Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Στην οικοδόμηση μιας νέας και εξαιρετικά επικίνδυνης για το Κυπριακό πραγματικότητας επενδύει η Τουρκία, μετά την «εκλογή» του Ερσίν Τατάρ στη θέση του τουρκοκύπριου ηγέτη. Πλησιάζοντας στον μισό αιώνα τουρκικής κατοχής, η Αγκυρα πνίγει κάθε προοπτική ομοσπονδιακής λύσης, τα διχοτομικά σχέδια αναζωπυρώνονται και η περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου αναδεικνύεται στο όχημα για την επιβολή νέων τετελεσμένων. Τα σχέδια επί της ουσίας ανακοινώθηκαν κατά την επίσκεψη του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις 15 Νοεμβρίου, για την επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, στα Κατεχόμενα και το πικνίκ στα Βαρώσια.
Η βόλτα του Ερντογάν στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου και οι ανακοινώσεις για το πλήρες άνοιγμά της επιχειρήθηκε να μετατραπούν στην αναγγελία του επόμενου βήματος, στην επισημοποίηση της προσπάθειας αλλαγής του καθεστώτος των Βαρωσίων, κατά παράβαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, που απαιτούν παράδοση της πόλης στους νόμιμους κατοίκους της. Μία αναγγελία που επί της ουσίας αποτέλεσε και το κάλεσμα και σε ηγέτες φίλα προσκείμενους στην Αγκυρα να «σπάσουν» τα ταμπού και να ακολουθήσουν το παράδειγμά του.
Το σημείο - κλειδί
Ο τούρκος πρόεδρος πλέον μιλά ανοιχτά για τη νέα πραγματικότητα που επιδιώκει να επιβάλει στην Κύπρο, προαναγγέλλοντας εξελίξεις και αναγνώριση του καθεστώτος και από άλλες χώρες που θα το τολμήσουν πέραν της Τουρκίας. Και το Βαρώσι σε αυτή την προσπάθεια είναι το σημείο - κλειδί. Σαν μία νέα αφετηρία στην επόμενη μέρα της κατοχής και στη στρατηγική της.
Το προσκλητήριο Ερντογάν - Τατάρ από την Αμμόχωστο για αναγνώριση των Κατεχομένων είχε συγκεκριμένη στόχευση και σχεδιασμό. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η Τουρκία δείχνει έτοιμη να καλέσει χώρες με τις οποίες έχει στενές σχέσεις εξάρτησης να πάρουν τις αποφάσεις τους σε σχέση με το κατοχικό καθεστώς στην Κύπρο, συμβάλλοντας στην ντε φάκτο διχοτόμηση και «νομιμοποίηση» του ψευδοκράτους. Και αν η άμεση αναγνώριση είναι ένας στόχος μάλλον δύσκολος, ακόμα και για κράτη όπως το Αζερμπαϊτζάν, το Πακιστάν ή η χειμαζόμενη Λιβύη, μία επίσκεψη των ηγετών κρατών φίλα προσκείμενων και εξαρτώμενων από την Αγκυρα κρατών στο ψευδοκράτος, με έναν περίπατο στο Βαρώσι και δηλώσεις με υποσχέσεις για το μέλλον στο πλευρό του Τατάρ, θα ήταν μία πρώτη ηχηρή τοποθέτηση, που θα ικανοποιούσε την Αγκυρα. Ενα λιθαράκι στο οικοδόμημα της αναγνώρισης, που για αρχή δεν θα κοστίσει και σε συνέπειες για τις χώρες που θα το αποτολμήσουν.
Σε αυτό το πλαίσιο ακόμα και αν οι δημοσιογραφικές πληροφορίες περί διεργασιών για επικείμενη αναγνώριση του ψευδοκράτους από το Αζερμπαϊτζάν, το Πακιστάν ή τη Λιβύη επισήμως δεν επιβεβαιώνονται, κατά την επικοινωνία που επιδιώχθηκε από τη Λευκωσία με τις Αρχές των εν λόγω χωρών οι διεργασίες και οι πιέσεις είναι σε πλήρη εξέλιξη, στο παρασκήνιο. Διπλωματικές πηγές μάλιστα σημειώνουν τον κίνδυνο ως υπαρκτό, σε βάθος χρόνου και ως ένα σχέδιο που θα επιδιωχθεί εάν η Τουρκία οδηγήσει τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό σε ένα νέο αδιέξοδο, που θα δώσει την αφορμή.
