Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Είναι ευκαιρία να κατανοήσουμε κάποια πράγματα αναφορικά με την καταγωγή του Γιάννη Αντετοκούνμπο και τη σχέση του με την Ελλάδα, με αφορμή όχι μόνο τις συνεχείς διακρίσεις του στο ΝΒΑ, αλλά και την πρόσφατη γενναιόδωρη προσφορά του σε τρόφιμα στον τόπο όπου μεγάλωσε, τα Σεπόλια. Είναι πράγματι πολλά που μπορούμε να καταλάβουμε μέσα από τη φυλετική του καταγωγή για την προσωπικότητα και την ιδιοσυγκρασία του, καθώς και για το συναισθηματικό δέσιμό του με την περιοχή αυτή της Αθήνας.
Οι Ελληνες έχουμε αποδώσει διάφορες ταμπέλες στον Γιάννη όπως Ελληνονιγηριανός ή Ελληνας με νιγηριανή καταγωγή. Αυτό που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν όμως είναι ότι ο Γιάννης δεν είναι απλά «Νιγηριανός» ή, τουλάχιστον, αυτό δεν είναι το κύριο χαρακτηριστικό της καταγωγής του. Οι χώρες της Αφρικής που σχεδιάστηκαν από τους Δυτικούς απλά και μόνο για να οριοθετήσουν περιοχές δυτικής επιρροής δεν έχουν μεγάλη σημασία για τους Αφρικανούς. Ειδικά για τους Δυτικοαφρικανούς, οι οποίοι έχουν πολύ ισχυρούς δεσμούς με τη φυλετική τους και πολιτισμική τους καταγωγή, αυτό που έχει σημασία είναι η φυλή και όχι τόσο η χώρα καταγωγής.
Ο Γιάννης είναι μείγμα δύο μεγάλων φυλών της Δυτικής Αφρικής, με τεράστιο πολιτισμικό πλούτο και μακρά ιστορία, τη Γιόρουμπα (από τον πατέρα του) και την Ιμπο (από τη μητέρα του). Και οι δύο φυλές αποτέλεσαν πηγή σκλάβων που μεταφέρονταν στην Καραϊβική, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
Οι γονείς του Γιάννη ζούσαν στο Λάγος πριν έρθουν στην Ελλάδα, επομένως μπορούμε να υποθέσουμε ότι η κυρίαρχη οικογενειακή του κουλτούρα είναι Γιόρουμπα. Ο δεσμός και η ένωση ατόμων από τις δύο αυτές φυλές δεν είναι απλή υπόθεση. Οι μνήμες δεν έχουν σβήσει ακόμα από τον πόλεμο της Μπιάφρα τη δεκαετία του '60, όταν ουσιαστικά συγκρούστηκαν οι δύο αυτές φυλές, με αποτέλεσμα τον λιμό και την εξόντωση μεγάλου μέρους της φυλής Ιμπο. Οι δύο φυλές μιλούν άλλη γλώσσα, κατοικούν σε διαφορετικές περιοχές και, αν και ζουν ειρηνικά και συνεργάζονται σε όλα τα επίπεδα, ακόμα υπάρχει ανταγωνισμός και καχυποψία ανάμεσά τους.
Ο πρωταρχικός δεσμός με τη φυλή αντί της χώρας είναι ένα φαινόμενο που συναντάται σε όλη την Αφρική και είναι ένα φυσικό επακόλουθο της Συνθήκης του Βερολίνου του 1885, η οποία αυθαίρετα χάραξε συνοριογραμμές απ' άκρη σ' άκρη στην Αφρική ανάλογα με τις σφαίρες δυτικής επιρροής. Είναι χαρακτηριστικό ότι πρόσφατα, όταν ο Μπαράκ Ομπάμα επισκέφτηκε την Κένυα ως πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, σε μια ομιλία του αναφέρθηκε στον εαυτό του ως «Λούο», το όνομα της φυλής του πατέρα του στη Δυτική Κένυα.
Η προσφορά του Γιάννη στην Ελλάδα είναι ευκαιρία να αναλογιστούμε το ειδικό βάρος της καταγωγής του στην ιδιοσυγκρασία του και στην πολιτισμική του ταυτότητα. Δηλαδή ίσως αυτό μας βοηθήσει να καταλάβουμε γιατί ο Γιάννης μπορεί να νιώθει Ελληνας από τα Σεπόλια και ίσως νιώσουμε κι εμείς περισσότερο περήφανοι για τις συνεχείς του διακρίσεις ως MVP.
Ο Γιώργος Κράτσας είναι δικηγόρος Λονδίνου, διδάκτωρ Νομικής του UCL