το Μαξίμου, ζητώντας πλέον από τα στελέχη του μεγαλύτερη ένταση σε κάθε προσπάθεια που στρώνει την επιστροφή στην κανονικότητα. «Να παίξουμε μπάλα στο γήπεδο της γρήγορης ανάκαμψης (…) Το επόμενο μεγάλο εθνικό πρόταγμα είναι οι μεγάλες αλλαγές οι οποίες πρέπει να γίνουν στη χώρα» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του κατά τη συνέντευξή του (ΑΝΤ1) - ως σήμα και στο εσωτερικό της κυβέρνησης -, ενόσω οι επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία και την κοινωνία φέρνουν την κυβέρνηση μπροστά σε νέες πιέσεις.
Και ενώ στον απόηχο του ανασχηματισμού οι συζητήσεις στο πολιτικό πεδίο στράφηκαν στη «δεξιά στροφή» της κυβέρνησης και στην εκλογολογία, τα οποία ξορκίζει δημοσίως ο Μητσοτάκης, είναι σαφής η στρατηγική κίνηση περαιτέρω ενίσχυσης της κεντρικής δομής του επιτελικού κράτους. Και αποτυπώθηκε με μεγαλύτερη ακρίβεια στα ΦΕΚ αυτής της εβδομάδας για τις αρμοδιότητες των νέων προσώπων στην κυβέρνηση - όπως του Θοδωρή Λιβάνιου και του Χρήστου Ταραντίλη ο οποίοι μπήκαν στο Μαξίμου.
ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΜΑ. Είναι ενδεικτικό ότι ο Μητσοτάκης ξεκίνησε με δύο αναπληρωτές υπουργούς και πλέον η κυβέρνηση μετρά πέντε πρόσωπα με ενισχυμένες αρμοδιότητες, τα οποία απευθύνονται στον Πρωθυπουργό (για τους τομείς της οικονομίας, της ανάπτυξης, της δημόσιας υγείας, της διπλωματίας, της αυτοδιοίκησης), μία ενιαία γενική γραμματεία, υφυπουργείο σε κάθε υπουργείο, καθώς και τους τρεις υφυπουργούς παρά τω Πρωθυπουργώ, τον Λιβάνιο (στον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη), τον Ακη Σκέρτσο σταθερά στον συντονισμό του κυβερνητικού έργου και τον Χρήστο Ταραντίλη, ως κυβερνητικό εκπρόσωπο, με συμμετοχή και στις καθημερινές συσκέψεις. Μάλιστα όπως προέκυψε και από το επίσημο «μοίρασμα» αρμοδιοτήτων πέρασαν στο γραφείο του Λιβάνιου, στενού συνεργάτη του Γιώργου Γεραπετρίτη, όλες οι οργανικές μονάδες της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας μαζί με την εποπτεία και τη ρύθμιση οργανωτικών θεμάτων της ΕΡΤ Α.Ε. και του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ - ΜΠΕ).
Αντίστοιχα στοχευμένα «μοιράσματα» διακρίνονται στα θέματα δημόσιας Υγείας, αφού ο αναπληρωτής υπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης «τρέχει» τα νοσοκομεία αναλαμβάνοντας επιπλέον την εποπτεία της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας, με το μεγάλο στοίχημα των εμβολιασμών να παραμένει πάντως στον υπουργό Βασίλη Κικίλια, ενώ στελέχη του Μαξίμου και πρόσωπα εμπιστοσύνης στο πρωθυπουργικό περιβάλλον κλειδώνουν, σε συνεργασία βεβαίως με τις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων, τις πτυχές του Ταμείου Ανάκαμψης. Οι πληροφορίες λένε ότι τα έργα οδεύουν προς τελική οριστικοποίηση, πιθανότατα στο τέλος του μήνα.