Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Διπλό παιχνίδι επιχειρεί να παίξει η Τουρκία ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, με στόχο την αποφυγή των κυρώσεων και τη συνέχεια της πολιτικής των προκλήσεων και των τετελεσμένων στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο τούρκος πρόεδρος περνάει στην «αντεπίθεση», παύει να επιτίθεται στην ΕΕ, δηλώνει ότι η Τουρκία ανήκει στην Ευρώπη, ζητάει επανεκκίνηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και τάσσεται υπέρ του διαλόγου, χωρίς βέβαια να παραιτείται από τις αξιώσεις του στην Ανατολική Μεσόγειο ή στο Αιγαίο.
Ο Ερντογάν και οι υπουργοί του φροντίζουν να τονίζουν σε κάθε ευκαιρία την «προσφορά» της Τουρκίας στο Μεταναστευτικό, αποσύρουν στις 30 Νοεμβρίου το «Ορούτς Ρέις» από την ελληνική υφαλοκρηπίδα και δηλώνουν οπαδοί του διαλόγου και της αποκλιμάκωσης. Δεν παραιτούνται ωστόσο από τις αξιώσεις τους, επαναλαμβάνοντας τις πάγιες θέσεις τους ότι οι έρευνες του «Ορούτς Ρέις» έγιναν στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, ενώ διαμηνύουν ότι θα συνεχίσουν να εκδίδουν NAVTEX. Το «Ορούτς Ρέις» μπορεί να αποσύρθηκε, αλλά δεν έχει δοθεί καμία εγγύηση ότι δεν θα επιστρέψει κάποιο άλλο ερευνητικό στην ίδια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελλορίζου ή ανατολικά της Κρήτης, ούτε αν τελικά η τουρκική κυβέρνηση θα προχωρήσει στην έγκριση των νέων αδειών που έχει αιτηθεί από το καλοκαίρι η ΤΡΑΟ για νέες «οριοθετήσεις» θαλάσσιων περιοχών προς έρευνες.
Η Αγκυρα προτάσσει ως «κίνηση καλής θέλησης» στην ΕΕ την απόσυρση του «Ορούτς Ρέις» και καταγγέλλει την Αθήνα για αδιαλλαξία και αποφυγή των συνομιλιών. Καταγγέλλει την ελληνική πλευρά για προσπάθεια «επιβολής όρων», με το τουρκικό ΥΠΕΞ να επαναλαμβάνει ότι η Αγκυρα θέλει διάλογο άνευ προϋποθέσεων και αυτή που προκαλεί την ένταση είναι η Αθήνα. Εναν διάλογο ο οποίος για την ελληνική πλευρά πρέπει να περιλαμβάνει ως μόνη διαφορά την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, ενώ για την Αγκυρα πρέπει να ανοίξει σε όλες τις διεκδικήσεις της. Παρά τις δηλώσεις ωστόσο χθες η Τουρκία εξέδωσε νέα NAVTEX για άσκηση αυτή τη φορά μεταξύ Ρόδου και Καστελλορίζου, στις 20 Δεκεμβρίου, δείχνοντας ξεκάθαρα τις προθέσεις της.
ΣΕ ΘΡΑΚΗ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟ. Την ίδια στιγμή η Αγκυρα κατηγορεί την Αθήνα για απάνθρωπη συμπεριφορά απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες και επαναπροωθήσεις. Στον μακρύ κατάλογο του blame game της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα επιχειρείται να αξιοποιηθεί και η μουσουλμανική κοινότητα της Θράκης, με κατηγορίες εναντίον της ελληνικής πλευράς για καταπίεση, και στέρηση δικαιωμάτων και ελευθεριών.
Η Τουρκία επιχειρεί διαχωρισμό Ελλάδας και Κύπρου, όταν μιλάει για αποκλιμάκωση. Ιδιαίτερα μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε το πικνίκ του Ερντογάν στην Αμμόχωστο. Και ενώ συζητά για εξομάλυνση της έντασης με την Ελλάδα επιχειρεί να στήσει παγίδες στο Κυπριακό και να χαρακτηρίσει ως κάτι διαφορετικό τις προκλήσεις επί του εδάφους αλλά και στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Στο ερώτημα αν η Τουρκία φοβάται ενδεχόμενα μέτρα από την ΕΕ, τουρκικές πηγές απαντούν αρνητικά θεωρώντας βέβαιο ότι οι όποιες κυρώσεις, αν αποφασιστούν, θα είναι επιφανειακές. Στόχος της Αγκυρας, να μην υπάρξουν μέτρα που θα πλήξουν την οικονομία της. Αντίθετα ο Ερντογάν θέλει να εξασφαλίσει πόρους για το Προσφυγικό.