Χαρακτηριστική η δήλωση του προέδρου του συνδέσμου φιλίας «Αζερμπαϊτζάν - Κύπρου» Ορχάν Χασάνογλου, κατά την επίσκεψη του στον κατοχικό «δήμαρχο» Αμμοχώστου Ισμαήλ Αρτέρ, που δήλωσε ότι η αναγνώριση του ψευδοκράτους από το Αζερμπαϊτζάν θα είναι δυνατή μετά την επίλυση του προβλήματος του Ναγκόρνο Καραμπάχ, προκειμένου να μη δοθούν δικαιώματα διεκδίκησης στους Αρμενίους.
Ωστόσο η διάψευση σχεδίων άμεσης αναγνώρισης δεν σημαίνει ότι δεν θα επιδιωχθούν επισκέψεις επισήμων και εκπροσώπων κρατών, με στόχο την ενίσχυση της «οντότητας» του ψευδοκράτους και της προσπάθειας να της δοθεί μία ψευδής επίφαση νομιμότητας.
Μία προσπάθεια που περνάει και μέσα από τα 30 ιδιωτικά πανεπιστήμια στα Κατεχόμενα, στα οποία φοιτούν χιλιάδες ξένοι φοιτητές από αφρικανικές και ασιατικές χώρες και ήταν το προηγούμενο βήμα, όχι τόσο ηχηρό και σίγουρα εξαιρετικά αποδοτικό για την οικονομία του ψευδοκράτους.
Ενας χρόνος πριν
Αξίζει να σημειωθεί ότι η προσπάθεια να «ξυπνήσει» βίαια η πόλη - φάντασμα της Αμμοχώστου έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου έναν χρόνο, με εμπνευστή τον τότε κατοχικό «ΥΠΕΞ» Κουντρέτ Οζερσάι, στην πρώτη «αυτοψία» της περιοχής, με κάμερες και δημοσιογράφους, που δόθηκε και η εντολή για τις απαιτούμενες μελέτες. Τότε ο Τατάρ είχε για πρώτη φορά αναφερθεί στη φιλοδοξία του κατοχικού καθεστώτος να μετατρέψει το Βαρώσι σε Λας Βέγκας της Μεσογείου. Μία δήλωση που προκάλεσε αντιδράσεις, αποσύρθηκε και επανήλθε στον απόηχο και των σοβαρότατων προβλημάτων που έχει προκαλέσει η πανδημία στην οικονομία των Κατεχομένων, ως ένα σχέδιο ανάκαμψης. «Τα Βαρώσια θα ανοίξουν μέχρι το τελευταίο τετραγωνικό μέτρο» διαμηνύει ο Ερσίν Τατάρ, με τους επενδυτές να έχουν ήδη κάνει τις πρώτες βόλτες στην πόλη και οι πρώτες παρεμβάσεις να ξεκινούν από παγκάκια και φωτισμό.
Το Βαρώσι γίνεται το σύμβολο της περιόδου Τατάρ. Το σύμβολο της περιόδου απόλυτης κυριαρχίας της Αγκυρας, κατά την οποία γίνεται πιο αποφασιστική η επιβολή τετελεσμένων, που ξεκίνησαν από την οργάνωση της ήττας του Μουσταφά Ακιντζί στις «εκλογές». Το σύμβολο που έστρεψε ξανά το ενδιαφέρον στο Κυπριακό. Το σύμβολο της διχοτόμησης και της προώθησης ενός οδικού χάρτη «δύο κρατών». Οι Τουρκοκύπριοι του αριστερού - προοδευτικού χώρου είναι αυτοί που διαδηλώνουν κατά των σχεδίων για το Βαρώσι και κατά της επιβολής - όπως λένε - της τουρκικής εξουσίας στο πρόσωπο του Τατάρ. Διαφωνούν όσοι υπερασπίζονται ακόμα την ομοσπονδιακή λύση του Κυπριακού. Η Κυπριακή Δημοκρατία ήδη κινείται σε διεθνείς οργανισμούς και φόρα, έχει προσφύγει στον ΟΗΕ και ζητεί ανάληψη πρωτοβουλιών από την ΕΕ, με τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου να καλείται να μετρήσει και το Βαρώσι, στη συζήτηση για το μέλλον των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας...